Liela ballēšana un vēl lielākas sadarbības! Klausāmies Latvijas populārās mūzikas jaunumus

Šī vasara atnesusi dažādas dziesmas, piesakot drīzumā gaidāmos koncertus un albumus. Iepazīsties ar šiem stilistiski daudzveidīgiem muzikālajiem jaunumiem!

Kato un Gacho – "Glābšanas veste"

Dziesma "Glābšanas veste" ir dziedātājas Kato sadarbība ar reperi Gacho un ilggadējo muzikālo domubiedru Kasparu Ansonu. Kato saka: "Šī ir viena no manām personiskākajām kompozīcijām, jo tajā atklāju savu vājumu. Periodiski izdzīvoju situācijas, kurās, šķiet, ir tikai problēmas un nemitīgi risinājumu meklējumi. Visbiežāk par to negribas runāt skaļi, drīzāk paslēpties, bet šīs dziesmas radīšana manī kaut ko pavēra un izmainīja." Dziedātāju varēs dzirdēt koncertos 8. septembrī Rīgā "Sporta 2" kvartālā un 29. septembrī Liepājas kultūrvietā "Pegaza pagalms".

Grēta – "Saulesbrilles uz acīm"

Atvadoties no vasaras, dziedātāja Grēta izdod dziesmu "Saulesbrilles uz acīm", kas radīta, lai arī tumšākajā gada laikā mēs priecātos, dejotu līdz rītam un saglabātu sevī vasaras sauli un dzīvesprieku. Dziesma sarakstīta, sadarbojoties ar JJ Lush, Dagni Roziņu, Wiesuli un xantikvariātu. 1. septembrī Grēta ar koncertiem uzstāsies gan Rīgā, gan arī Iecavā.

Elizabete Gaile – "Kamēr pilsēta guļ"

Viena no radio visvairāk spēlētajām latviešu dziesmām šajā vasarā ir Elizabetes Gailes "Kamēr pilsēta guļ". Mūziķe saka: "Dzīve mūs ved pa visādiem viļņiem, un šis ir stāsts par silto un priecīgo. Par iemīlēšanos. Kontrasts pārējiem manis izstāstītiem stāstiem pavisam noteikti." Dziesma sarakstīta kopā ar Arni Račinski.

Wiesulis & sangvn – "Ko tā?"

Viena no mūzikas straumēšanas vietnēs iemīļotākajām dziesmām šajā vasarā ir "Ko tā?", ko radījis tandēms reperis Wiesulis un producents sangvn. Jāpiemin, ka reperis Wiesulis ir Latvijas Radio 5 raidījuma "REPortāža" jaunais vadītājs.

"Rīgas modes" – "Kalifornija"

Vasaras noslēgumu ar dziesmu "Kalifornija" atzīmē arī indīpopa grupa "Rīgas modes", kas esot oda aizejošajai vasarai un vasaras mīlestībai. Dziesmas videoklips tik tiešām ir filmēts ASV, Kalifornijā – epizodiski redzama Losandželosa, Malibu, Džošuatrī tuksnesis. 

"Singapūras satīns" – "Labvakar (feat. Ricky Done Did It!)"

Šajā vasarā viena no mūzikas straumēšanas vietņu un arī festivālu populārākajām grupām ir "Singapūras satīns". Viens no jaunākajiem singliem ir "Labvakar", kas radīts, sadarbojoties ar producentu Ricky Done Did It!. Dziesma ir ceturtais singls no šogad gaidāmā albuma "Super", par kuru mūziķi saka: "Šī dziesma radīta par vienu no skaistākajiem mirkļiem cilvēku dzīvēs – divu cilvēku iepazīšanos negaidītā brīdī, kam seko tūlītēja pārnakšņošana ar filmām, čipsiem un neveselīgām limonādēm. Domājams, ikviens šajā dziesmā atpazīs sevi vai vismaz kādu draugu, kuram tā šad tad dzīvē notiek."

Aminata – "Paved mani (Tuvāk man pašai)"

Ar vasarīgi koķeto dziesmu "Paved mani (Tuvāk man pašai)" dziedātāja Aminata piesaka gan albuma "Savvaļas pusē" tuvošanos, gan 27. oktobrī "Palladium Riga" gaidāmo solo koncertu "Paisums. Bēgums". Aminata saka: "Dziesma "Paved mani (Tuvāk man pašai)" tapusi, domājot par iekšējām izmaiņām un sava patiesā "es" meklējumiem. Vērtību maiņa un pārskatīšana nenovēršami ienāk katrā dzīvē, bet ar to kopā paveras durvis uz jaunu un plašu pasauli, kurā jāmeklē savi pieturas punkti. Ir skaidrs, ka gribas dzīvot citādāk, bet, kā tieši, vēl jāsaprot, jāatrod īstais ceļš, īstie cilvēki." Dziesmas tapšanā Aminatai līdzās īstie cilvēki bija Kristaps Ērglis un Mikus Frišfelds. Dziesmu producējuši Kristaps Ērglis un DJ Rudd.

"Astro'n'out", Goran Gora – "Ielīmēts"

Arī grupas "Astro'n'out" un Goran Gora singls "Ielīmēts" ir viena no šīs vasaras radio staciju iecienītākajām dziesmām. Tā piesaka albuma "777" tuvošanos, kura izdošana plānota šī gada 3. oktobrī līdz ar grupas koncertu "Arēnā Rīga". Goran Gora saka: "Lai arī esmu piedalījies teju visos "Astro’n’out" albumos kā papildu vokālists, šis ir mūsu pirmais oficiālais duets. Protams, zinot, ka arī šī dziesma izskanēs koncertā "Arēnā Rīga", pie dziesmas "Ielīmēts" ierakstīšanas ķērāmies ar daudz lielāku atbildības sajūtu. Bet es ticu, ka šī dziesma ir gana vērtīga, lai dzīvotu arī savu patstāvīgu dzīvi katra tās klausītāja ikdienā."

Sign Libra – "Le Chat"

Elektroniskās mūzikas māksliniece Sign Libra piedāvā kompozīciju "Le Chat" – pirmo singlu no 3. novembrī gaidāmā albuma "Hidden Beauty", kas sola "noslēpumainu ceļojumu pa sievišķo dabu, rotaļīgi ilustrētu muzikālā kolāžā, zemtekstos un slēptajās alūzijās".

Waterflower – "Oh Father"

Multimāksliniece Waterflower, kas vasaru pavadījusi, koncertējot Islandē, Zviedrijā un Lielbritānijā, atgriežas Latvijā un izdod hiperpopa kaverversiju dziedātājas Madonnas 1989. gada dziesmai "Oh Father". Videoklips tika filmēts Helsinkos Somijā darbnīcas "Kino Euphoria 2023" laikā.

"Sub Scriptum" – "Sweet Screens"

Pašmāju indīroka grupa "Sub Scriptum" piedāvā dziesmu angļu valodā "Sweet Screens", ceļojot laikā starp "ABBA" un "Nirvana". Grupas solists Kristers Rudzītis saka: "Ekrānos viss ir iespējams – kļūt par supervaroni, filmu zvaigzni vai rokmūziķi. Tikai daži klikšķi, un tu esi tuvāk savam sapnim, kā arī tālāk no savas realitātes. Ar dziesmu mēs vēlējāmies aicināt cilvēkus, skrienot līdzi "krāsainajiem" ekrāniem, pa ceļam nepazaudēt savu īsto es."

"Latgalīšu reps" un Felipe Gabriel – "Latgalita"

Kā vasaras hits jāmin arī dziesma "Latgalita", kurā sadarbojas "Latgalīšu repa" dalībnieki ar Latvijā dzīvojošo brazīliešu šovmeni Felipi Gabrielu. Dziesma ieturēta Latīņamerikas deju ritmos, dziesma ir gan latviski, gan latgaliski, gan ieskanas portugāļu valoda. Dziesmas videoklipā izspēlēts stāsts no vesterna. Gala rezultāts ir kičs, bet tas labi piestāv vasarai.

"Bermudu divstūris" – "Nogurstam"

Ieskandinot 1. septembrī gaidāmo koncertu "Arēnā Rīga", "Bermudu divstūris" izdevuši dziesmu "Nogurstam", ko video variantā var skatīties arī kā īsfilmu. Viņi saka: "Dziesma "Nogurstam" ir par dzīves baudīšanu un dzīvošanu ar pilnu krūti. Kamēr citi guļ, mēs joprojām "nogurstam", nemitīgi baudot un svinot dzīves saldākos brīžus. Lieliska himna visiem, kuri novērtē dzīves piedāvātās iespējas un piedzīvojumus."

rolands če, xantikvariāts – "Siervedēja piedzīvojumi"

Starp vasaras festivāliem un koncertiem jaunu dziesmu izdevuši arī rolands če un xantikvariāts. "Siervedēja piedzīvojumu" pamatā ir rokgrupas "Pienvedēja piedzīvojumi" dziesma, saglabājot oriģināla nebēdnīgumu, to padarot elektroniskāku. Stilistiski atšķirīgos mūziķus saista Kurzeme – "Pienvedēji" ir no Sabiles, rolands če no Talsiem, savukārt hiphopā piesaiste izcelsmes vietai ir svarīgs atskaites un iedvesmas avots.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti