Misija – saglabāt Līvānu stikla izstrādes tradīciju. Ceļojošā izstāde «Stikla sajūta»

Savu ceļu ārpus Līvāniem sākusi Liepājas muzejā atklāta stikla mākslas darbu izstāde, kas veidota sadarbībā ar Līvānu stikla un amatniecības centru. Izstādē apskatāmi projekta "Stikla sajūta" laikā tapušies autordarbi, kurus veidojuši desmit dažādu paaudžu ievērojamākie Baltijas stikla mākslinieki. Viens no autoriem, Herberts Erbs, dzīvo un strādā Liepājā, taču projekta laikā devās uz Līvāniem, lai radītu jaunus darbus. 

Liepājas muzejā Līvānu ceļojošā izstāde «Stikla sajūta»
00:00 / 04:40
Lejuplādēt

Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla pauž gandarījumu, ka izdevies pirmo reizi Liepājā izstādīt stikla darbus, kas atvesti no Līvāniem. Katram tās ir savas sajūtas par Līvānu stikla fabrikas radītājiem traukiem, arī Liepājā agrāk bijis šāds veikals, atceras muzeja vadītāja.

"Līvānu stikls saistās ar noteiktas formas un krāsas traukiem. Es joprojām atceros, ka 80. gados Graudu ielā, gandrīz Liepājas centrā, bija Līvānu stikla veikaliņš. Tur varēja ieiet ne tikai kā tādā pārdotuvē, bet varēja ieiet izstāžu telpā, kur varēja paskatīties un iegādāties izcilus Līvānu stikla darinājumus gan formu, gan krāsu ziņā. Tas veikaliņš vienmēr bija pilns ar ļaudīm, tur bija rindas, un tur varēja vienmēr pamielot acis."

Izstāde Liepājā apliecina cieņu pret kultūras mantojumu, ko turpina saglabāt un kopt Līvānos, saka muzeja direktore Dace Kārkla. Tagad Līvānos radītie darbi apskatāmi Kurzemē, Liepājas muzejā.

Gandarījumu par šo iespēju – ceļot mākslinieku darbiem – pauž Līvānu Stikla un amatniecības centra vadītāja Ilze Griezāne: "Ideja brieda ļoti sen, jo mums mantojumā ir Līvānu stikla muzejs un mēs esam uzņēmušies misiju – saglabāt Līvānos stikla izstrādes tradīciju un stikla pūtēja amatu. Tam visam līdzi nāk stikla dizains un stikla mākslinieki, jo šobrīd Līvānu Stikla un amatniecības centrā ir stikla pūšanas darbnīca, kur mākslinieki var veidot savus unikālos autordarbus.

Mums gribējās ielikt tādā kā laika mašīnā, paņemt to, kas bija kādreiz, un apvienot ar to, kas ir tagad. Tas ir Latvijas lepnums; labs dizains nenoveco, tas ir Latvijā radīts, tie ir Latvijas mākslinieki un dizains – mūsu pašu rokām veidots."

Projekta "Stikla sajūta" laikā mākslinieki, iedvesmojoties no Līvānu stiklā iepriekš radītājiem darbiem un izmantojot mūsdienu iespējas, radīja jaunus stikla mākslas darbus.

Viņu vidū arī māksliniece Aīda Rotčenkova: "Varam vērot katra mākslinieka redzējumu, iedvesma nāca tieši no stikla fabrikas laika darbiem, ko redzēja Stikla muzejā. Tagad jau ir pasakainas iespējas stiklā. Viņiem vajadzēja šīs iespējas izmantot, kas attiecas uz dažādu krāsu salikumu, jo mākslinieki varēja izmantot materiālu. Tās iespējas ir daudz, daudz plašākas. Tika radīti burvīgi krāsu salikumi, kas rada šo īpašo stikla sajūtu."

Par stikla sajūtām mākslinieki stāsta arī videoierakstos. Autoru vidū arī Liepājā dzīvojošais stikla mākslinieks Herberts Erbs. Viņš atklāj savu stikla sajūtu, kas apliecina cieņu un pietāti pret šo materiālu, kas ar inženieru, dizaineru un mākslinieku rokām pārtop dažādās lietās, ko cilvēks izmantojis gan senā vēsturē, gan mūsdienās:

"Salīdzinot ar seniem laikiem – tikko parādījās logu stikls, tikai bagātie cilvēki varēja atļauties ielikt stikla rūti. Tagad lielo rūti sagriež un izmet ārā, neviens nesaprot tā vērtību. Ir labs stikls Polijā, Čehijā, Zviedrijā un citur.

Es atceros, ka mums vienreiz atbrauca no zinātņu institūta un jautāja, kāpēc mums tas stikls tāds krāsains, vajag baltu, caurspīdīgu, lai cilvēks redz, ko viņš dzer iekšā, ja ielej zaļā glāzē, tas izskatās pēc zeļonkas."

Izstādē "Stikla sajūta" piedalās gan Latvijas stikla mākslas nozares mākslinieki: Vineta Groza, Anna Heinsberga Varnase, Ieva Birģele un Baiba Dzenīte, gan arī mākslinieki, kuri, sākot no 1970. gada līdz 2008. gadam, ir strādājuši un guvuši pirmo stikla izstrādes pieredzi Līvānu Stikla fabrikā: Herberts Erbs, Aīda Rotčenkova, Ludmila Safronova, Dainis Gudovskis, Juris Dunovskis, Remigijus Kriuks.

Izstāde "Stikla sajūta" Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 būs aplūkojama līdz 2023. gada 24. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti