Panorāma

Uz Tallinas šosejas piezemējušās privātās lidmašīnas pilots – pieredzējis instruktors

Panorāma

Panorāma

Latviešu kori Somijā uzstājas ar koncertuzvedumu "Daugava"

Latviešu kori Somijā uzstājas ar koncertuzvedumu «Daugava»

Patriotisks, muzikāls un neaizmirstams notikums – tā var teikt par nupat svētkos aizvadīto koncertuzvedumu "Daugava". To radījuši četri latviešu kori – no Latvijas, Somijas, Dānijas un Luksemburgas, tiekoties Helsinkos. Uzveduma tapšanu emocionāli iespaidojis Krievijas sāktais karš Ukrainā. Kā stāsta koristi – šķitis svarīgi aktualizēt Raiņa dzejā ietverto nācijas atmodas un valstiskuma veidošanās tēmu ar brīvības cīņu attēlojumu Čaka poēmā "Mūžības skartie". Tas sapludināts kopā ar Brauna muzikālo ciklu "Daugava".

Kā pavisam īpaša dāvana Latvijai svētkos tika gatavots šis koncertuzvedums šeit, vienā no slavenākajām Helsinku vietām – klints iekšienē izveidotā baznīcā, kas ir gan dievnams, gan brīnišķīga koncertzāle.

Lai "Daugavas" dziedājumi te izskanētu, ceļš bija garš katram korim atsevišķi gatavojoties, līdz brīdim, kad pašā priekšvakarā visi satikās kopmēģinājumā tuvējā skolas zālē. 

Luksemburgas koris "Meluzīna", Ādažu koris "Saknes",  Somijas "Ziemeļmeita" un no Dānijas koris "In corde meo".

Koncertuzveduma ideja sākotnēji radusies vienam no kora "Saknes" dziedātājiem – Artim Virsim. Sākumā to dziedāja tikai "Saknes". Bet pērn Dziesmu svētkos sapazinušies ar "Ziemeļmeitu" un nolemts piepulcināt vēl citus korus.

"Man ir nepārprotama tāda sajūta, ka visā tajā, kas attiecas uz šo ciklu, uz "Daugavu", mūs it kā kāds ļoti uzmanīgi, bet mērķtiecīgi vada. Visur, kur mēs ejam, mums visur paveras durvis," sacīja kocertuzveduma "Daugava" idejas autors Artis Virsis.

"Tas ir tiešām neticami, mēs paši tam nespējam noticēt, kamēr mēs nebūsim tur un nestāvēsim uz skatuves. Tas tiešām ir tā ļoti iespaidīgi, arī emocionāli. Redzēsim, kā mums ies.." vērtēja kora "Saknes"dziedātāja Klaida Kalniņa.

"Tur tomēr notiek ļoti augsta līmeņa koncerti. Un tāpēc mums ir patiess prieks, ka Ilmārs Millers, "Ziemeļmeitas" kora vadītājs spēja sarunāt tieši šajā datumā mums tik svarīgajā šādu iespēju, ka mēs tiekam tur un uzstājamies, kur būtībā uzstājas tikai profesionālie kolektīvi," piebilda koncertuzveduma "Daugava" diriģents Ārijs Ādamsons.

Lai ne tikai sadzirdētu mūziku, bet arī izstāstītu publikai mūsu neatkarības cīņu stāstu, visi teksti tika arī atdzejoti somu valodā.


Ludvigs un Selīna, koncertuzveduma apmeklētāji no Francijas: Tas bija fantastiski! Ziniet, mēs esam francūži. Mēs nesaprotam ne latviski, ne somiski. Bet varējām sajust to visu gaisotni. Tas bija ļoti tuvu sirdij. Tā atmosfēra un tās balsis.. Neticami.

Ainami un Skali, koncertuzveduma apmeklētājas no Japānas: Brīnišķīgs skanējums. Jūtos laimīga. Ļoti ļoti laimīga.. Šī ir pirmā reize, kad klausos latviešu mūziku.

Lauri, koncertuzveduma apmeklētājs no Somijas: Fantastiski! Ļoti patriotiski, protams.

Sanna, Henna un Leo, koncertuzveduma apmeklētāji no Somijas: Ļoti spēcīgi! Jā. Vēstījums bija skaidrs. Emocionāli satriecoši. Un es biju ļoti iespaidots no tā cilvēka, kurš bija stāstnieks. Viņš bija tik lielisks!


Koristi tikmēr domā, ka vajadzētu turpināt "Daugavu" biežāk dziedāt. Arī Brauna ciklu pilnā garumā.

"Lai spētu dot to pasaulei un cilvēkiem, jo tā ir ļoti moderna, mūsdienīga un aktuāla mūzika, vienmēr būs aktuāla. Pasaules līmeņa mūzika. Līdz ar to mums ir jāizplata un jādzied. Un dot to savu enerģiju skatītājiem un paši sev arī. Tas ļoti, ļoti uzlādē un dod lielu enerģiju," pauda Luksemburgas latviešu kora "Meluzīna" dziedātāja Sanita Birkova-Huarta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti