Daugavpils «Saules skola» kaldina topošos animatorus

Nedēļas garumā Mākslu izglītības kompetences centrā Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā "Saules skola" notika mācību kurss "Animācijas nākotne". To ar Baltijas Amerikas Brīvības fonda (BAFF) atbalstu vadīja Centrālās Mičiganas Universitātes profesors Stefans Līpers (Stephan Leeper), atklājot "Saules skolā" studējošajiem jauniešiem animācijas zinību aizkulises un izpausmes veidus. 

Daugavpils “Saules skola” kaldina topošos animatorus
00:00 / 04:00
Lejuplādēt

Kameras, apgaismojums, personāži, šoreiz tie ir no plastilīna veidoti, viss šajā Mākslu izglītības kompetences centrā Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas "Saules skola" Multimediju studijā rit kā īstā animācijas filmas veidošanas procesā.

"Šeit notiek radošais darbs. Mūsu skola ieguva grantu – finansējumu no BAFF jeb Baltijas Amerikas Brīvības fonda. Mums tā ir pirmā pieredze un ļoti pozitīva, ka mēs piedalāmies šajā projektā, esam spējīgi piedāvāt mūsu pilsētai un reģionam šādu pasākumu." Jaunais pasākums, kā stāsta Daugavpils "Saules skolas" direktores vietniece attīstības un projektu jomā Olga Krumpāne, ļāva uz animācijas mākslu Daugavpilī paraudzīties ar ļoti pieredzējuša mākslinieka animatora klātbūtni un dalīšanos ar savām zināšanām.

"Mēs uzaicinājām Centrālās Mičiganas Universitātes profesoru Stefanu Līperu, kurš ir zvaigzne animācijas jomā. Mūsu Multimediju dizaina programmai bija ļoti vajadzīga tāda jauna pieredze, paskatīties, kā strādā ar animāciju Amerikā, kura ir animācijas dzimtene. Visu nedēļu mūsu multimediju un dažiem fotodizaina programmas audzēkņiem bija iespēja strādāt ar viņu un veidot tādas mini animācijas filmiņas. Animācija ir viena no mūsu skolas disciplīnām, viens no moduļiem," teic Olga Krumpāne.

Mācību kurss "Animācijas nākotne" Daugavpilī
Mācību kurss "Animācijas nākotne" Daugavpilī

Darja ir "Saules skolas" Multimediju 2. kursa audzēkne, kura izstāsta par animācijas filmas tapšanu Amerikas profesora vadībā: "Tagad mēs gatavojam platformu, kur filmēsim mazo filmu. Viss ir no plastilīna, un strādāsim ar programmu "Dragonfree". Profesors rādīja mums ļoti daudz multfilmu no plastilīna un rotaļlietām, prakse ir nedaudz atšķirīga nekā stundās skolā. Viņš dalās ar savu pieredzi un atklāj kaut ko jaunu."

Centrālās Mičiganas Universitātes profesors Stefans Līpers Daugavpils "Saules skolas" audzēkņiem atklāj visslēptākās animācijas mākslas nianses. Viņš stāsta: "Animācija kā tāda ir ļoti sarežģīts mākslas veids, darbietilpīgs, un tie studenti, kuri izvēlas šo profesiju, ir gatavi strādāt tumšā telpā vairākas stundas. Tas prasa zināmu pacietību, lai cilvēki mīlētu šo darbu, šo jomu. Tu vari te strādāt ilgi un smagi, bet nekad nevari prognozēt sava darba rezultātu. Un kā publika, auditorija to uztvers. Tas ļoti apgrūtina šo darbu, bet tas ir sava veida uzticēšanās jautājums. Ja studenti ir atnākuši, tad viņi uzticas pasniedzējam, mīl šo jomu un gatavi tai veltīt savu laiku. Pat nezinot, kāds būs rezultāts."

Mācību kurss "Animācijas nākotne" Daugavpilī
Mācību kurss "Animācijas nākotne" Daugavpilī

Animācija ir joma ar nākotni. "Saules skolas" audzēkņiem unikāla iespēja kaut arī tikai nedēļas garumā, bet smelties šīs zinības dzelmēs, saka mācību kursa "Animācijas nākotne" projekta vadītāja Olga Krumpāne: "Mums Latvijā arī ir sava animācijas vēsture, bet dzīve iet uz priekšu, mainās tehnoloģijas, mainās animācijas loma. Tā nav tikai izklaide, animācija šobrīd ir ļoti pieprasīta reklāmas nozarē. Tas ir viens no mārketinga līdzekļiem.

Mums kā dizaina skolai ir jāzina visas modernās iespējas, modernie trendi, saprast, kur mēs ejam un kā mēs gatavojam savus audzēkņus turpmākajai radošajai karjerai."

Multimediju dizaina programma Daugavpils "Saules skolā" tiek īstenota jau 5 gadus, nopietnā skolas pieeja šai jomai un tik profesionālu, pasaulē atzītu šīs jomas pasniedzēju piesaiste jauniešu apmācībai tikai sekmēs to, ka Daugavpils varētu kļūt par nopietnu jauno animācijas un arī kopumā multimediju meistaru kalvi, cer Daugavpils "Saules skolas" multimediju pasniedzējs Vladimirs Leščovs. "Ceru, ka mums kādreiz būs jauni vārdi un jauni animācijas režisori, es uz to ceru."

Protams, kā daudzām jomām, arī animācijai nākas saskarties ar mākslīgā intelekta klātbūtni, un tam šīs nozares darboņiem jākļūst par stimulu jauniem izaicinājumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti