Kultūras ziņas

Sācies Senās mūzikas festivāls

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Esplanādē skatāma Prado muzeja nozīmīgāko darbu reprodukcijas

Rembrants, Goija, El Greko – Esplanāde rotāsies ar 50 meistardarbu reprodukcijām

Rīgā, Esplanādē trešdien, 12. jūlijā, atklāj Prado muzeja lielformāta gleznu reprodukciju izstādi. Atklāšanā piedalīsies arī Prado muzeja direktors Migels Falomirs Fauss.

Pasaulslavenais muzejs šādas izstādes dažādās valstīs īsteno kopš 2015. gada, to mērķis ir – padarīt sabiedrībai pieejamākas klasiskās mākslas vērtības. Uz Rīgu gleznu reprodukcijas atvestas no Igaunijas, kur tās pagājušajā gadā tika eksponētas Kadriorgas parkā.  

Prado muzeja izstāde Esplanādē
00:00 / 00:36
Lejuplādēt

Prado muzejs ir Spānijas Nacionālais mākslas muzejs, kas atrodas Spānijas galvaspilsētā Madridē. 

Šo brīvdabas izstādi veido gleznu lielformāta reprodukcijas to oriģinālajā izmērā (mērogā 1:1), rūpīgi atlasot nozīmīgākos meistardarbus no Prado muzeja kolekcijas. Skatītājs var doties nelielā ceļojumā, gūstot hronoloģisku ieskatu par dažādajām glezniecības skolām, kuras veido Prado muzeja māksliniecisko panorāmu, sākot no 12. gadsimta līdz pat 20. gadsimta pašam sākumam, iepazīstot Spānijas un Eiropas vēsturi, kā arī vispārēju rietumu mākslas vēsturi caur spāņu, itāļu, flāmu, franču, vācu un holandiešu glezniecības lielmeistaru darbiem, informēja izstādes rīkotāji.

Rīgā būs skatāma 50 darbu izlase, ko gleznojuši tādi lielmeistari kā Velaskess, Goija, El Greko, Ticiāns, Rubenss, Boss, Rembrants un citi, lielāko uzsvaru liekot uz Spānijas glezniecību, kas lielākai daļai Latvijas iedzīvotāju vēl nav tik labi pazīstama.

"Galvenais darbu atlases kritērijs – lai būtu aptverts pēc iespējas plašāks laika periods, jo ir darbi, kuru starpība ir, piemēram, 1000 gadi. Tāpat ir arī vēlme iekļaut visas mākslas skolas no visiem reģioniem un visām valstīm. Tie darbi, kas ir izstādīti Rīgā, ir bijuši arī citās valstīs, bet, piemēram, ja izstāde notiek Vācijā, tad varbūt ir vairāk darbu tieši no vācu māksliniekiem, Holandē – flāmu vai holandiešu mākslinieki, bet šī pamata kolekcija, kas ir bijusi arī citviet," pastāstīja Prado muzeja direktors Migels Falomirs Fauss.

Izstādes mērķis ir padarīt mākslu pieejamāku sabiedrībai, izglītojot to un veicinot interesi par mākslu un klasiskajām vērtībām.

"Šī ir brīnišķīga pieeja un veids, kā runāt un stāstīt par savas valsts kultūru," atzīmēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, piebilstot: "Kā pats direktors teica, kultūras simbols, kā zīme praktiski Spānijai ir muzejs Prado, un tas mani kā muzeja darbinieku ļoti aizkustina no tāda aspekta, ka viens muzejs, kas ir, starp citu, monarhu, karaļu veidots, kas kļūst par simbolu, par ārkārtīgi nepieciešamu lietu visplašākajai Spānijas sabiedrības daļai."

Patlaban Prado darbi skatāmi uz ielas arī Meksikā, Šanhajā un arī Spānijas dienvidos. Par izstādes sekmēm tur grūti teikt, bet Rīgā ekspozīcija atklāšanas dienā lielu un mazu skatītāju uzmanību ir piesaistījusi.

"Mēs redzam, ka šai izstādei ir ļoti lieli panākumi, un mēs to tieši arī varam novērtēt, jo, piemēram, tad, kad izstāde tiek kaut kādā pilsētā, valstī organizēta, uzreiz mājaslapā ir ļoti liels apmeklētāju skaits Prado muzejam tieši no šīm valstīm. Mēs domājam, ka arī daudzi apmeklētāji, kas tagad pēdējo gadu laikā ir apmeklējuši Prado, ir arī liela daļa no tiem, kas varbūt aizsāka savu ceļojumu uz Prado tieši uz ielas," norādīja Migels Falomirs Fauss.

Projektu realizē Spānijas vēstniecība Latvijā sadarbībā ar Rīgas domi un Prado muzeju, kā arī ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja iesaisti. Ar izstādes atklāšanu vienlaikus tiks atzīmēta arī Spānijas prezidentūra Eiropas Savienības padomē, kas norisināsies 2023. gada otrajā pusgadā.

Izstāde Esplanādē skatāma līdz augusta vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti