Ar kubiešu mākslinieka instalāciju Liepājā atklāj Raivja Zabja kolekcijas izstādi «Viļņošanās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Liepājas muzejā šajā nedēļas nogalē atklāta Raivja Zabja laikmetīgās mākslas kolekcijas izstāde "Viļņošanās", kuras laikā savu instalāciju "Asaru jūra", kas veidota no kritušas kastaņas un dzintariem, prezentēja kubiešu mākslinieks Umberto Diass (Humberto Diaz). Vienlaikus izstādes atklāšanai kolekcijas īpašnieks Liepājā prezentēja savas kolekcijas otro katalogu – ceļvedi angļu valodā "The Ripple Effect of Art", kas klajā nācis šī gada februārī. Tas apkopo un vēsta, kā tapusi un astoņpadsmit gadu laikā attīstījusies Raivja Zabja mākslas kolekcija.

Raivja Zabja kolekcijas izstādi «Viļņošanās» Liepājā atklāj ar kubiešu mākslinieka instalāciju «Asaru jūra»
00:00 / 04:03
Lejuplādēt

Ienākot lielajā muzeja zālē Liepājā, ieraugām uz grīdas centrālo izstādes darbu, ko radījis kubiešu mākslinieks. Tā ir milzu kastaņa, ar visiem laika gaitā iegūtajiem izaugumiem. Kaut arī sākumā šķiet, ka zaru galos ir nobrieduši pavasara pumpuri, tomēr, pētot mākslas instalāciju tuvāk, atklājas, ka to galos mirdz mazi dzintariņi. Kolekcijas autors Raivis Zabis atklāj, ka jau sākotnēji bijis skaidrs, ka tā nebūs tikai viņa kolekcijas darbu izstāde, kur pārstāvēti mākslinieki no Spānijas, Ungārijas, Kubas, Lielbritānijas un citām valstīm.

"Bija doma, ka pie manis atbrauks sens paziņa kubietis. Esam pazīstami divpadsmit gadus. Es nezināju, ka viņš būs tik pazīstams mākslinieks Latīņamerikā. No vienas puses ir šī kolekcijas izstāde, no otras puses katalogs, vajadzēja, lai arī viņš ir klāt, mēs nolēmām, ka viņš veidos instalāciju "Asaru jūra", kur par pamatu ir ņemts netālu no Liepājas nolūzis kastanis," stāsta Raivis Zabis.

Izstāde "Viļņošanās" Liepājas muzejā
Izstāde "Viļņošanās" Liepājas muzejā

Kubiešu mākslinieka Umberto Diasa instalācija tapusi kā radošs process trīs nedēļu laikā, esot saiknē ar vietējo kopienu un šeit gūtajiem impulsiem, par darba tapšanu un ideju stāsta autors: "Tās ir jūras asaras, instalācija ir radīta domājot par Liepāju, par šo vietu. Dzintara akmeņi uz koka ir kā metafora par to atgriešanu dabai. Es te pavadīju mēnesi, pētot šo tēmu. Liepājnieki ir cieši saistīti ar dzintaru un šo stāstu par dzintara vēsturi."

Raivis Zabis, atklājot izstādi un stāstot par tās nosaukumu "Viļņošanās", runā par viļņiem kā svārstībām, kas izplata enerģiju laikā un telpā. Viļņošanās ir daudzslāņaina, gluži kā izstāde un tās darbi, kur bēdas mijas ar priekiem. Raivis Zabis aicina skatītājus ļauties mākslinieku iedvesmai: "Man ir ļoti starptautiska kolekciju, kur es esmu vairāk skatījies uz viņiem kā cilvēkiem, kā māksliniekiem un viņu filozofiju. Ir svarīgs cilvēks kā personība. Kā rakstīju katalogā, vairāk esmu kolekcionējis emocijas un iedvesmas, bet mākslas darbs ir nācis tikai pēc tam. Aiz katra darba ir cilvēks, personība, stāsts un viņam kaut kādā veidā ir jāsaskan ar manu dzīvi un vērtībām."

Raivis Zabis
Raivis Zabis

Par izstādes tapšanu Liepājā ir gandarīta Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla. Viņa apbrīno uzņēmēja Raivja Zabja mākslas izjūtu un īpaši vērtīgo laikmetīgās mākslas kolekciju. Liepājas muzejā Raivja Zabja kolekcijas izstādes rīkotas vairākkārt.

"Tas nav pašmērķis, viņš izvēlas ar ļoti lielu argumentāciju, kāpēc glezna uzrunā, arī kolekciju viņš veido ļoti pārdomāti," uzsver Dace Kārkla. "To pārstāv dažādu tautību mākslinieki no daudzām pasaules valstīm, arī no Latvijas. Šī muzeja zālē izveidotā izstāde no viņa kolekcijas gleznām izskatās kā viens vesels, ļoti pārdomāti, ļoti plūstoša laikmetīgās mākslas glezniecība."

Raivja Zabja laikmetīgās mākslas kolekcijas Izstāde "Viļņošanās", kurā skatāmi ap 30 kolekcijas darbu, Liepājas muzejā būs skatāma līdz 28. maijam. Savukārt sestdien, 3. martā, muzejā tiks atklāta vēl viena izstāde – tā būs Ilonas Gabaliņas Kilas fotografiku un Raimonda Gabaliņa skulptūru izstāde "Skaitļu enerģijas transformācija".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti