Ar koncertu «Upes pērles» Latvijā pirmo reizi atzīmēs Eiropas Folkloras dienu

Šogad 23. septembrī pirmo reizi tiks atzīmēta Eiropas Folkloras diena, kurā piedalās arī Latvija ar koncertu "Upes pērles", informēja koncerta rīkotāji.

Koncerts norisināsies kultūras centrā "Ulbrokas pērle" pulksten 18.00.

Kā stāsta koncerta veidotāji, upes pērles, ar kurām reiz bija bagātas tīrās ziemeļu upes, ir zūdoša, saudzīgi glabājama un paaudzēs nododama vērtība. Tāda ir arī folkloras bagātība.

Savu novadu koncertā pārstāvēs Ropažu folkloras kopa "Oglīte", saglabātās instrumenta spēles tradīcijas demonstrēs Pēterburgas ermoņiku spēlmaņi Ilona Dzērve-Tāluta un Oskars Patjanko, Jēkabpils tradicionālās dziedāšanas grupa "Krāce" iepazīstinās ar Sēlijas vokālo daudzbalsību, bet tradicionālās mūzikas grupa "Skaņumājas muzikanti" piedāvās cimboles spēli stīgu mūzikas kapelā. Tuvējās kaimiņzemes šajā koncertā pārstāvēs lietuviešu folkloras grupa "Kadujo" ar sutartinēm un Tartu studentu folkloras klubs "Maatasa" no Igaunijas.

Pēterburgas ermoņiku spēlmaņi Ilona Dzērve-Tāluta un Oskars Patjanko
Pēterburgas ermoņiku spēlmaņi Ilona Dzērve-Tāluta un Oskars Patjanko

Eiropas Folkloras dienu ierosinātājs ir Eiropas Folkloras tīklojums – "European Folk Network", to līdzfinansē Eiropas Savienības "MusicAIRE" programma. Iecere ir ieviest Eiropas Folkloras dienu kā regulāru, ikgadēju notikumu, ar mērķi uzskatāmi parādīt, ka visā Eiropā ir ievērojams cilvēku kopums, kas vienā vai otrā veidā ir saistīts ar tradicionālajām mākslām – mūziku, deju, stāstniecību.

Eiropas Folkloras dienā var piedalīties jebkurš indivīds, ansamblis, grupa, biedrība, kopiena vai lokāla apvienība. Katrs, kurš vēlas īstenot kādu aktivitāti, kas ir saistīta ar tradicionālo mūziku, deju vai stāstniecību, vai nu klātienē, vai tiešsaistē var reģistrēt savu sarīkojumu kopējā Eiropas Folkloras kartē.

Koncertu "Upes pērles" rīko biedrība "Skaņumāja" kopā ar Kultūras menedžmenta centru "Lauska".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti