«Jūras vārtos» Ventspilī dubultizstāde ar JRT aktieru un balerīnas Annas Lauderes atveidiem

Arnis Martinelli – "Baletomānija" un Vilis Daudziņš – "Teātris bildēs" – tā pieteikta Ventspils teātra namā "Jūras vārti" piektdien atklātā dubultizstāde, kas turpināsies līdz 17. maijam.

«Jūras vārtos» Ventspilī izstāde ar JRT aktieru un balerīnas Annas Lauderes atveidiem
00:00 / 04:33
Lejuplādēt

Arnis Martinelli, viens no izstādes autoriem, skaidroja, ka balvu "Kilograms kultūras" ieguvušajā Viļa Daudziņa grāmatā "Pirmie latviešu dziedāšanas svētki bildēs" izlasījis jautru stāstu par melodiju sajaukšanu – šāds misēklis mazdziedātājam Daudziņam gadījies Teātra fakultātes izlaiduma eksāmenos. Atklājot zīmējumu izstādi "Jūras vārtos"’, ar tīši greizu dziedāšanu aktieri sveica svētku viesi, un viņš atbildēja: "Redz, tas viss ir liktenis un tas viss ir teātris. Tāpēc jūs esat tur un es esmu šeit – jaunajā teātra ēkā, esmu atradis kādu klusu vietu. Arnis mani uzaicināja piedalīties tādā avantūrā – un, ticiet man, tā tomēr ir avantūra – ļaut, lai tavus darbus, kas ir taisīti ar pirkstu ekrānā, liek uz sienas. Es tiešām esmu saviļņots!"

Talantīgais aktieris ir arī apbrīnojami veikls zīmētājs – par to jau ir pārliecinājušies grāmatas "Pirmo latviešu dziedāšanas svētku bildēs" lasītāji. Bet tagad šo talantu var apbrīnot "Jūras vārtu" apmeklētāji – vienā izstādes daļā pie sienām ir Daudziņa portretējumi, draudzīgi šarži, kas veltīti kolēģiem Jaunajā Rīgas teātrī. Zīmējumi patiešām tapuši, ar pirkstu velkot līnijas mobilajā ierīcē.

Un arī otras izstādes daļas "Baletomānijas" autora Arņa Martinelli biogrāfija vēsta par daudzpusīgu apdāvinātību. Martinelli, kas strādājis par žurnālu māksliniecisko redaktoru, ir beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju grafikas apakšnozarē, taču vienlaikus ir arī komponists, simfonisko darbu autors. Savu izstāžu viesus mēdz sagaidīt, sēdēdams pie klavierēm.

"Iepriekšējā izstāde bija pagājušogad Kuldīgā, nosaukums bija "Ariadne" – viena no grieķu mitoloģiskajām personām. Kā jau pēc katras izstādes rodas domas par nākamajām, bet grieķu dievietes un pusdievietes nekad nav statiskas – tās parādās un pazūd. Man kaut kā tas izkristalizējās līdz veidoliem, pat līdz konkrētām personām," stāstīja Arnis Martinelli.

Arņa Martinelli darbs izstādē "Baletomānija"
Arņa Martinelli darbs izstādē "Baletomānija"

Viena no Martinelli mūzām ir Hamburgas baleta pirmā soliste Anna Laudere.

Arnis, kura ģimeni vieno cieša draudzība ar Annas tēvu, pazīstamo rotu mākslinieku Andri Lauderu – viņi visi vasaras pavada Kurzemes piekrastē – gan skaidro, ka izstāde nav dokumentāls baletdejotājas portretējums, vairāk kā tikai vīzijas – klasiskā ogles zīmējuma tehnikā ar izkrāsotiem foniem.

Taču izstādes atklāšanā Anna Laudere piedalījās un redzēto komentēja: "Tas ir tīri Arņa darbs – kā viņš redz kustību –, pozējusi neesmu, bet izstāde ir tiešām burvīga."

Arnis Martinelli un Anna Laudere
Arnis Martinelli un Anna Laudere

Dubultizstāžu atklāšanā runu teica arī teātra nama "Jūras vārti" apsaimniekotāja, SIA "Kurzemes filharmonija" vadītāja Sigita Migoļa. Viņa pavēstīja – ēka, kas reiz bija zvejnieku kolhoza "Sarkanā bāka" kultūras nams, 15. maijā svinēšot 15 gadu jubileju pēc rekonstrukcijas: "Viss kolektīvs domājām, kā pārsteigt savus skatītājus. Un tad nu teātra namā "Jūras vārti" mēs meklējām [īpašu] repertuāru, jo, kā jau jūs pēc vārda saprotat, pie mums viesojas visi profesionālie teātri."

Jubilejas gadam "Jūras vārti" velta arī veselu izstāžu ciklu – par teātri, deju, mūziku, bohēmu. Kā apliecinājums skaisto mākslu draudzībai izstādes atklāšanā skanēja Arņa Martinelli klavierspēle.

Teātra nams "Jūras vārti"
Teātra nams "Jūras vārti"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti