Kultūras rondo

"Pasaule manos sapņos" - Robertam Dineram veltīta izstāde

Kultūras rondo

Jāzepa Grosvalda fenomens. Secinājumi pēc konferences "Meklējot Džo"

Miķeļa Mūrnieka sociālā kritika personālizstādē “Behavioral Sink”

Vai mēs esam kā skudras? Atklāta Miķeļa Mūrnieka izstāde «Behavioral Sink»

Līdz 19. maijam laikmetīgās mākslas centrā "Kim?" apskatāma Miķeļa Mūrnieka izstāde "Behavioral Sink", kurā caur instalācijām, kas attēlo dažādus dzīvnieku pasaulē sastopamus modeļus, mākslinieks vērš uzmanību uz laikmetīgās sabiedrības īpatnībām. 

Izstādes nosaukums "Behavioral Sink" ir tieša atsauce uz dzīvnieku uzvedības pētnieka Džona B. Kalhūna 1973. gadā publicēto, vairāku gadu garumā veikto pētījumu "Žurku utopija", kas pētīja – kas notiks, ja ierobežotā vietā (ar neierobežotiem resursiem) tiks ievietotas pāris žurkas. "Behavioral Sink" ir termins, kādā Kalhūns nodēvēja punktu, pēc kura žurku kolonijā tika novērota uzvedības deģenerācija, kas noveda pie kolonijas izmiršanas.

Miķelis Mūrnieks, "Fountain", 2023
Miķelis Mūrnieks, "Fountain", 2023

Izstādes kodolu veido Miķeļa Mūrnieka maģistra darbs "Fountain" – tā reference ir pirms gadiem desmit "Youtube" skatīts video, kurā nofilmēta šimpanze, kas savā zoodārza krātiņā guļ uz muguras un urinē sev mutē. Mūrnieks uzzinājis, ka šis akts bijis kā indiktaors mentālās veselības problēmām, kas radušās kā tieša reakcija uz apspiesto, ierobežoto un toksisko vidi, kurā pērtiķis spiests pavadīt savu dzīvi. "To var rekontekstualizēt arī mākslas, izglītības un institucionālajā vidē," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" dalās mākslinieks, "tie ir studenti, kuri aizbrauc studēt uz ārzemēm, kur saskaras ar lielu stresu un konkurenci, bieži vien jūtoties spiesti arī runāt par tēmām, par kurām negrib runāt, bet nākas, lai saglabātu aktualitāti vai iekļautos."

Čurājošā pērtiķa instalācija māksliniekam ir kļuvusi par ģenerālu, abstraktu pašportretu, pašam maģistra grādu iegūstot Nīderlandē, kur ir viens no lielākajiem studentu pašnāvību skaitiem Eiropā. 

Ekspozīcijas kodolu turpina un papildina jaunizveidota skulpturālo noveļu sērija, tām visām attēlojot dažādus dzīvnieku pasaulē novērotus, patoloģiskus uzvedības modeļus, to skaitā ir instalācija "Ant Mill", kas atsaucas uz parādību, kurā skudras, ceļojot ārpus pūžņa, pazaudē feromonu, kas tām norāda ceļu, un sāk spirālveidā riņķot līdz brīdim, kad, zaudējušas spēku, nobeidzas. Otru izstādes daļu veido apjomīga scenogrāfija no Latvijā darinātiem, sulīgi oranžiem ķieģeļiem no Lodes rūpnīcas.

Izstādes pirmajā daļā aplūkojamās skulptūras veidotas, pētot dažādus, ikdienā nesastopamus ūdens stāvokļus. "Tie ir zinātniski un fiziski procesi, ietērpti poētiskā veidā," stāsta izstādes kuratore Elīza Elizabete Ramza.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti