Rīta Panorāma

Intervija ar iekšlietu ministru Sandi Ģirģenu

Rīta Panorāma

Nīderlandē veido nacistiskās Vācijas dizainam veltītu izstādi

"Baltās nakts" ietvaros dzejas katedras dibināšana - dzeja un dejas. Intervija ar Raimondu Ķirķi

Dzejnieki aicina dejot un runāt par Dzejas katedras dibināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) ir jābūt Dzejas katedrai – tā domā Latvijas brīvie dzejnieki, kuri izveidojuši manifestu un apņēmušies parakstu vākšanas kampaņā un diskotēkā gūt atbalstu savai idejai, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pastāstīja dzejnieks Raimonds Ķirķis.

Diskotēka un parakstu vākšana notiks sestdien, 7. septembrī, kultūras forumā "Baltā nakts", kas Rīgas pilsētvidē piedāvās dažādus kultūras un mākslas pasākumus – dzeju, mūziku, kino, video, performances.

Ķirķis atklāja idejas par Dzejas katedru pirmsākumus: "Eižens Bergs un Rainis nāca klajā ar šo ideju, ka jādibina Dzejas katedra. Un mēs, mūsdienās svinot akadēmijas simtgadi, nolēmām, ka šī ideja ir jāpaceļ atkal gaismā un atkal jāvirza iespēja dibināt Dzejas katedru.

(..) Mēs domājam, ka simtgade ir atspēriena punkts un arī ir laiks, kad to beidzot izdarīt," atklāja Ķirķis.

To, cik ideja plaši atbalstīta, redzēšot 7. septembrī, kad notiks parakstu vākšana, "bet šobrīd izskatās, ka ir diezgan daudz," stāstīja Ķirķis.

Tāpat sestdien esot plānota tikšanās ar akadēmijas mācībspēkiem. Ziņu aģentūra LETA vēsta, ka akadēmijas rektors jau izteicis gatavību sākt sarunas un pieļāvis jaunās katedras iespējamību.

"Mēs runāsim, kā to visu juridiski noformulēt, kā dzeju ieviest akadēmiskajā apritē," stāstīja Ķirķis.

Runājot par dzejas nozīmi šodienas sabiedrībā, Ķirķis sprieda, ka "tomēr ir cilvēki, kas lasa [dzeju]. Ir diezgan daudzi, kas lasa, kas vienkārši nerunā par to".

Savukārt, vērtējot jauno dzejnieku paaudzi, Ķirķis sacīja: "Mēs esam ļoti brīvi un atvērti visam, kas notiek pasaulē un Latvijā.

Mēs esam tomēr auguši internetā, un mums ir ļoti plašs informācijas loks, kurā mēs smeļamies iedvesmu un kuru mēs arī cenšamies nodot tālāk."

Parakstu vākšana 7. septembrī notiks Esplanādē, fonda "Mākslai vajag telpu" (MVT) mākslas telpā "MVT vasaras māja", kur plānota arī "Dzejnieku diskotēka". No plkst. 21. līdz plkst. 02 uzstāsies dzejnieki ar sevis izvēlētām dziesmām. "Skanēs arī dzeja, skanēs arī mūzika, tiks vākti paraksti, varēs ar mums runāt par Dzejas katedru," uz pasākumu aicināja Ķirķis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti