Rotko centrā atklāta Sigurdam Vīdzirkstem veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 26. septembra līdz nākamā gada 8. aprīlim Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā skatāma, Daugavpilī dzimušajam Ņujorkas avangardistam, Sigurdam Vīdzirkstem veltīta ekspozīcija.

Divi Daugavpilī dzimuši mākslas ģēniji 2018. gadā svinēs nozīmīgas jubilejas – Marks Rotko 115, bet Sigurds Vīdzirkste – 90. Par godu Daugavpilī dzimušā mākslinieka jubilejai trīs Sigurda Vīdzirkstes oriģināldarbi tiks izstādīti Marka Rotko ekspozīcijas meditatīvajā „Klusuma telpā”, ļaujot skatītājiem vilkt paralēles abu mākslinieku likteņos.

Sigurds Arvīds Vīdzirkste dzimis Daugavpilī 1928. gada 10. februārī. Mākslinieka bērnības gadi aizritēja, mācoties Daugavpilī un Rīgā. Taču jau 16 gadu vecumā Sigurds Vīdzirkste devās bēgļu gaitās, sākumā uz Vāciju, bet jau 1950. gada Ziemassvētkos ieceļoja ASV, kur kopā ar ģimeni apmetās Ņujorkā.

Profesionālo mākslas izglītību viņš apguva Mākslas studentu līgā (Art Students’ League), kurā bija mācījušies tādi pasaulslaveni mākslinieki kā Marks Rotko, Džeksons Polloks, Roberts Raušenbergs, Bārnets Ņūmens. 

Sākotnēji gleznotājs ietekmējās no abstraktā ekspresionisma glezniecības pārstāvjiem, tai skaitā arī Marka Rotko, tomēr, laikam ejot, viņš spēja saglabāt savu individuālo rokrakstu, ar kuru ierakstījis savu vārdu pasaules mākslas vēsturē.

Sigurdu Vīdzirksti interesēja absolūtais ritms, spontāns un kalkulēts, regulārs un neregulārs, simetrisks un asimetrisks, mainīgi un nemainīgi intervāli, punktu reljefa pakāpes kā distances rādītāji un tembrālo gradāciju nesēji, polifoniska daudzslāņainība un minimālistiska askēze.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti