Labrīt

Salabot pieeju jūrai Daugavgrīvā Rīgas dome sola nākamajā vai aiznākamajā gadā

Labrīt

Saeima galīgajā lasījumā skatīs nākamā gada valsts budžeta projektu

Selgas Mences jubilejas koncerta "Laika upe" centrā būs mūsdienu kormūzika

Skaņās izteikta latviskuma esence. Komponistes Selgas Mences jubilejai veltīts koncerts «Laika upe»

Skaņās izteikta latviskuma esence – tā par Selgas Mences mūziku saka diriģents Māris Sirmais. Šis ir komponistes 70. jubilejas gads, un 7. decembra vakarā Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks viņas jubilejai veltīts koncerts "Laika upe". Tā centrā būs latviešu mūsdienu kormūzika – gan Selgas Mences, gan viņas audzēkņu komponēta. Selga Mence ar saviem audzēkņiem ļoti lepojas, viņu vidū ir tādi izcili skaņu meistari kā Ēriks Ešenvalds, Jēkabs Jančevskis, Platons Buravickis un citi. Koncertā kormūzikas darbus atskaņos Valsts akadēmiskais koris "Latvija" Māra Sirmā vadībā.

Viens no Selgas Mences atpazīstamākajiem darbiem, kas vienmēr sagādā īpaši emocionāli brīdi arī Dziesmu svētkos, ir dziesma "Kur tu biji, bāleliņi" ar Agra Pilsuma vārdiem. Tā tapa 80. gadu beigās sieviešu vokālā ansambļa "Nianse" jubilejas koncertam, tad sāka iedzīvoties arī sieviešu koru repertuārā, Dziesmu svētkos pirmos reizi izskanēja 1990. gadā Terēzijas Brokas vadībā.

Pirms četriem gadiem dziesma aizgāja pasaulē arī jauktā kora skanējumā. Proti, Māris Sirmais komponistei palūdza to pārlikt jauktajam korim un ērģelēm, un Valsts akadēmiskas koris "Latvija" un ērģelniece Iveta Apkalna to atskaņoja Elbas Filharmonijā Hamburgā Latvijas simtgadei veltītajā koncertā.

Dziesma skanēs arī 7. decembra vakara koncertā "Laika upe". Diriģents Māris Sirmais raksturo Selgu Menci kā unikālu personību, kam ir ļoti nozīmīga loma mūsu koru repertuāra veidošanā: "Būtu grūti iedomāties mūsu Dziesmu svētkus vai mūsu tradīcijas bez Selgas Mences mūzikas. Viņas tā īpašā loma, man šķiet, ir saistīta tieši ar latviešu tautasdziesmu.

Viņa ir arī viens no tiem autoriem, kura ir īpaši izjutusi latvisko mentalitāti un spējusi to izrakstīt vai ierakstīt mūzikā, savās dziesmās, kur bieži ir gan tautasdziesmu apdares, gan citāti, gan asociācijas.

Tāda īsta latviešu kurzemniece ar izteiktu spēju skaņās izteikt latviskuma esenci."

Kā spilgtu piemēru Selgas Mences īpašajam talantam un profesionālajai meistarībai Māris Sirmais min dziesmas "Kalējs kala debesīs" tapšanu. 2003. gadā jauniešu koris "Kamēr…" gatavojās Dziesmu svētku koru konkursa finālam, bija zināmas divas dziesmas, ko koris dziedās, bet bija vajadzīga vēl trešā – tieši vienu minūti un 20 sekundes gara. Māris Sirmais piezvanīja Selgai Mencei un palūdza, vai viņa nevar tādu uzrakstīt, un pēc dažām dienām dziesma "Kalējs kala debesīs" bija gatava un koris "Kamēr…" to arī koru konkursa finālā nodziedāja.

Toreiz vēl neienāca prātā, ka šī dziesma tik ļoti iedzīvosies koru repertuārā un arī ārpus Latvijas. Par to Māris Sirmais pārliecinājās 10 gadus vēlāk, kad Spānijā, Tolosā strādāja Eiropas "Grand Prix" lielā noslēguma konkursa žūrijā. Šajā konkursā sacenšas labākie kori no visas pasaules. Māris Sirmais stāsta: "Ja es klausos astoņus korus, no kuriem četriem repertuārā ir "Kalējs kala debesīs", tad tā ir atbilde, ko nozīmē latviešu kormūzika, ko nozīmē Selgas Mences ieguldījums un viņas nozīme ne tikai latviešu, bet var droši teikt – pasaules kormūzikas kontekstā. Un es baudīju, gan kā dzied latvieši, gan kā dzied zviedri, gan kā dzied amerikāņi, gan kā dzied japāņi dziesmu "Kalējs kala debesīs". Es arī kolēģiem izstāstīju, kā radās, kā es to saucu – šis mazais purkšķis vienu minūti un 20 sekunžu garš. Tikai tāpēc, ka vajadzēja ierakstīties tajā trīs dziesmu komplektā Dziesmu svētku konkursa finālā. Tas tā interesanti un amizanti."

Selgas Mences pašas vēlme bija, lai viņas jubilejas koncertā līdzās viņas mūzikai skan arī viņas audzēkņu kompozīcijas. Ar saviem audzēkņiem viņa ļoti lepojas, viņu vidū vesela virkne ļoti labi pazīstamu mūzikas personību: "Man ir burvīgi bijušie studenti, kas ir kora dziesmas meistari. Skanēs Ērika Ešenvalda, Jēkaba Jančevska, Platona Buravicka, Evijas Skuķes, Marinas Vidmontes un vēl citu mūzika. Es priecājos, ka mani studenti ir, tā teikt, lidojuši un gājuši tālāk, ir pasaulē populāri un atpazīstami. Es esmu priecīga, ka man ir šis pedagoģiskais darbs – kompozīcijas profesore Mūzikas akadēmijā, un tas arī man ir palīdzējis kā komponistei neiesūnot, meklēt visu laiku kaut ko jaunu, būt apritē."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti