Kultūras rondo

"Podnieks par Podnieku". Stāsta režisores Antra Cilinska un Anna Viduleja

Kultūras rondo

Pasniegtas "Boņuka" balvas: laureāts arī LR Latgales studijā tapušais “Bruoli” iestudējums

Liepājā notiks 32. Starptautiskais zvaigžņu festivāls

No pasaules lielmeistariem līdz jaunajiem talantiem. Kas gaidāms Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā?

9. martā ar krāšņu koncertu tiks atklāts Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls, kad uz skatuves kāps viens no daudzpusīgākajiem pianistiem pasaulē – Lui Lortī, bet ne tikai – koncerta programmu papildinās arī jaunie pašmāju talanti, kas plūkuši laurus Valda Vikmaņa Latvijas jauno atskaņotājmākslinieku konkursā. Tas ļaus skatītājiem piedzīvot, kā lielmeistaru talants savijas kopā ar jaunības degsmi, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāstīja Liepājas Simfoniska orķestra galvenais diriģents Guntis Kuzma. 

No 9. līdz 23. martam koncertzālē "Lielais dzintars" norisināsies 32. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls ar izcilu pašmāju mākslinieku un arī starptautisku zvaigžņu uzstāšanos. 

Šogad festivāla dalībnieku vidū klausītāji redzēs kanādiešu pianistu Luī Lortī, vācu vijolnieci Katrīnu ten Hāgenu un franču obojisti Selīni Muanē, somu diriģentu Juhu Kangasu, Valsts akadēmisko kori "Latvija" un starptautiski atzītus operdziedātājus, pianisti Aurēliju Šimkus, džeza mūziķi Džonu Ruoko un citus skatuves māksliniekus.

Šī gada Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla programmā iekļauti pieci koncerti – klausītājiem būs iespēja dzirdēt Friderika Šopēna, Volfganga Amadeja Mocarta un Pētera Vaska radītu simfonisko mūziku. Koncertzāles "Lielais dzintars" Dzintara Jurgelaiša kamerzālē gaidāms kamerdžeza un arī klaviermūzikas solo vakars, savukārt festivāla noslēgumā skanēs itāļu opermūzikas ģēnija Džuzepes Verdi monumentālais garīgās vokāli instrumentālās mūzikas skaņdarbs "Rekviēms".

Jaunības degsme un lielmeistaru pieredze

Festivāla atklāšanā 9. martā pulksten 18 ar Liepājas Simfonisko orķestri diriģenta Gunta Kuzmas vadībā uz skatuves kāps kanādiešu pianists Luī Lortī, lai kopīgi atskaņotu Friderika Šopēna Pirmo klavierkoncertu. Jau vairāk nekā trīs gadu desmitus Luī Lortī veidojis savu karjeru kā viens no daudzpusīgākajiem pianistiem pasaulē.

Kuzma atklāja, ka Luī Lortī uzaicināšana bija viņa lēmums. Sekojot līdzi aktualitātēm mūzikas pasaulē, pianista spēle un prasmes vairākkārtīgi pievērsušas diriģenta uzmanību. 

"Vienkāršiem vārdiem sakot, viņa rokās klavieres burtiski dzied, un viņam ir tieši šim koncertam nepieciešamā poēzija un smalkums, un no otras puses –  vērienīgums, lai varētu ar orķestri spēlēt," pauda Kuzma. 

Savukārt pārējo koncerta programmu noteica kāds nezināmais lielums – Valda Vikmaņa Latvijas jauno atskaņotājmākslinieku konkurss 2024. 

"Mēs sākām ar lielo lielmeistaru, un tā otrā nezināmā daļa bija Valda Vikmaņa konkursa laureāti. Vēl pirms diviem mēnešiem mēs nezinājām, kāds būs koncerta repertuārs, jo jaunie censoņi vēl sacentās finālā. Tikai pēc tā beidzot bija skaidrs, kāds būs mūsu repertuārs," stāstīja Kuzma. 

Viena no Vikmaņa konkursa laureātēm ir jaunā vijolniece Lueta Žagare, kas atklāja, ka viņas galvenā motivācija pieteikties konkursam tieši bija iespēja uzstāties kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri. Luetai pievienosies un kopā ar orķestri uz Liepājas skatuves kāps vēl četri citi jaunie mākslinieki, kas teicami sevi pierādījuši konkursā – čellists Reinis Rudzītis, trombonists Dāvis Matīss Leišavnieks, sitaminstrumentāliste Sonja Misiņa un vijolniece Elza Siliņa. 

"Noteicošais bija jauno mūziķu muzikalitāte un profesionālā varēšana. Tas bija pats primārais, pēc kā tika vērtēti un arī noteikti konkursa rezultāti. Tam nebija nekāda sakara ar repertuāru, bet tieši ar to, kā jaunie mākslinieki sevi parāda. Žūrija bija barga, bet mūsu primārais uzdevums, vērtējot konkursu, bija iedomāties, kā tas skanēs ar orķestri, kā tas būs, kad šis jaunais cilvēks uzies uz skatuves, un tāds liels bars būs aizmugurē.

Es ceru, ka mums izdosies tāds ļoti krāšņs vakars no tādas absolūtas jaunības degsmes līdz pieredzes bagātam meistaram," pauda Kuzma.

Repertuāru, ko atskaņot atklāšanas koncertā, izvēlējušies paši jaunie mākslinieki, tāpēc orķestrim un pārējiem koncerta solistiem ar savu pieredzi repertuāram jāpielāgojas. 

Programma piedāvā lielu daudzveidību

Atklāšanas koncertam sekos džeza vakars 15. martā, kurā publiku priecēs džeza leģenda no ASV – saksofonists un klarnetists Džons Ruoko. Latvijā viņš viesosies pirmo reizi un saspēlēsies kopā ar mūsu jaunajiem talantiem – Jāni Rubiku, Edgaru Cīruli un Rūdolfu Dankfeldu jeb "Trio Elpo". 

"Tie ir kolosāli, jauni džeza mūziķi, un es tiešām domāju, ka tā būs tāda neparasta un interesanta sadarbība. Viņi spēlēs gan Džona Ruoko tēmas, gan džeza standartus nedaudz. Tā kā tāds improvizācijas vakars mūs sagaida kamerzālē," stāstīja Kuzma.

Viņš atklāja, ka šoreiz salikums – liels meistars un jaunie mūziķi – vienkārši bijusi sakritība, taču ļoti apzināti tiek turpināta tradīcija festivālā spēlēt ne tikai klasisko un akadēmisko, bet arī džeza mūziku. 

Savukārt 16. martā Liepājas Simfoniskais orķestris muzicēs somu diriģenta Juhas Kangasa vadībā. Kā solistes uzstāsies vācu vijolniece Katrīna ten Hāgena un franču obojiste Selīne Muanē. Diriģents atklāja, ka visi trīs mākslinieki ar Liepājas orķestri tiksies pirmo reizi. 

Programmā satiksies Volfganga Amadeja Mocarta pārlaicīgā elegance un Pētera Vaska mīlestības pilnās harmonijas.

"Jau kādu laiku es ļoti vēlējos, ka orķestri diriģē somu lielmeistars Juha Kangass. Ja mēs domājam par šo diriģentu, tad ir divi autori, kas viņa rokās tiešām skan brīnišķīgi. Tas ir tieši Mocarts un Pēteris Vasks – viņu skaņdarbi viņa rokās kaut kā iegūst tādu īpaši maģisku nokrāsu," skaidroja Kuzma. 

Sākotnēji Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls tika veidots tikai pianistiem, un šo tradīciju festivāla veidotāji turpina cienīt, gan atklāšanas koncertā kā solistu izvēloties pianistu, gan visā programmā īpašu lomu piešķirot klavierspēlei, atklāja Kuzma. Piemēram, 21. martā solokoncertu sniegs pianiste Aurēlija Šimkus, kura sagatavojusi ļoti apjomīgu un stilistiski bagātu programmu gan ar Filipa Glāsa, gan Sergeja Prokofjeva, gan Friderika Šopēna skaņdarbiem.

Kuzma norādīja, ka biļetes uz festivālu iegādāties vēl ir iespējams, taču interese no skatītāju puses par Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu ir tiešām liela, kas pēc vairākiem Covid-19 zīmē aizvadītājiem gadiem ļoti priecē. 

"Mēs tiešām varam būt par to priecīgi un lepni, jo es zinu, ka daudz kur ārzemēs tā aina vēl nav tik priecīga, un šur tur ir tādas pustukšākas tās koncertzāles. Tā ka mēs tiešām varam būt gandarīti par šo rezultātu," vērtēja Kuzma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti