No populārās līdz andergroundam. Iepazīsti jaunāko latviešu mūzikā

Aizvadītais mēnesis atnesis daudzveidīgus latviešu mūzikas jaunumus. Populārākās dziesmas jau sevi pierāda mūzikas topos, žanriski atšķirīgākās pakāpeniski atklāj arvien jauni klausītāji. Jaunās dziesmas piesaka albumus, jaunas debijas, drīzumā gaidāmus koncertus un liks lauzt šķēpus gaumes jautājumos. 

"Nielslens Lielsliens" un Vija Moore – "Vijciema lāči"

Indie grupa "Nielslens Lielsliens" sadarbībā ar Viju Moore radījuši dziesmu "Vijciema lāči", kas ir dokumentāls stāsts par savvaļas lāču viesošanos un huligānismu Ziemeļlatvijā pēc patiesiem, aculiecinieku aprakstītiem notikumiem. Dziesma ir vēstnese drīzumā gaidāmajam albumam "Negaidīti varoņi", ka tiks izdots izdevniecības "Sāpes skaņas" paspārnē.

23. martā Ģertrūdes ielas teātrī "Nielslens Lielsliens" aicina uz koncertu, kurā tiks nospēlēts cikls "Negaidīti varoņi" un citi "Nielslens Lielsliens" darbi. 

Miks Galvanovskis – "Stulbā Sirdsapziņa"

Mika Galvanovska dziesma "Stulbā Sirdsapziņa" ir ieturēta blūza tradīcijās – tā stāsta par saldenrūgtiem piedzīvojumiem mīlas frontē. Dziesma ieskandina mūziķa albuma "Bohēmista dienasgrāmata" tuvošanos.

Albuma prezentācijas koncerts notiks 20. aprīlī koncertzālē "Palladium". 

"Citi Zēni" – " Mazais Bandīts"

Dziesma "Mazais Bandīts" ir grupas "Citi zēni"  jaunākā albuma "Cits līmenis" aktuālais singls.

"Mazais Bandīts" ir atsperīga popdziesma, kas balstīta fanka mūzikas tradīcijās un uzkarsēs gan ballīti, gan sporta komandu. 

"Instrumenti" – "Man patīk"

Ar dziesmu "Man patīk" grupa "Instrumenti" tik tikko izziņoja 26. oktobrī "Arēnā Rīga" gaidāmo koncertu. Dziesma ieturēta elektropop noskaņās un ir trešais singls no šogad gaidāmā albuma "Runā Rīga".  

Gustavo – "lēmumi, lēmumi"

Reperis Gustavo 27. martā plāno izdod albuma "Tagad tikai sākās" delukss versiju, kura būs papildināta ar četrām jaunām dziesmām un vienu etīdi.

Pakāpeniski gaidot izdošanu, klausītāji tiek kacināti ar īsiem video. Marta sākumā tika izdots "Kāds sakars", šajā nedēļā pirmizrādi piedzīvojusi dziesma "lēmumi, lēmumi". Līdz ar muzikālajiem jaunumiem Gustavo izziņo koncertu "Arēnā Rīga" šī gada 6. decembrī. 

Zefīrs – "Pavasara diena"  

Ar dziesmu "Pavasara diena" debitē mūziķe Zefīrs. "Dziesmas refrēnā kompozīcija un mierīgais plūdums atspoguļo mūžīgā ceļa konceptu, askētiskie perkusiju un zvaniņu tembri kā ceļa zīmes iezīmē gospeļa ērģeļu un arktiski aukstas elektronikas asfalta plūdumu, dziesmas kulminācijā iezaigojoties ziemeļblāzmai, kam visam cauri vijas nebeidzami jūtīga, koķetas pašironijas pilna vokālā melodija un dziedošā runa," vēsta dziesmas autore.

"Pavasara dienas" videoklips tapis, sadarbībā ar Alekseju Beļecki, un tandēma kopdarbā pavasaris ir simbols mūžīgajam cikliskumam. 

Grupa "Tētis" – "Kur mana roka" 

Grupu "Tētis" veido Nauris Brikmanis un Valters Osis, kuri klausītājiem ir pazīstami kā grupas "Dziļi Violets" dalībnieki.

Paši mūziķi saka, ka šī ir pāreja no joku-šovu uz nopietnas grupas formātu. Dziesma "Kur mana roka" ir otrais singls un tās videoklips veidots kā smilšu kino sadarbībā ar smilšu mākslinieci Tatjanu Gavriļenko. 

"Kristīne Prauliņa & The Soulful Crew" – "Tev Piestāv"

Dziedātāja Kristīne Prauliņa kopā ar grupu "The Soulful Crew" piedāvā romantisku, grūvīgu dziesmu "Tev Piestāv".

Tā ieturēta soulmūzikas tradīcijās, kas savienojumā ar latviešu valodu nav bieža izvēle. 

"Ps.PMS." – "Nedari"

Grupu "P.S.PMS"  veido  Evija Vēbere, Kristīne Pāže un Elīna Silova, un dziesma "Nedari" ir viņu otrais singls, kuras videoklipa autors ir Aleksejs Beļeckis.

"Nedari" iezīmē šogad gaidāmā mazalbuma tuvošanos. "Šī skaņdarba saknē ir kas pirmatnīgs – pulsējošs, enerģētisks, bet reizē meditatīvs ritms, kurš ievelk tādā kā sava veida rituālā. Arī valoda un balss šoreiz tiek izmantota vairāk nekā instruments. Dziesma ir repetatīva un reizē smalki izdekorēta ar garšīgām auss konfektēm, tai cauri vijas tikai divi vārdi "nedari tā", bet mēs izstāstām piesātinātu stāstu, tādēļ es ļoti lepojos ar šo kopdarbu, šķiet, tā nav ierasta dziesma – tā ir savdabīga pieredze," stāsta Evija Vēbere.

Keitija Bārbele  – "Ielien skapī"

Keitijas Bābales jaunākā dziesma "Ielien skapī" iesmīn par cilvēku priekšstatiem par to, kas ir un kas nav pareizi.

"Lielā Kristapa" ceremonijas laikā Matīsa Kažas vadībā dziesmai ir tapis arī viena kadra mūzikas videoklips. 

Ozols – "8 PA 8"

"8 pa 8" ir repera Ozola jaunākā albuma "1979" straumētākā dziesma. Dziesmā "8 pa 8" piedalās Ozols, Marko, rolands če, Prusax, Hotte, ansis, xantikvariāts un Steps, un katrs no viņiem dziesmām  ir devis pa astoņām rindām.

Paradoksāli – dziesma ir dauzonīgas un smīnīga kopā būšana, lai arī tās bīts ir visnotaļ draudīgs.  

"Lapsene" – "Par vidējo pirkstu"

Saņēmis "Zelta Mikrofonu'24" kategorijā labākais roka albums, grupa "Lapsene" nāk klajā ar jaunāko singlu "Par vidējo pirkstu". "Šī ir kā sacelšanās dziesma, kas draudzīgi atgādina par katra reiz piedzīvotajām dzīves situācijām, kad trūcis pacietības vadzis," saka autors Artis Dvarionas. 26. aprīlī "Lapsene" aicina uz koncertu kultūrtelpā "Tu jau zini kur", kur dalīs skatuvi ar grupu "Detlef".

Chris Noah – "Nomodā"

Mūziķa Chris Noah jaunākais singls "Nomodā" ir jau otrā dziesma no rudenī gaidāmā albuma un turpina veiksmīgi iesākto muzikālo virzienu, noskaņojot mūs vasarai un aicinot piedzīvot atmiņā paliekošus brīžus. Žanriski dziesma ieturēta 80. gadu popmūzikas skanējumā, saglabājot arī mūsdienu popmūzikas elementus.

Dziesmas ieraksts tapis sadarbībā ar ilgstošo sadarbības partneri britu producentu Kristoferu Harisu (Kristofer Harris) un māsteringa guru – divkārtēju prestižās "Grammy" balvas nominantu Raienu Švābi (Ryan Schwabe) no ASV. 

Emilija – "Noticēt sev"

"Noticēt sev" ir jaunās dziesminieces Emilijas otrais singls. "Noticēt sev" sākotnēji tapa angļu valodā ar nosaukumu "Game", un arī šo versiju Emilija cer kādreiz izdot.

"Šo dziesmu veltu visiem, kuri mani atbalstīja tad un tagad. Esmu saviļņota un jūtu, ka klausītāji dzīvo līdzi manām gaitām – mana "Sirds pelnos" "Spotify" noklausīta jau vairāk nekā 115 tūkstošus reižu! Ceru, ka tikpat labi veiksies arī jaunajai dziesmai," saka Emilija.

"Oranžās Brīvdienas" – "Zirgspēki"

Dziesma "Zirgspēki" ir grupas jaunā albuma "Ārā" vēstnese un tā "aicina laist zirgspēkus ārā ikvienu un izmantot pieejamo potenciālu, lai kaut ko sasniegtu vai paveiktu. Kur un kādā veidā, tas, protams, katra paša ziņā, taču līdzīgs ir arī šī albuma moto," uzsver Ints Ķergalvis, grupas "Oranžās Brīvdienas" līderis. 

Albums ir pieejams visās straumēšanas platformās, kā arī sešām no 10 albumā iekļautajām dziesmām ir uzfilmēti videoklipi, un albumu var iegādāties arī vinila plates formātā. Arī "Oranžās Brīvdienas" aicina uz savu 24 gadu jubilejas koncertu, kas 23. martā notiks koncertzālē "Palladium" Rīgā. 

Prusax – "TJZ"

Reperis Prusax izdevis enerģisku singlu "TJZ".  Tā videoklips ieturēts videospēļu estētikā un filmēts Lapzemē, Somijā. Savukārt singls "TJZ" tapis sadarbībā ar somu mūziķiem, to producējuši producenti Evertime un EDK.

"Kā jau varat nojaust, esmu "atpakaļ pie plīts", aktīvi strādāju studijā pie šogad gaidāmā albuma un apsolu tajā sastapt krāšņu viesmākslinieku plejādi," saka Prusax.

Vultura – "Adrenalīns" 

Dziesma "Adrenalīns" ir Vulturas jaunākais singls, kas vēsta par to, kā "klausoties citos un domājot, ko citi spriež par tevis paveikto un radīto, notiek sevis ierobežošana. Ir sajūta, ka pazūd autentiskais "es" un patiesais vēstījums."

Vultura darbojas eksperimentālās elektroniskās mūzikas žanrā, un viņas radītajā var saklausīt gan deju mūzikas, gan hiphopa, gan popmūzikas ietekmi.

"Latvian Voices" – "Titity tatatoj"

Vokālā a cappella grupa "Latvian Voices" izdevusi senu lietuviešu tautasdziesmas jeb sutartīnes "Titity tatatoj" apdari, veltot to kaimiņiem. "Katru reizi, kad viesojamies jaunā valstī, mēs iepazīstam tās muzikālo mantojumu, un nereti izvēlamies arī apdarināt kādu cittautu melodiju. Ietērpt senas muzikālās tradīcijas mūsdienu a cappella skaņās ir arī viens no "Latvian Voices" darbības mērķiem. Reizēm tie ir vien mākslinieciski eksperimenti, bet citreiz gadās, ka kāda no šīm dziesmām kļūst par daļu no grupas pastāvīgā repertuāra. Tā tas ir noticis arī šoreiz ar lietuviešiem veltīto dziesmu," stāsta "Latvian Voices" līdere Laura Jēkabsone, dziesmas aranžijas autore.

Sutartīnes ir īpašs lietuviešu tautasdziesmu veids, kam raksturīgi, ka  vienlaikus skan vairākas dažādas melodijas un vārdi. "Titity, tatatoj" teksta pamatā ir jautājumu un atbilžu motīvi.

ArtifexLV un Vineta Elksne – "Vienas formulas nav"

Dziesmas "Vienas formulas nav" vārdu autors ir Kārlis Kazāks, mūzikas autors un producents ir Juris Ludženieks, bet to iedziedājusi Vineta Elksne.

"Iespējams, ka dziesmas vārdi katram klausītājam stāstīs citu stāstu. Par šaubām, par meklējumiem un drosmi noticēt saviem nupat dīgt sākušajiem sapņiem. Un par visu, kas mēģina mūs pārliecināt, ka varbūt nevajag, ka varbūt nemaz nav tādas burvju formulas, kas ļauj savus sapņus nosargāt," tā dziesmas vēstījumu skaidro Kārlis Kazāks.

"Laika suns" – "Cerība mirst pēdējā"

Lipīgu indie roka dziesmu "Cerība mirst pēdējā" piedāvā grupa "Laika suns". Tā ir vēstnese gaidāmajam albumam "Imitācija" , kas 24. maijā ar koncertu tiks prezentēts koncertzālē "Palladium" Rīgā.

Marta – "Glow Up Era" 

Dziedātāja Marta savā jaunajā, enerģiskajā popdziesmā "Glow Up Era" aicina uzziedēt pavasarī.

Jaunais singls arī konceptuāli iederas Martas jaunāko dziesmu angļu valodā izlasē – ja pērn izdotajā "Losing Game" tika atzīta sakāve, gada sākumā "I'll Be Enough" tika dots solījums, tad "Glow Up Era" šis solījums tiek pildīts.

"The Tunes" – "Range"

Ar enerģisku dziesmu "Range" Latvijas mūzikā debitē rokgrupa "The Tunes", kuri sava mazalbuma izdošanu ir plānojuši jau šajā gadā.

"Šīs dziesmas ritmiskā enerģija un ātrais temps sniedz klausītājam sajūtu, ka viņš kopā ar dziesmas varoni tiek iesaistīts ambiciozā piedzīvojumā, kas tiks atspoguļots arī mūsu albumā, kurā ir mīlestība, nodevība, arī trauksme, vientulība un daudz kas cits," pauž grupa.

Alise Liepiņa – "Ceļojums" 

Ir jaunumi arī mūzikā bērniem. Sevi uz lielās skatuves ar dziesmu "Ceļojums" 11 gadu vecumā piesaka Alise Liepiņa.

"Dziesma vēsta par atpūtu un ceļojumiem, kas vienmēr paliek atmiņā un cilvēku sirdīs. Man ļoti patīk ceļot, it īpaši ar draugiem. Šī dziesma ir tieši par to – jautru kopā būšanu ar draugiem," stāsta Alise.

"Tavas māsas nāsis" – "Roboti dejo"

Alternatīvās grupas "Tavas māsas nāsis" jaunākais singls "Roboti dejo" ir ieturēts elektropop stilistikā un dziesmai ir lipīgs piedziedājums.

Klausoties dziesmu, nāk prātā gan Aijas Kukules izpildītais "Robots", gan "Kraftwerk" dziesma "The Robots", gan "Dzeltenie pastnieki".

"Stabs" – "Viss ļaunais ir m​ū​ž​ī​gs – viss m​ū​ž​ī​gais ir ļauns"

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Stabs" ir eksperimentālās mūzikas apvienība, kas mūzikā izmanto skaņas dažādās iespējas, gan dinamikā, gan diapazonā, gan dažādās estētikās. Kompozīcija "Viss ļaunais ir m​ū​ž​ī​gs – viss m​ū​ž​ī​gais ir ļauns" ir ieturēta postroka stilistikā un pārsteidz ar ekspresīvu kulmināciju. 

"Revolvika" – "Tas reiz pāries"

"Tas reiz pāries" ir alternatīvās grupas "Revolvika" debijas singls, paužot vēstījumu: "Lai kā būtu šobrīd – viss ir mainīgs, sliktas dienas nomainīs labas, un labās vēl labākas." Grupa atšķiras ar to, ka tai ir divi vokāli – sievietes un vīrieša –, kas rada konstrastu un tad atkal harmoniski viens otru papildina. 

Mo Aspen – "Jāiet Tālāk"

Mūziķis Mo Apsen labprāt eksperimentē ar dažādiem stiliem un viņa aktuālais romantiskais singls "Jāiet Tālāk" ieturēts indie mūzikas noskaņās. Dziesma piesaka albuma "Viens" tuvošanos.

"Flying Carpet" – "Laiks (Spogulī)"

Grupā "Flying Carpet" apvienojušies  latviešu alternatīvā roka grupu "Exit" un "Gelousy" dalībnieki Jānis Vanags ("Gelousy" – vokāls), Jānis Frišfelds ("Exit"– vokāls, ģitāra), Pāvils Bobrovskis ("Exit" – bungas) un Raimonds Bērziņš ("Exit" – bass).  Dziesma "Laiks (Spogulī)" ieturēta granža stilistikā, tās dejojamais ritms tā vien aicina uz divvientulības deju. 

Gacho, Kurts – "Puse Cigaretes"

"Puse Cigaretes" ir divu reperu un laikabiedru Gacho un Kurta sadarbība. Dziesma stāsta par skatuves un arī reālajā dzīvē gūtajām atziņām. "Puse Cigaretes" šobrīd ir viena no klausītākajām latviešu dziesmām vietnē "Youtube". 

Olas ft. Esmeralda – Nārnija (prod. heywhosthatkid)

"Nārnija" ir šobrīd viena no straumētākajām latviešu jaunajām dziesmām. Tās autori ir apvienība "Olas" un producents "heywhosthatkid", bet vismāksliniece Esmeralda. Dziesma ieturēta enerģiskās deju mūzikas noskaņās un atgādina arī par to, ka "Olu" desmitgades jubilejas koncerts tiks svinēts 12. aprīlī koncertzālē "Palladium".

BDM – "Vēl ne"

"Vēl ne" ir spilgtās reperes BDM jaunākais singls, kas ieturēts hip hop apakšžanrā drill, kā arī priecē ar trillera cienīgu videoklipu. Mūziķe saka: "Manuprāt, katra dziesma ir stāsts, bet ne visi stāsti pārvēršas par dziesmu. Šis ir stāsts, kurš pārtapa dziesmā."

Rūdis – "Et Honor"  

Ar eksperimentālu elektronisku kompozīciju "Et Honor"  jeb "Un gods" sevi piesaka Rūdis, kas ir senās mūzikas dziedāšanā specializējies mūziķis, kas plašākas sabiedrības uzmanību izpelnījies, izpildot Farinelli dziedātāja lomu Dailes teātra izrādē "Farinelli un karalis".

Dziesma rada futūrisku pasakainu noskaņu, ļaujot satikties pagātnei un nākotnei. Tās videoklips uzbur pasakainas karaļvalsts vīziju, raisot dažādus filozofiskus jautājumus.

"NeimoM" – "Mēnesgaisma"

Alternatīvās grupas "NeimoM" jauno minialbumu "Mēnesgaisma" veido četri skaņdarbi, un grupai esot bijis svarīgi arī ierakstā saglabāt koncerta sajūtu.

"NeimoM" mūzika apvieno dažādus rokmūzikas stilus un arī minialbuma tituldziesmā ir dzirdams gan džemroks, gan psihodēliskā roka noskaņas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti