NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: mūzika no Ukrainas u.c.

NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: The Jesus and Mary Chain, Nielslens Lielsliens, MobyXAnfisa L.

NABA Top 10LV/25 jaunumi: The City Gates, Nick Cave & The Bad Seeds, P.S. PMS u.c.

Nopietni pavasara vēstneši «Radio Naba» mūzikas topā

Marts "Radio Naba" mūzikas topā ir tikpat daudzveidīgs kā laikapstākļi. Ar tumši gotiskiem mākoņiem nāk Niks Keivs, "The City Gates" un "Pretplūsma", ar liegu elektroniku tos kliedē Mobijs, bet noskaņojumu vēl mundrāku dara "The Jesus and Mary Chain" un "Oranžās brīvdienas". Jaunumi arī no "Nielslens Lielsliens", "P.S. PMS", Džona Kārpentera un citiem.

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 10 LV" sastāv no 10 kompozīcijām un līdz 5 iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un 5 iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

"The City Gates" – "Lapidation"

Kanādas postpanka/shoegaze grupas spēcīgākie ieroči jau vairāk nekā 10 gadus ir fūzētas ģitāras, efektu pedāļi un atmiņas par 80. un 90. gadu alternatīvā un gotiskā roka spilgtākajiem paraugiem. Jaunajā singlā "The City Gates" ir bruņojušies arī ar akmeņiem un aicina gotiski drūmā, bet enerģiskā dejas solī doties līdzi uz notikuma vietu (lapidation – nomētāšana ar akmeņiem).

Šogad gaidāmā grupas ceturtā studijas albuma iznākšanas datums vēl netiek atklāts, bet droši zināms, ka aprīļa otrajā pusē viņi uz laiku pametīs dzimto Monreālu, lai koncertētu Eiropā – valstīs, kas ērti sasniedzamas arī faniem no Latvijas – Vācijā, Čehijā un Nīderlandē.

"Nick Cave & The Bad Seeds" – "Wild God"

Lai neizplūstu plašā aprakstā, ko austrāliešu rokmūzikas veterāns Niks Keivs ir paveicis savos 50 gados uz skatuves, varam vērsties pie uzticama informācijas avota Nacionālās enciklopēdijas, kur teikts, ka viņš ir viens no ievērojamākiem postpanka paaudzes mūziķiem. Savukārt postpanks enciklopēdijā raksturots kā "daudzveidīgs rokmūzikas žanrs". Vēl var piebilst, ka Niks Keivs ir arī dzejnieks un rakstnieks un visos viņa radošo izpausmju veidos dominē nāves, reliģijas, vardarbības un mīlestības tēmas.

Šķiet, ka izņēmums nebūs arī Nika Keiva 18. studijas albums ar grupu "The Bad Seeds". Vismaz albuma tituldziesmā "Wild God" visas šīs tēmas ir klātesošas, tomēr tā nebeidzas uz pesimistiskas nots. Pilns ieraksts gan būs jāgaida līdz vasaras beigām, jo albuma iznākšanas datums nolikts uz 30. augustu.

John Carpenter, Cody Carpenter and Daniel Davies – "My Name Is Death"

Sākoties 21. gadsimtam, šķita, ka Holivudas trilleru un zinātniskās fantastikas filmu režisora Džona Kārpentera zvaigzne ir norietējusi, atstājot kinolenti "The Thing" (1982) kā viņa spilgtāko veikumu un vienu no žanra paraugiem, tomēr 1948. gadā dzimušais Kārpenters nedevās pelnītā atpūtā, bet pievērsās savam otram talantam – komponēšanai (režisors pats sacerējis skaņu celiņus vairākām savām filmām).

Kopā ar dēlu mūziķi Kodiju Kārpenteru un krustdēlu Danielu Deivisu (kura tēvs ir Kārpentera draugs, britu grupas "The Kinks" ģitārists Deivs Deiviss) viņš ierakstījis un izdevis vairākus instrumentālas elektroniskās mūzikas albumus "Lost Themes", kas varētu kalpot par skaņu celiņiem filmām, kas nemaz nav un arī nekad netiks uzņemtas. Maijā gaidāmā plate "Lost Themes IV Noir" ir ceturtā šajā sērijā, un ieskatu tajā var gūt, noklausoties skaņdarbu "My Name Is Death". Vai vēl labāk – noskatoties amerikāņu 40. gadu depresīvā kino žanra film noir stilistikā veidoto videoklipu.

"Selofan" – "Sticky Fingers"

Nez, vai daudzi Latvijā ir pazīstami ar grieķu postpanku un sintpopu? Varbūt laiks iepazīties? "Selofan" ir pirms 12 gadiem Atēnās dibināts duets, kura dalībnieki Joanna un Dmitriss līdz šim izdevuši sešus albumus un nospēlējuši gana daudz koncertu, lai kļūtu atpazīstami ar tikai viņiem raksturīgo estētisko identitāti un ekstravagantajiem priekšnesumiem. Interesanti, ka "Selofan" dziesmās skan ne tikai dzimtā grieķu un populārajā mūzikā valdošā angļu valoda, bet arī teksti vāciski un itāliski. Dueta septīto studijas albumu "Animal Mentality" ievada "Sticky Fingers" ar skarbu atgādinājumu, ka prieks un jautrība vienā mirklī var pārvērsties traģēdijā.

"NeimoM" – "Mēnesgaisma"

Indie rokgrupa "NeimoM" par sevi atgādina reti, tāpēc viņu debijas albums "Juku gadi" (2018) jau sen izslīdējis no atmiņas, kas mūsdienās ir visai īsa. Šopavasar "NeimoM" dod ziņu, ka joprojām ir aktīvi alternatīvās mūzikas skatuves spēlētāji. Pirms pāris nedēļām viņi izdevuši četru dziesmu EP "Mēnessgaismas", un šeit ir viena no tām.

Dziesma esot radusies, grupas nemainīgajam sastāvam Mārtiņam, Jānim, Sandim un Ansim iesildoties pirms mēģinājuma, tāpēc tai piemīt nedaudz bezkaunīgs un nesavaldīgs skanējums. ""Mēnesgaisma" ir par sērfošanu mēness izgaismotā kosmosā, kur virzienu nenosaki pats," skaidro dziesmas teksta autors Mārtiņš Neimanis.

"P.S. PMS" – "Nedari"

Kristīne Pāže, Elīna Silova un Evija Vēbere ir gan spilgtas mūziķes katra savā jomā, gan draudzenes dzīvē, gan visas kopā – trio "P.S. PMS", kas darbojas kā autonoma ekosistēma, kurā nevienam no malas nav vietas, jo viņas pašas komponē, spēlē, ieraksta un producē savu mūziku. "Nedari" ir otrais singls no gaidāmā EP.

"Muzikālā ideja radās vēlā nakts stundā, improvizējot. Attīstījām to nepieradinātā skaņu ceļojumā, kurā jūtams apjukums, cilvēka sarežģītā daba, reizē smalkjūtība un māsība. "Nedari" vēsta par iekšēju haosu un sajūtu, kad visa ir par daudz un pati sirdsbalss cīnās ar prātu, čukstot priekšā pretējus vārdus," stāsta Kristīne un Elīna.

"Skaņdarba saknē ir kas pirmatnīgs – pulsējošs, enerģētisks, bet reizē meditatīvs ritms, kurš ievelk tādā kā rituālā. Arī valoda un balss šoreiz tiek izmantota vairāk kā instruments. Es ļoti lepojos ar šo kopdarbu, šķiet, tā nav ierasta dziesma – tā ir savdabīga pieredze," uzskata Evija.

"Pretplūsma" – "Gaišreģis"

Apvienība "Pretplūsma" par savu jaunāko skaņdarbu izsakās lakoniski: "Muzikāls diskomforts un dialogs, kas radies no aizkaitinājuma. Kāpēc? Atbildes zināmas tikai Gaišreģim." Kad pavasaris iesils, laikam vērts doties pastaigā pa Pokrova kapiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti