Neformāts

Laba Daba 2023

Neformāts

Reinis Jaunais: man patīk dzīvot kā trubadūram

Festivāls "Progausis": mēs esam par neordināru mūziku!

Progresīvās mūzikas mīļotājs ar lielām ausīm – tas ir festivāls «Progausis»

Kāds pieredzes bagāts mūzikas festivāla veidotājs ar vieglu smīnu savulaik teica, ka mūzikas festivālam pirmā reize nebūt nav tā grūtākā, jo tad gan organizatoriem ir pirmās reizes entuziasms un cerības, gan mūziķi ir ļoti pretimnākoši. Tomēr progresīvās mūzikas festivāls "Progausis", kas pie klausītājiem pirmo reizi devās pagājušogad, ir spējis pārvarēt "otrās reizes grūtības" un Cēsu puses Kaivē izskanēs no 11. līdz 12. augustam. "Mans entuziasms nav zudis tikai tāpēc, ka pie manis atnāca draugi mūziķi un teica: klausies, ir jātaisa nākamais "Progausis"! Īsāk sakot – pierunāja mani," Latvijas Radio 2 raidījumā "Neformāts" atklāj festivāla organizators Ģirts Rozentāls.

Nosaukumu "Progausis" varētu asociēt ar garausi jeb zaķi, tomēr, kā stāsta festivāla rīkotājs, logotipā esot redzams trusis:

"Domājām, kā tad nosauksim festivālu... Varētu būt kaut kas saistīts ar mūzikas klausīšanos un labām ausīm, un kam tad ir tās labās ausis? – garausim! Tad ienāca prāta, ka tas varētu būt trusis, kurš visu vērīgi dzird, klausās un redz.

Tā arī radās "Progausis" – progresīvās mūzikas mīļotājs ar lielām ausīm".

Festivāls ir mainījis vietu no Zemgales līdzenumiem uz Vidzemes augstieni, taču festivāla pamatideja ir palikusi tā pati, proti, piedāvāt mūziku, kas nav dzirdama ne komercradio, ne lielajos festivālos – ārtroku, progroku, džezroku, postroku un neordināru akadēmisko mūziku. Tā ir mūzika, kurai klausītāju nebūt nav tik daudz kā šlāgerim vai popmūzikai, kas liek secināt, ka šis festivāls lielā mērā balstās uz rīkotāju pleciem. "Šogad esam lielāka komanda, ir gan privāti līdzekļi, gan Valsts kulturkapitāla atbalsts, tas priecē. Es nedomāju, ka festivāls nesīs finansiālus ieguvumus, tā būtu nezinātniskā fantastika – un tas arī nav mūsu mērķis;

mērķis ir apvienot mūziķus, lai viņi kopīgi kaut ko dara, popularizē tos žanrus, kurus tik tiešam nedzird lielos festivālos un daudzās raidstacijās, lai viņi draudzējas, lai taisa "jam session", lai viņi veido kopīgus projektus.

Tas, manuprāt, ceļ arī mūziķu pašapziņu," skaidro Rozentāls. "Šis ir brīvprātīgs pasākums, kurā mūziķi piedalās uz nesavtīgas intereses pamata, acīmredzami saprotot – ja mēs būsim vienoti, mēs kaut ko varēsim izdarīt, varēsim šo mūziku palaist tautās un popularizēt! Arī mūziķiem ir vērtīgi iepazīties ar saviem amata brāļiem, uzspēlēt kopā, padžemot," turpina Rozentāls.

Lūgts dažos vārdos pastāstīt par festivāla mūziķiem, Rozentāls atklāj, ka ģitārists Reinis Jaunais, kurš festivālā uzstājās arī pērn, šogad muzicēs kopā ar itāļu mūziķi Daniele Mammarella. Mammarella ir tā saucamā "fingerstyle" meistars, "viņš tiešām spēj radīt brīnumus", teic Rozentāls.

Grupa "Akvalande" ir mūsdienīga progroka apvienība un jaunatklājums arī pašiem rīkotajiem. "Grupa, kas ņem elementus gan no postroka, gan ambienta, tā ir mūzika priekš lidošanas," tēlains ir Rozentāls.

""Chairmen", varētu teikt, ir jau diezgan atpazīstams projekts, neskatoties uz to, ka nemīl izplatīt ierakstus. Tie ir trīs puiši, kas spēlē uz čelliem un sitamajiem instrumentiem un rada īstu ārtroku ar šiem trīs instrumentiem," stāsta Rozentāls.

Festivālā dzirdēsim arī blūza ģitāristu un virtuozu improvizētāju Egilu Leimani, kurš vienatnē uz skatuves spēj radīt orķestra skanējumu un veselu šovu.

Trio "Eklektika" Rozentāls raksturo kā visdžezīgāko projektu: "Kopā viņi rada diezgan specifisku džezroka skanējumu, šī grupa noteikti varētu patikt džeza mīļotajiem un arī tiem, kam patīk kaut kas ļoti dinamisks."

Grupa "Mattergy", pēc Rozentāla teiktā, "ir visinteliģentākais metāls Latvijā vai arī visskaļākais un smagākais ārtroks", savukārt grupa "Mother", kura festivālā piedalīsies jau otru gadu un ir arī daļa no festivāla kodola, spēlē klasisku ārtroku. "Tā ir liela komanda, kur ir daudz mūziķu un veseli trīs meiteņu vokāli, kas skanējumu padara īpaši maigu, tajā pašā laikā apakšā ir spēcīga roka dinamika, sarežģīti ritmi. Ļoti skaista muzikāli aizraujoša grupa," ieskicē Rozentāls.

"Trio Metamorfoze" izpilda akadēmisko mūziku. Rozentāls stāsta: "Divas flautistes un pianiste, kuras kopā rada dīvainas skaņu sintēzes, viņas izpilda mūsdienu laikmetīgās mūzikas komponistu darbus, avangardistus, domāju, daudziem tas būs kaut kas pilnīgi jauns un nekad nedzirdēts, ļoti pārsteidzošs, tā ir mūzika, kas jāklausās ar abām ausīm."

Apvienības "Āres" postroku Rozentāls raksturo kā vienlaikus ambientu un rotaļīgi dejojamu mūziku: "Šis duets iepriecinās gan tos, kas klausās ar ausīm, gan tos, kas klausās ar kājām."

Festivālā uzstāsies arī džeza saksofonista un skaņu režisora Viļņa Kundrāta vadītā apvienība "Baltā klints", kuru mūzikā arī dzirdami klasikā roka, blūzroka un ārtroka elementi.

Minētie mūziķi uzstāsies uz festivāla lielās skatuves, bet būs arī mazā skatuve uz kuras notiks "jam sessions", piektdienas nakts stundās uzstāsies DJ Berg, bet sestdienas naktī Oskars Upenieks, dienas gaitā gaidāmi mūzikas skolu audzēkņu koncerti un dzejas lasījumi.

Līdzīgi kā festivālam "Laba daba", arī "Progausim" ir augoša mākslas sadaļa, kas rīkotāju ieskatā ir likumsakarīga un praktiska divu dienu festivāla daļa. "Otrās dienas rītā cilvēkiem ir kaut kas jādara. Esmu ievērojis, ka vismaz 10% no visiem viesiem ir aktīvi un viņiem gribas kaut ko darīt, kaut ko redzēt, piedalīties," stāsta Rozentāls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti