Labrīt

Apstiprināts pirmais projekts zemas īres maksas mājokļu būvniecības programmā reģionos

Labrīt

Kopš konflikta sākuma par palīdzību Izraēlā interesējušies 64 Latvijas valstspiederīgie

Ar runas meistarklasi Zane Daudziņa atvērs grāmatu "Runā droši!"

Kā pārvarēt bailes no publiskas uzstāšanās? Ar meistarklasi atvērs Zanes Daudziņas grāmatu «Runā droši»

Kā pārvarēt bailes no publiskas uzstāšanās? – atbildi uz šo jautājumu sniegs aktrises un runas pedagoģes Zanes Daudziņas meistarklase, kas notiks pirmdien, 9. oktobrī, mūzikas namā "Daile". Tajā atvēršanas svētkus piedzīvos arī viņas grāmata "Runā droši", kurā Zane Daudziņa apkopojusi 20 gadu gaitā uzkrātos metodiskos paņēmienus, kas noderēs ikvienam, kurš vēlas pilnveidot savas runas prasmes. Grāmatu papildina arī videoieraksti, kuros autore demonstrē grāmatā ieteiktos praktiskos vingrinājumus.

Grāmata sniedz pārliecību, ka runāt droši un brīvi var iemācīties ikviens cilvēks, kurš uzdrīkstas mainīties un izkopt savas prasmes. Spilgts piemērs tam ir pati grāmatas autore Zane Daudziņa.

Grāmatā var uzzināt, kā tikt galā ar stresu, kā atbrīvot ķermeni, kā attīstīt dikciju un daudzus citus aspektus, kas ir ļoti būtiski, lai mēs spētu runāt pārliecinoši. Grāmatā aprakstītas arī elpošanas tehnikas, kas palīdz nodrošināt dinamiskāku un spēcīgāku runu, piemēram, tehnikām, kas saucas "Šauj ar loku", "Piepumpē riepu" vai "Pasauc kaķīti!"

Ar publiskās runas pasniegšanu un jauno aktieru audzināšanu Zane Daudziņa nodarbojas jau vairāk nekā 20 gadus. Pa šo laiku viņai iekrājies ievērojams metodisko paņēmienu kopums, kas ir bagāža, ko viņai netaisnīgi šķitis turēt tikai pie sevis, tāpēc arī tapusi grāmata. Stāsta autore: "Ļoti bieži mani uzrunā dažs labs kolēģis, kurš arī vēlētos nodarboties ar runas pasniegšanu, bet viņiem gluži vienkārši nav to metodisko paņēmienu, un tad man pavisam noteikti nav žēl dalīties ar to, ko es zinu. Galu galā motivācija bija arī tāda, ka toreiz, kad es ļoti tikai sapņoju par aktrises profesiju, man būtu ārkārtīgi noderējusi šāda grāmatiņa."

Grāmatas adresāts ir visplašākais cilvēku loks, jo teju ikvienam arī ikdienā ir jāuzstājas sapulcēs, jāapsveic kolēģi, jāprezentē projekts un jārunā dažādās citās situācijās, kurās grāmatas padomi var būt noderīgi.

Tā arī ir sarakstīta vienkāršā, viegli saprotamā valodā, lai būtu uztverama ikvienam.

Par zināšanu bagāžu runas mākslā Zane Daudziņa ir ļoti pateicīga saviem skolotājiem, pirmkārt, jau Dzintrai Medziņai, ko dēvē par savas profesijas mammu, bet arī Antonijai Apelei, Arnoldam Liniņam, Jurim Rijniekam un citiem. Zināšanas viņa regulāri papildina arī ārzemēs: "Uz daudzām meistarklasēm pasaulē es esmu braukusi, skatījusies, piedalījusies. Mēģinājusi būt kā tāds sūklis, kas ņem visu iespējamo no dažādiem avotiem un tad to, kaut kā caur sevi transformējot, esmu radījusi tādu metodiku, kas bāzēta ir uz Dzintras Mendziņas dotajiem paņēmieniem."

Varētu šķist, ka Zane Daudziņa kā jau aktrise un runas pedagoģe gluži vai piedzimusi ar labām runas prasmēm, taču patiesībā ir gandrīz vai otrādi. Kā viņa saka – par šo tēmu runāt viņai tiesības dod tieši tas apstāklis, ka viņa pati uz savas ādas ir piedzīvojusi visas grūtības, kas jāpārvar, lai patiešām atļautos izpausties: "Pirmkārt, jau es pati dzirdu, jūtu un apzinos, ka joprojām man ir pašai daudz ko pilnveidot, bet es esmu līdz šim konkrētajam līmenim nonākusi no ārkārtīgi zema punkta. Jā, mani jau skolā ievēroja kā tādu, kura varētu kādus dzejoļus runāt, bet es biju ārkārtīgi kautrīga, ļoti, ļoti stresa mākts, samocīts cilvēciņš, kas sev neticēja. Un man bija milzīgi emocionālie kāpumi un kritumi pirms kaut kādām svarīgām uzstāšanās reizēm. Turklāt līdz 25 gadu vecumam es runāju tādā viegli čivinošas būtnes balsī. Tā transformācija ir notikusi dažādos līmeņos. Gan uzdrīkstēšanās, gan balss tembrs, gan artikulācijas spēja, spēja nepārsacīties katrā otrajā vārdā – tas viss ir izkopts, tas nav radies piedzimstot vai šūpulī ielikts kā dāvana. Grāmatā es esmu ielikusi visus tos paņēmienus, kas ir palīdzējuši man pašai."

Zanes Daudziņas grāmatas "Runā droši" atvēršanas svētki notiks 9. oktobrī četros pēcpusdienā mūzikas namā "Daile", ko ievadīs arī autores publiskās runas meistarklase. Līdz ar grāmatu tiks atvērta arī videogrāmata, kas ir internetā skatāms, plašs interaktīvs materiāls ar Zanes Daudziņas nodarbībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti