Postfolka grupa «Saule i tuvāk» sparīgi iegriež ziemas saulgriežus Latvijas skolās

Ziemas saulgriežu laikā sauli atpakaļ sasauc postfolka grupa no Liepājas "Saule i tuvāk", savā apdarē klausītājiem dāvājot jaunu skaņdarbu "Sidrabiņa lietiņš lija." Grupas dalībnieki šajā gada nogalē aktīvi apmeklē arī Latvijas skolas, piedaloties kultūrizglītības programmā "Skolas soma". Koncertu laikā viņi atraktīvā veidā iepazīstina skolēnus ar dažādiem mūzikas instrumentiem un senču tradīcijām.

Postfolka grupa "Saule i tuvāk" sparīgi iegriež ziemas saulgriežus Latvijas skolās
00:00 / 04:57
Lejuplādēt

"Latvijas skolas somas" programma ir mūsu jaunākais izaicinājums, saka viena no "Saule i tuvāk" dalībniecēm Zane Kugrēna, kuras dzīves lielā aizraušanās ir skatuve un deju pasaule. Viņa atklāj, ka grupa Latvijas skolas sākusi apceļot jau rudenī un process turpinās arī ziemā. Viesošanās Latvijas skolās sniedz gandarījumu.

"Ļoti interesanti ir braukt pa visu Latviju, ieraudzīt dažādas skolas, iepazīties ar ļoti dažādiem bērniem un skolotājiem, arī redzēt, kā un kas notiek Latvijā. Tas ir fantastiski, ka ir šāda programma. No mūsu puses ieguldījums ir tajā, ka mēs nododam seno mūsu mantojumu, bet mūsdienīgā skanējumā, caur to, kas bērniem ir interesējošs. Ir ļoti burvīga programma, kurai dzīvot līdzi."

Laura Drēziņa, kura pati ir kokļu spēles meistare, stāsta, ka grupā ritma cilvēki esot mainījušies. Tagad viņu pulkā ir Jānis Šnipke. Tieši bungas un ritma instrumenti skolas bērnus īpaši uzrunā.

Savukārt pati Laura atklāj, ka reiz, zaudējot savu balsi, pievērsusies kokles spēlei un tagad ir ne tikai grupas "Saule i tuvāk" dalībniece, bet arī pati nodarbojas ar tējas rituālu rīkošanu un meditatīvas kokles spēles apmācību. Laura smej, ka laikam jau piedzimusi dziedot, viņas balss skan arī jaunākajā grupas veikumā, atskaņojot dziesmu savā versijā "Sudrabiņa lietiņš lija"

"Tas ir maģiski, kā mums viss kopā top. Ir kāds pamata elements, tad katrs nāk ar savu pienesumu. Tas ir plūstoši kā viļņi jūrā. Dziesma ir enerģiska, savādāka nekā ierasts dzirdēt. Sākums mierīgs, tad ir aktīvais pārsteiguma moments. Kārtīgi iegriež saulgriežus. Latvieši svinēja Ziemassvētkus un saulgriežus dziedot, dejojot, trokšņojot un priecājoties. Šī dziesma ir tieši tāda – priecīga!"

Jaunākajai dziesmai "Sidrabiņa lietiņš lija" radīta askētiska – ar Latvijas augu pasauli un ziemas baltumu – vizualizācija. To veidojis Māris Valtenbergs. Ieraksts tapis "Wiktorijas" skaņu ierakstu studijā Liepājā, kur "Saule i tuvāk" ierakstīja arī savu pirmo albūmu "Aiz ezera." Viena no dibinātājām Līga Ansone stāsta par dziesmas tapšanu: "Tā dziesma mums tapa, gatavojoties Ziemassvētkiem pagājuša gadā. Šī dziesma mūs pašus ļoti iedvesmoja. Mums pašiem likās, ka tas ir kas savādāks un enerģiskāks no mūsu puses."

Līga atklāj, ka reiz pati sākusi mācīt kokles spēli citiem un tā veidojies grupas kodols. Fotogrāfe un reizē arī pirtniece Līga Ansone atklāj, kā radies postfolka grupas nosaukums "Saule i tuvāk": "Sākumā es uztaisīju foto izstādi ar šādu nosaukumu, man bija ārkārtīgi žēl to laist prom. Kad sapratām, ka mūsu komandai vajag nosaukumu, visi bija par! Tā kā mēs iedvesmojamies no latviešu folkloras, mēs esam sevi nosaukuši par postfolka apvienību."

Lai skan un top gaisma! Sagaidot Sauli un ziemas saulgriežus, mudina grupa "Saule i tuvāk".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti