NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: The Jesus and Mary Chain, Nielslens Lielsliens, MobyXAnfisa L.

NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Advanced Blue, Brian Eno, Slow Cooked u.c.

NABA Top 10LV/25 jaunumi: A Place To Bury Strangers, Depustūtes u.c.

Karogs rokās un uz priekšu! «Radio Naba» mūzikas topa jaunumi

"Radio Naba" mūzikas topu papildina pašdēvētā "skaļākā grupa pasaulē" – "A Place To Bury Strangers", jaunumi no pašmāju grupām "Aptiekas bēru ansamblis" un  "Depustūtes" un austrāliešu mūziķa Džo Eidžasa projekts "RINSE".

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 10 LV" sastāv no 10 kompozīcijām un līdz 5 iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un 5 iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

"A Place To Bury Strangers" – "It Is Time"

Amerikāņu noise/post-punk/shoegaze/psychedelic ansamblis "A Place To Bury Strangers"("APTBS") jau pēc pirmajiem koncertiem šīs tūkstošgades sākumā tika nodēvēts par skaļāko grupu Ņujorkā, bet pašlaik viņi apgalvo, ka esot skaļākā grupa pasaulē. Pērn februārī trio ar Oliveru Akermanu priekšgalā rībināja arī Ģertrūdes ielas teātrī Rīgā, un klusi tur patiešām nebija.

Jāteic, ka ierakstos "APBTS" ir krietni mierīgāki un melodiskāki, nekā dzīvajā izpildījumā. Līdz šim izdoti seši "APBTS" studijas albumi, pēdējais no tiem "See Through You" 2022. gadā, bet tā ierakstu sesijās radušās vēl vismaz astoņas dziesmas, kas neiekļuva albumā. Grupa izlēmusi tās publicēt ne tikai digitāli, bet arī četrās septiņcollu singlu vinila platēs ar kopīgu nosaukumu "The Sevens", kas cita pēc citas iznāk šopavasar. Spriežot pēc dziesmas "It Is Time", kas iekļauta pirmajā platītē "Change Your God"/"It Is Time", tas ir prātīgi darīts, jo būtu žēl, ja šis materiāls paliktu tikai studijas arhīvos.

"Aptiekas bēru ansamblis" – "Pulksteņa dziesmiņa"

Kā gadījies, kā ne, martā, kad sievietes solidarizējas vēl ciešāk, nekā citos gada mēnešos, "Radio Naba" topā iebrāžas divas meiteņu grupas (abas gan integrējušas arī pa vienam puisim) ar dziesmām no saviem pirmajiem albumiem.

"Aptiekas bēru ansambļa" pirmsākumi rodami 2018. gadā Vecrīgas krogā "Aptieka", kur radošā darbībā vienojās bāra darbinieki un draugi. Grupas sastāvā ir Irbe Šmite (vokāls), Agnese Želneronoka (vokāls), Laima Edīte Cīrule (ģitāra), Līga Inkēna (bass), Ilze Barkeviča (akordeons), Madara Markovska (akordeons), Mārtiņš Rutks arī Rutkis (bungas).

Leģendārais krogs "Aptieka" beidza darbību 2019. gada janvārī un ansambļa sēras ilga vairākus gadus, līdz viņi beidzot ķērās pie jaunu dziesmu rakstīšanas, kas šopavasar tiek publicētas debijas albumā "Tunku cincis". "Malajiešu valodā "tunku" apzīmē titulu "princis". Savukārt, "cincis" ir reti sastopams vietvārds, kas nozīmē "kaķis, mincis". Bet īstenībā nosaukums ir mēģinājumu laikā netīšām izskanējis apzīmējums bungu skaņām, kas labi raksturo mūsu radošo darbību – nedaudz pārprotama, viegli saprotama un diezgan nenopietna," skaidro grupas dalībnieki.

Savu mūziku viņi sauc par neo-eklektiskā-panka-indie-šlāgeri jeb starpžanru mūziku un sola, ka tā labi iederēsies visos svarīgākajos dzīves notikumos, tajā skaitā kāzās, bērēs un dzimšanas dienās.

"Depustūtes" – "2. vieta"

"Deputāti ir valsts prostitūtas," ir pārliecinātas "Depustūtes" un ar nikno īsdziesmu "2. vieta" piesaka debijas albumu "Kretīnu pavadā". "Esam hc punk/riot grrrl grupa, kas caur savu agresīvo spēli dzied par politiku, sieviešu nevienlīdzību, kapitālistisko sabiedrību, mentiem un, protams, arī par alu! Grupā esam četri dalībnieki – vokāliste Kata, kas spēj gan melodiski dziedāt, gan agresīvi kliegt. Marks spēlē ģitāru jau n-tos gadus un ir pieredzējis mūziķis. Morana kapā basu un piedod mums dzīvību un Evisa agresīvi sit pa bungām, cerot, ka būs ritmā," tā ar sevi iepazīstina "Depustūtes".

Viņas (un viņš) uzskata, ka "sociālās normas, kapitālisms, stulbi vīrieši un vēl visādi mietpilsoniskās sabiedrības kretīni", turot savās pavadās, neļauj līdz galam izpausties brīvajam garam, tāpēc visi iepriekš minētie dabūs šo to par sevi dzirdēt jaunajā albumā "Kretīnu pavadā". Karogs rokās un uz priekšu!

"RINSE" feat. Caroline Loveglow – "Stranger"

"RINSE" ir viens no vairākiem austrāliešu mūziķa, producenta un vizuālā mākslinieka Džo Eidžasa  (Joe Agius) projektiem. Dziesmas "Stranger" ierakstā viņš aicinājis talkā melanholisko dziesmu autori no Losandželosas Karolīnu Lovglovu, kura pirms diviem gadiem ar debijas albumu "Strawberry" izpelnījās mūzikas kritiķu atzinību un iemantoja cienītājus visā pasaulē. Karolīna vienmēr uzsvērusi, ka savas dziesmas sacer, ieraksta un producē vienatnē, un pēc citu mūziķu klātbūtnes neilgojas, tāpēc ēteriskais duets ar "RINSE" ir īpašs gadījums.

Paša Džo Eidžasa veidotais nedaudz nervozi ekspresīvais "Stranger" videoklips vienlaikus gan disonē ar dziesmas gaisīgo noskaņu, gan atsauc atmiņā "Cocteau Twins" drīmpopa klasiku "Heaven or Las Vegas".

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti