Dienas ziņas

Metsola aicina EP vēlēšanās neļaut savā vietā izvēli izdarīt citiem

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Atklāj Ulda Brieža fotogrāfiju izstādi

«Brīvam būt» – Liepājā atklās Ulda Brieža fotogrāfiju izstādi

Uldis Briedis ir viens no Latvijas izcilākajiem fotomāksliniekiem, un, godinot viņa piemiņu, Liepājā 13. janvārī atklās meistara darbu izstādi. Tajā apkopoti latviešu kultūras personību portreti. Darbi tapuši kā sava laika zīmju, notikumu un gara fotopieraksti. 

Izstādē Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" eksponēti Ulda Brieža darbi, kas tapuši laika posmā no 1966. līdz 2010. gadam. Daudzu no šajos portretos skatāmajiem cilvēkiem vairs nav starp mums, taču viņu emocijas un gara spēks turpina dzīvot fotogrāfijās. Lielākā daļa portretu varoņu ir literāti, skatuves mākslinieki, mūziķi. Arī Ainars Virga, kuru kopā ar kolēģiem no grupas "Līvi" Briedis iemūžināja pirms 30 gadiem – neilgi pirms koncerta "Roks pret Skrundas lokatoru".

"Sapulcē pirms Skrundas lokatora, pirms koncerta, dalībnieku sapulcē. Instruktāža, varētu teikt. Bija interesanti paskatīties – pats fakts vēsturisks un arī vizuāli zīmīgs," fotogrāfiju komentē Virga.

Pērn pavasarī šī izstāde jau bija apskatāma Rīgā. Tagad, nepilnu gadu vēlāk, dzimusi ideja to paplašinātā formātā atvest arī uz Liepāju, kur Briedis savulaik dzīvoja un strādāja.

"Mēs esam ļoti priecīgi, ka lielais meistars ar savu vērienīgo izstādi atgriežas vietā, no kuras sākās viņa izcilā fotogrāfa ceļš," uzsver izstādes kuratore, kultūrtelpas "Ola Foundation" dibinātāja Ilze Pīlēna.

Liepājā, kā jau ostas pilsētā, ekspozīcija papildināta ar Brieža jūras tēmai veltītu fotogrāfiju sēriju, kas iepriekš plašākai publikai atrādīta tikai vienreiz – Brieža grāmatas "Laika mednieks" atvēršanas pasākumā Fotogrāfijas muzejā Rīgā. Ekspozīcijas pamatkodolu veido Imanta Ziedoņa, Raimonda Paula, Katrīnes Pasternakas, Mārtiņa Brauna, Ēvalda Valtera un citu Latvijas kultūras cilvēku portreti.

"Arī vairāku liepājnieku, kultūras cilvēku portreti, kas ir bijuši laikabiedri manam tēvam, ar kuriem ir iziets cauri jaunības bohēmai un arī tam skumjajam laikam. Lai gan, no otras puses, viņi to laiku mācēja padarīt krāsaināku, nekā mums tas šķita," atzīmē izstādes kurators, Ulda Brieža dēls Harijs Briedis.

Darbu atlasē esot piedalījies arī pats fotogrāfiju autors, kurš izstādes atklāšanas dienu gan nepaspēja piedzīvot. Viņa tuvinieki ir pārliecināti, ka Briedis būtu priecīgs, uzzinot, ka šos darbus tagad varēs skatīt arī liepājnieki.

"Viņi visi – šie cilvēki – ir atstājuši mūsu paaudzē dziļas saknes, un tā ir mūsu pateicība viņiem, ka mēs varējām izdzīvot šos drūmos padomju laikus," teic izstādes kuratore, Ulda Brieža vedekla Iveta Briede.

Uldis Briedis mūžībā aizgāja pagājušā gada maijā. Viņš bija mākslinieks, bohēmists, režīma kaitinātājs, forelists, dārznieks un salu pētnieks – tā par savu vīru savulaik teikusi viņa sieva Inta. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti