Fotogrāfe Rūta Kalmuka izstādē «Saiknes» ieved skatītājus savā ģimenē un mājā

Ceturtdien, 14. martā, ISSP galerijā Berga bazārā gaidāma Rūtas Kalmukas (1974) izstādes "Saiknes" atklāšana. Māksliniece, kura nav izstādījusies daudz, šajā fotosērijā skatītājus ieved patiešām personīgā telpā – savā ģimenē un mājā, vienlaicīgi runājot par sievietes daudzveidīgo būtību un attīstību. 

Fotogrāfe Rūta Kalmuka izstādē «Saiknes» ieved skatītājus savā ģimenē un mājā
00:00 / 03:39
Lejuplādēt

Fotomāksliniece, muzejiste, mamma. Rūtu Kalmuku satieku bijušajā Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes mājā, uz kuru pašlaik no Vecrīgas pārvācas Latvijas Fotogrāfijas muzejs, viņa tur ir krājumu glabātāja un bibliotekāre. Rūta Kalmuka stāsta, ka tikko sapakojusi visu vēsturiskās Strenču fotodarbnīcas stikla plašu kolekciju. Meistara Andreja Granta skolniece, arī viņa pati konsekventi turpina melnbaltās analogās fotogrāfijas tradīciju. Profesionāli sadarbojusies ar daudziem drukātajiem izdevumiem – žurnāliem "Santa", "Dienas Žurnāliem", "Rīgas Balsi", "Neatkarīgo Rīta Avīzi", žurnālu "Ir" – taču personīgā lietošanā apzināti nav ieviesusi digitālo fotoaparātu.

Fotogrāfiju sērija “Saiknes”.
Fotogrāfiju sērija “Saiknes”.

"Tā kā es vairāk par 20 gadiem strādāju mediju vidē, kur viss bija digitāls, kad tu dienā izej cauri vairākiem simtiem kadru, tad vienkārši priekš sevis nolēmu, ka es to negribu. Tikai analogi fotografēju. Ja sākumā tā bija parastā šaurā filmiņa, tad tagad esmu pārgājusi un diezgan lielu formātu. Tas pat nav lielformāts, tas ir vēl lielāks formāts. Man patīk, ka es pati varu visu procesu veikt," stāsta māksliniece.

Lielformāta fotogrāfiju sērija "Saiknes" tapusi, augšanas procesā iemūžinot viņas četrus bērnus, un tālab attēli ir ļoti personīgi. Bet ar laiku Rūta Kalmuka šo tēmu attīstījusi plašāk – saiknes ar citiem sev īpašiem cilvēkiem, saiknes ar dabu, ar upi, kas viņas ģimenes mājai Ogrē plūst garām līdz pašiem pagalma vārtiņiem.

Fotogrāfiju sērija “Saiknes”.
Fotogrāfiju sērija “Saiknes”.

"Man ir tādas mīļākās vietas, kurās man patīk aiziet padomāt, un tās es fotografēju, viena no tām ir tieši pie upes, pie ūdens. Droši vien šeit var runāt par feminismu un par hidrofeminismu, bet tajā brīdī es galīgi par to tā nedomāju," teic māksliniece.

Šīs definīcijas viņa veido ar zināmu ironiju balsī, un arī nonākšana ISSP galerijā neesot bijis viņas pašmērķis. Taču fotogrāfe ar pateicību piemin kolēģi Ivetu Gabaliņu, kas ir arī izstādes "Saiknes" kuratore: "Šis projekts, ja to tā var nosaukt… Es nejutos, ka esmu to noslēgusi. Ļoti daudz materiāla, ļoti juceklīgi. Nebija skaidrība, ko gribu ar to pateikt. Iesaistījos ISSP mentoringa programmā."

Izstādē ir 17 darbi, kas ir tikai maza daļa no Rūtas Kalmukas refleksijām, bet plašāku ieskatu varēs gūt turpat aplūkojamā fotogrāmatā, ko salikusi viņas vecākā meita.

"Tas ir noslēdzies. Gan es, gan bērni ir izauguši no šī. Teorētiski viņi varbūt vēl gribētu, mazākie, bet... nē – jāķeras pie citiem darbiem. Es zināmā mērā izjūtu atvieglojumu, jo man jau ir iestrādes citā darbā," teic fotogrāfe.

Rūtas Kalmukas izstāde "Saiknes" ISSP galerijā būs aplūkojama līdz 9. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti