Kultūras ziņas

Mākslinieks Jurģis Peters izstādē iedzīvina mākslīgo intelektu

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Skicēšanas un mūzikas festivāla centrā – anatomija

Cilvēcisko maņu manifests. Skicēšanas un mūzikas festivālā «Samaņa» godinās anatomiju

Augusta sākumā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Anatomijas muzeja pagalmā trīs dienas norisināsies skicēšanas un mūzikas festivāls "Samaņa", kas apmeklētājiem ļaus izbaudīt visas savas cilvēciskās maņas un arī atklāt sevī mākslinieku.

Pagājušajā vasarā festivālu aprindās parādījās jauns nosaukums – skicēšanas un mūzikas festivāls "Samaņa". Augusta sākumā trīs dienas tas pirmo reizi notiks Rīgā. 

"Mēs esam skicētāju kopiena, un mūsu valoda ir vizuālā māksla. Tad es satikos ar saviem šī brīža draugiem – akadēmiskajiem mūziķiem – un mēs sapratām, ka šī simbioze starp vizuālo mākslu un mūziku ir kaut kādā veidā jāattīsta. Tā dzima audiovizuālā performance ar nosaukumu "Samaņa", jo mēs gribējām radīt platformu, kurā cilvēks var izbaudīt visas savas cilvēciskās maņas," stāsta māksliniece, festivāla rīkotāja Kristīna Virse.

Šogad festivāla nosaukumā klāt nācis vārds "Anatomija", jo māksla un anatomija jau vēsturiski bijušas saistītas.

"Mēs jau vienmēr esam mēģinājuši veidot sadarbības ar cilvēkiem, kas šobrīd strādā kaut kādā mums radniecīgā veidā, un biedrība "Drink and draw", kuru mēs pamanījām, mums uzreiz iepatikās ar to, ka viņi organizē plašai publikai pieejamās kailu modeļu skicēšanas neformālās vietās, neformālā gaisotnē, un mums vienmēr likās, ka mēs vēlamies kaut ko ar viņiem kopā darīt," atklāj RSU Anatomijas muzeja vadītāja Ieva Lībiete.

Komponists Platons Buravickis speciāli muzejam radījis ciklisko skaņdarbu "Anatomija", ar kura pirmatskaņojumu festivālu atklās.

Anatomijas jēdzienu apspēlēs arī dejā. Par māksliniecisko programmu stāsta mūziķe Kristiāna Vaickovska: "Tā kā šis ir vairāk vai mazāk festivāls, visu laiku katrā notikumā veido tādu simbiozi, un tā simbioze šoreiz tiek radīta starp deju. Mēs esam vienkārši laimīgi, ka mums ir atsaukusies Olga Žitluhina, kura būs ne tikai horeogrāfe, bet mums būs arī iespēja redzēt viņu tieši dejā."

Festivālā paredzētās lekcijas un skicēšanas sesijas veltītas tam, lai radošā veidā iepazītu cilvēka ķermeņa dažādību. Vienu no tādām vadīs mākslinieks Uldis Zariņš. 

"Viņa zīmēšanas lekcija ir iedvesmota no mūsu muzeja kādreizējā direktora Jēkaba Prīmana, kurš 20.–30. gados, mācot anatomiju mākslas studentiem Mākslas akadēmijā, pasniedza anatomiju tādā veidā, ka viņš visas muskuļu un kaulu struktūras zīmēja uz dzīva modeļa ķermeņa. Tā kā mēs mēģināsim kaut ko tādu atkārtot," ieceri atklāj Lībiete.

Festivāla rīkotāji uzsver, ka apmeklētājiem priekšzināšanas anatomijā, mūzikā vai skicēšanā nav nepieciešamas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti