Vietnē «Periodika.lv» brīvpieejas piekļuve pagarināta; cilvēki labprāt pēta dzimtas vēsturi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Līdz ārkārtējās situācijas beigām pagarināta brīvpieejas piekļuve Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas periodisko izdevumu krātuvei Periodika.lv. Tajā apkopotas vairāk nekā 1400 laikrakstu un žurnālu digitālās versijas – no 1748. gada līdz mūsdienām.

Taču autortiesību dēļ ikdienā brīvpieejā skatāmi tikai izdevumi, kas vecāki par 70 gadiem; pārējos līdz šim varēja pētīt tikai bibliotēkās uz vietas. Kā liecina Latvijas Nacionālās bibliotēkas apkopotie dati, vislielākā lasītāju interese pašlaik ir par pirmskara, padomju laika un trimdas izdevumiem. Bibliotēkas runasvīrs Augusts Zilberts stāsta, ka Periodika.lv popularitāte kopš brīvpieejas ieviešanas ir būtiski augusi un krātuve tiek apmeklēta ne vien no Latvijas un ārvalstīm, kur mīt daudz latviešu, bet pat no tādām valstīm kā Taizeme, Argentīna un Senegāla.

Augusts Zilberts: Nepilna mēneša laikā Periodika.lv ir apmeklējuši apmēram 30 000 lietotāju
00:00 / 01:02
Lejuplādēt

Augusts Zilberts norāda: “Jāsaka – laime nelaimē, jo tik lielu ievērību digitālā bibliotēka agrāk nav baudījusi. Esam plānojuši dažādas kampaņas, bet šī brīža apstākļi ir tiešām unikāli. Redzam, ka daudzi lietotāji portālu iepriekš nav apmeklējuši – tādi ir apmēram 70%. [..]

Nepilna mēneša laikā Periodika.lv ir apmeklējuši apmēram 30 000 lietotāju, un apmeklējumu skaits ir apmēram 70 000. Tas nozīmē, ka viens cilvēks periodika.lv portālu vēris vaļā vidēji vairāk nekā divas reizes un “sērfojis” avīzēs vai žurnālos vairāk nekā 10 minūtes, kas ir ļoti, ļoti labs rādītājs.

Ikdienā portālu skatījās pusotrs līdz divi tūkstoši cilvēku dienā, bet šobrīd viņu skaits ir trīs līdz četri tūkstoši dienā. (..) Daudzi meklē interesantas ziņas par saviem senčiem, veido dzimtas kokus, citi kavējas jaunības dienu atmiņās un notikumos. Tas parādās arī laikrakstu datos, jo tiek uzrādīts liels apmeklējumu skaits arī reģionu preses izdevumiem.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti