Kultūras ziņas

Žaņa Lipkes memoriālam – 10

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Ilmāram Blumbergam velta izstādi "Kalpotājs"

Par godu mākslinieka Ilmāra Blumberga 80. jubilejai atklāj izstādi «Kalpotājs»

Pieminot izcilo mākslinieku, Mākslas galerijā "Māksla XO" laikā no 27. jūlija līdz 26. augustam būs skatāma Ilmāra Blumberga 80. jubilejai veltīta izstāde "Kalpotājs". Izstādes fokusā ir simboliskais kalpotāja tēls, kas kļuvusi par atpazīstamāko Ilmāra Blumberga zīmi, pavēstīja galerijas pārstāvji.

Par šo zīmi pats Ilmārs Blumbergs intervijā Anitai Vanagai atzīmēja: "Tā radās 1993. gada rudenī, strādājot pie darbu grupas ar nosaukumu "Zīmes". Izsmeļoša skaidrojuma man nav, taču intuitīvi jūtu, kaut kas tur ir arī no manis. Es uzzīmēju, saturs jādod jums. Visu, ko domāju vai par ko nemaz nedomāju, izstāstīt nevajag un nemaz arī nevar. Jā, reizēm tā ir kalpa figūra. Reizēm tā izskatās pēc kunga – dabas pielūdzēja. I tā, i tā. I stiprais, i vājais. Ambivalenta figūra. Reizē lūdzējs, reizē pielūdzējs. Spēka atsperes turētājs pirms sprādziena mirkļa vai tukšo gliemežvāku meklētājs pie jūras. Varbūt šaubu spēlētājs smiltīs?

Dažreiz man liekas, ka tas esmu es pats, kad darba dienas beigās, ejot ārā no darbnīcas, nedaudz pieliecos un klusi pasaku – paldies. Nezinu kam. Tam. Jā, kam ir vērts kalpot? Mīļais cilvēk, vērts ir dzīvot! Par to ir izstāde."

Ilmārs Blumbergs
Ilmārs Blumbergs

Kā raksta izstādes kuratori, Ilmāra Blumberga daiļrade sakņojas vispārcilvēcisko patiesību meklējumos, jautājumos un atbildēs mūsu esībai uz zemes. Cilvēks atrodas mūžīgā miera meklējumos, kurš sākumā jāatrod sevī, tikai pēc tam pārnesot to uz ģimeni, sabiedrību un valsti. Viņš pats ir izteicies, ka galvenie tēli viņa darbos ir mīlestība, nāve un Dievs.

Ilmārs Blumbergs (1943–2016) beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu (1963˗1972). Regulāri piedalījies izstādēs kopš 1962. gada. Sarīkojis vairāk nekā 40 personālizstādes, eksponējis savus darbus vairāk nekā 150 grupu izstādes Latvijā un ārpus tās. Veidojis scenogrāfiju daudziem teātru un Latvijas Nacionālās operas uzvedumiem. Bijis grāmatu ilustrators un daudzu Latvijas kultūrtelpā pazīstamu grafisko zīmju autors. Dzīves laikā ieguvis 31 balvu un nominācijas. 1995. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. 2009. gadā – "Spēlmaņu nakts" balva par mūža ieguldījumu teātra mākslā. Nozīmīgākās Ilmāra Blumberga personālizstādes – "Lūgšana par redzēšanu (Zīmējumi ir kastītē)" (2005) Oratorio di San Ludovico, Venēcijā, Itālijā; "Lietiņš līst, lietiņš līst, lietiņš līst! Sapērk bildītes, sapērk bildītes, sapērk bildītes! Voldemāra Irbes dzīve, darbi un nāve" (2009) Tallinas 1. zīmējumu triennāles ietvaros, "Kunstihoone Galleri", Tallinā, Igaunijā; "Es nemiršu" un "Es nemiršu pie Ilzes" (2013) Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls un Māksla XO galerijā Rīgā, Latvijā.

2001. gadā Ilmāra Blumberga un režisors Viesturs Kairiša kopdarbs – filma "Burvju flauta" tikai izrādīta 49. Venēcijas biennālē. No Ilmāra Blumberga nozīmīgākajām scenogrāfijām Latvijas Nacionālajā operā noteikti jāatzīmē Mocarta "Burvju flauta" (2001), Dž. Verdi "Aīda" (1998) un Raiņa "Jāzeps un viņa brāļi" (1981) Dailes teātrī.

Ilmāra Blumberga darbi atrodas privātās un publiskās kolekcijās visā pasaulē, toskait tādās vietās kā Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (Rīga, Latvija), Eduarda Smiļģa Teātra muzejs (Rīga, Latvija), Rakstniecības un mūzikas muzejs (Rīga, Latvija), Mikaloja Konstantīna Čurļoņa muzejs (Kauņa, Lietuva), Tartu Mākslas muzejs (Tartu, Igaunija), Pori Mākslas muzejs (Pori, Somija), Bohumas Mākslas muzejs (Bohuma, Vācija), Hamburger "Kunsthalle" (Hamburga, Vācija), "AMAC/Association Mouvement Art Contemporain Chamaliere" (Šamaljēra, Francija), A. Puškina Valsts tēlotājas mākslas muzejs (Maskava, Krievija), Valsts Tretjakova galerija (Maskava, Krievija), A. Bahrušina Teātra muzejs (Maskava, Krievija), Austrālijas Nacionālā galerija (Kanbera, Austrālija) un citur.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti