Dienas ziņas

Uz prāmja piedzīvota baiļpilna nakts

Dienas ziņas

Vidzemē vētra visvairāk plosījusies Valmierā

Restaurē katoļu baznīcas interjeru Kuldīgā

Kuldīgā restaurē katoļu baznīcas interjeru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 6 mēnešiem.

Kuldīgas katoļu baznīca ir viena no Kurzemes dievnamu pērlēm, kurā saglabājušies seni kokgriezumi. Jau vairākus gadus notiek interjera detaļu glābšanas darbi, kuros sadarbojas Latvijas un Vācijas speciālisti un topošie restauratori. Šogad vairāk strādāts pie koka detaļu krāsojuma nostiprināšanas.

Lielas stalažas pie altāra daļām, uz kurām gluži kā putni satupuši studenti un pacietīgi ar mazām otiņām veic unikālo koka detaļu restaurāciju – šāda aina divas nedēļas bija vērojama Kuldīgas Sv. Trīsvienības Romas katoļu baznīcā. Tā būvēta 1640.gadā un ļoti daudzas koka skulptūras, rotājumu detaļas te ir vairākus gadsimtus. Šobrīd tie ir laika zoba un ķirmju sabojāti.

Tagad mums ir jāsāk ar krāsas nostiprināšanu, kas šajā vietā ir sarežģīti. Ir auksts un tai jābūt nostiprinātai, pirms mēs ķeramies pie koka detaļām, jo citādi krāsu zaudēsim. Darbojamies ar ērģelēm un divām altāra daļām," stāsta darbu vadītājs  profesors Maikls fon der Golcs.

Restaurācijas darbi te notiek, sadarbojoties Vācijas augstskolai Hildeshaimā ar Rīgas Celtniecības koledžu (RCK). Abu skolu studentiem tā ir lieliska iespēja sadarboties.

„Pašai tās ir ķīmijas lietas un jaunā tehnika, ko mums pastāsta meitenes no Vācijas," atzīst RCK 2.kursa studente Baiba Šomase

Savukārt student no Vācijas Šeralī Bušinga norāda:

„Tā ir iespēja strādāt ar dažādām senām, ļoti bojātām detaļām. Šī ir pirmā reize, kad strādāju baznīcā. Atrast labāko risinājumu bojājumu novēršanai man ir liels izaicinājums."

Vācijas un Latvijas studenti Kuldīgas katoļu baznīcas restaurācijā sadarbojas jau otro gadu. Pērn te veikta izpēte, cik liels ir ķirmju nodarītais posts un izveidots plāns, kā vislabāk glābt koka detaļas. Savukārt paši ķirmji iznīdēti pirms četriem gadiem. Veicamo darbu apjoms ir tik liels, ka Vācijas un Latvijas sadarbība turpināsies vēl vairākus gadus.

„Šai brīdī mēs neko nedarām ar kanceli, jo balstošā kolonna ir praktiski ķirmju nograuzta. Ja kāds tur uzkāptu, nokristu ar visu kanceli. Jārunā ar pieminekļu aizsardzības speciālistiem, kā to vispirms stabilizēt. To turpināsim nākamajā gadā," skaidro fon der Golcs.

Līdzekļi restaurācijai gūti gan „Erasmus" programmā, gan palīdzējusi vācbaltiešu biedrība, pati baznīca un abas skolas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti