Kultūras ziņas

Notiek mākslas gadatirgus "Art Riga Fair"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Izdota bērnu grāmata par Ukrainas vēsturi

Komikss kā ceļojums Ukrainas vēsturē – izglītojoša grāmata bērniem un ģimenēm

Profesors Panasjuks – Kijivas 55. vidusskolas vēstures skolotājs, kurš pats vairs neatceras, kā izskatās ar bārdu; 5. klases skolnieks Tarass, kurš draudzējas ar vēstures skolotāju un apbrīno viņa gudrību, un sunītis Buļba, kurš dievina Tarasu, arī laika mašīna, ar kuras palīdzību no nākotnes iespējams nokļūt senā pagātnē – tie ir stāsta varoņi, kuru gaitām nu varam sekot arī mēs, jo izdevniecība "Sapņu spalva" sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu izdevusi izglītojošu grāmatu bērniem un ģimenēm "Ceļojums Ukrainas vēsturē".

"Ceļojums Ukrainas vēsturē" ir grāmata, kas izzinoša komiksa formā tapusi, sadarbojoties latviešu un ukraiņu autoriem un māksliniekiem. Stāstu sarakstījis un tēlos iedzīvinājis ukraiņu mākslinieks Mihailo Dunakovskis, bet ieceres un pielikumu autore ir latviešu māksliniece un tulkotāja Lelde Braķe-Klaverī.

"Pašlaik ir tāds vērtību pārvērtēšanas laiks – mēs pārdēvējam valstu, ielu un pilsētu nosaukumus Latvijā un Ukrainā. Mēs centāmies grāmatiņā, pat ja tā nav monumentāla, liela vēsturiska grāmata, bet jaunajai paaudzei domāta, lai jau šajā grāmatiņā parādītos šīs jaunās tendences un varbūt virzība uz tādu savādāku ieskatu vēsturē," skaidroja grāmatas līdzautore, izdevniecības "Sapņu spalva" vadītāja Lelde Braķe-Klaverī.

Fantāziju rosinošais un labsirdīgā humora piesātinātā stāsta galvenais varonis, desmitgadīgais puika Tarass savu ceļojumu sāk no nākotnes Ukrainas – no Ukrainas pēc desmit gadiem, kura tajā laikā jau ir brīva valsts, un tad ar laika mašīnas palīdzību dodas pagātnē, iepazīstot nozīmīgākos Ukrainas vēstures notikumus un personības. Grāmatas otrajā daļā atrodama ukraiņu-latviešu vārdnīca ar vārdiem, kas pieminēti komiksa tekstā, un neliels komiksa vēstures periodu apskats, kurš noderēs gan vecākiem, gan skolotājiem. Grāmatas izdošanā savu atbalstu sniedzis arī Konrāda Adenauera fonds, dāvinot skolu bibliotēkām grāmatas eksemplārus. 

"Mēs to uzskatījām kā nepieciešamību, kā vajadzību atbalstīt šādu materiāla tapšanu, lai pirmkārt lauztu arī to klejojošo, nepareizo naratīvu par Ukrainu kā gandrīz Krieviju vai Krieviju. Vēlreiz skaidri un gaiši pateikt, ka Ukraina – tā ir patstāvīga, neatkarīga zeme, kurā iebrukusi Krievija," uzsvēra fonda pārstāve Jana Kalniņa.

Kāpēc komikss? Lelde Braķe-Klaverī pastāstīja: "Latvijā šī māksla vēl nav tik attīstīta, tāpat arī Ukrainā ne, bet mēs domājām – varbūt pamēģināt kaut ko jaunu, un it īpaši pēc pēdējiem pētījumiem arī Latvijā ir pierādīts, ka lasītprasme ir sarukusi, it īpaši zēnu vidū, un tādēļ mēs domājām ietērpt tādā interesantā, daudz attēlu ilustrētā grāmatā samērā nopietnu saturu – varbūt tas ir pareizais ceļš, lai rosinātu interesi."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti