Marka Rotko mākslas centrs kļūst par muzeju

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs no 1. oktobra kļuvis par muzeju. Tādējādi papildināta Latvijā akreditēto muzeju saime un tas kļuvis par vienīgo māksliniekam veltīto un viņa vārdā nosaukto muzeju pasaulē. Muzejs ir arī vienīgais Austrumeiropā, kura kolekcijā ir Marka Rotko darbu oriģināli.

Marka Rotko muzejs
00:00 / 04:09
Lejuplādēt

Pārmaiņas zīmīgā laikā

Pagalma fasādes daļā jau ir uzstādīta plāksne, kas norāda, ka apmeklētāji ienāk Rotko muzejā. Būs vēl vairākas, tostarp arī Martinsona mājas fasādi rotās uzraksts, ka tā ir Rotko muzeja daļa, pastāstīja muzeja direktors Māris Čačka.

Zīmīgi, ka centra statusa maiņa notiek laikā, kad tas svin 10 gadu pastāvēšanas gadadienu un Markam Rotko aprit 120. jubileja. Čačka uzsvēra – tā nav nejauša sakritība.

"Tas ir mērķtiecīgi iets ceļš 10 gadu garumā. Jau Rotko centru dibinot pirms vairāk nekā 10 gadiem, viens no uzstādījumiem bija strādāt un veidot kolekciju (..) 10 gadu jubilejas svinībās to papildināja vēl 2 Rotko oriģināldarbi. Šobrī esam vienīgais muzejs Austrumeiropā, kura kolekcijā ir Rotko oriģināli.

"Tas tikai bija likumsakarīgi straujāk attīstīt stratēģijā nosprausto mērķi – iet uz valsts akreditēta muzeja akreditācijas saņemšanu," piebilda Čačka.

Ar 137. reģistrācijas numuru Rotko muzejs ir iekļāvies Latvijas muzeju saimē, dodot tai savu unikālo pienesumu, prieku pauda Latvijas Muzeju biedrības valdes priekšsēdētāja Zane Grīnvalde.

"Muzejs ir ieguvis šo pirmreizējo akreditāciju, kas nozīmē, ka viņi ir pierādījuši, ka spēj saglabāt savu krājumu, savas mantojuma vērtības tādā līmenī, kā to paredz Ministru kabineta noteikumi Muzeju likumā. 

"Rotko muzeja pienesums Latvijas muzeju saimē ir ļoti nozīmīgs tieši laikmetīgās mākslas popularizēšanā, pētniecībā un arī saglabāšanā. Muzeja statuss pats par sevi arī uzliek latiņu augstāk," norādīja Grīnvalde.

Marka Rotko muzejs
Marka Rotko muzejs

Jauni mērķi un izaicinājumi

Arī muzeja Krājumu departamenta vadītāja Zane Melāne atzina – tas ir jauns izaicinājums un pavērsiens. 

"Tas mums ir liels gods un atbildība, un loģisks risinājums tam, ka mākslinieks tomēr ir no Daugavpils un tieši viņa dzimtajā pilsētā, kas toreiz bija Dvinska, tiek veidots viņam veltītais muzejs," skaidroja Melāne. "Pamatā visam, protams, ir rūpīgs darbs ar mūsu krājumu, kas šo 10 gadu laikā ir pieaudzis līdz vairāk nekā 3000 mākslas darbu vienībām."

Muzeja pārstāvji norādīja, ka muzeja apmeklētāji lielas izmaiņas līdz ar muzeja statusa iegūšanu nesajutīs.  "Kvalitāte tikai augs, jo muzeja statuss tomēr ir augstāks statuss," piebilda Čačka.

Melāne norādīja, ka izstāžu plāns nemainīsies – tas ir ieplānots diviem nākamajiem gadiem, arī turpmāk būs dažādi interesanti starptautiskie un Latvijas mākslas projekti, bet turpmāk vairāk tiks domāts arī par pētniecību.

Tātad Marka Rotko mākslas centrs Daugavpilī ar šo mēnesi nu jau ir Rotko muzejs, ar jaunām iespējām un jaunu attīstības ceļa gājumu. Atvērts ikvienam apmeklētājam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti