Panorāma

Izraēla atraida masveida Irānas raķešu un dronu uzbrukumu

Panorāma

Panorāma

Broņislavas Martuževas simtgadei veltīts koncertuzvedums

Pirmizrādi piedzīvo dzejnieces Broņislavas Martuževas simtgadē tapušais koncertuzvedums

"Dižens mazums ved uz diženu lielumu" – ar šādu vadmotīvu pirmizrādi piedzīvojis izcilās latviešu dzejnieces Broņislavas Martuževas simtgadei veltītais koncertuzvedums "Topi stipra, sirds". Liela daļa koncerta repertuāra ir pirmatskaņojumi, kas atspoguļo dzejnieces grūto, bet bagātīgo dzīvi.

Pateicība un pazemība Dievam, personības gara spēks, dzimtās zemes, dabas un tuvāko cilvēku mīlestība – šīs Broņislavas Martuževas literārajā mantojumā iekodētās un mūžā izdzīvotās vērtības, kas savijas muzikālā stāstā "Topi stipra, sirds".

"Viņas interese, kas ir lasāma dzejā, un tās tēmas ir visaptverošas – gan par cilvēka dzīvi filozofiskā aspektā, gan praktiskā, gan viņa arī kā sieviete, kā izrādās, ir ļoti kaislīga," klāstīja aktrise, koncertuzveduma mākslinieciskās koncepcijas veidotāja Baiba Broka.

Lielākā daļa koncerta repertuāra ir jaundarbi. Trīs komponisti – Jēkabs Jančevskis, Valdis Zilvers un Arturs Maskats radījuši mūziku, izvēloties sev tuvākās Broņislavas Martuževas dzejas rindas. Piemēram, koncertā izskan arī lūgšanu motīvs.

"Šajā koncertā gribētos Martuževu izdziedāt pilnu ar degsmi, mīlestību, pateicību Dievam, paļāvību uz Dievu," pauda diriģente, koncertuzveduma mākslinieciskās koncepcijas veidotāja Aira Birziņa.

Broņislava Martuževa ir spēcīga gara simbols – Nacionālās pretošanās kustības dalībniece, represēta un izsūtīta uz Sibīriju. Aizejot mūžībā 2012. gadā, viņa atstājusi deviņus dzejoļu krājumus, kuru rindas jau pārtapušas Jāņa Lūsēna, Imanta Kalniņa un citu autoru dziesmās.

"Patiesībā būdama grūta ceļa gājēja, viņa mācēja atrast pozitīvo redzējumu vērtībām un ļoti lielu ticību šīm vērtībām," atzina Broņislavas Martuževas fonda "Rakstītāja" valdes priekšsēdētāja Anna Egliena.

Koncertuzvedumā Latgales vēstniecībā "Gors" dzejas rindas lasīja aktrise Baiba Broka, uzstājās soliste Ieva Parša, VEF Kultūras pils sieviešu koris "Dzintars" diriģentes Aira Birziņa vadībā, tāpat arī instrumentālā grupa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti