Kultūra

LNKC izdevis monogrāfiju par apģērba attīstību Zemgalē

Kultūra

Rīgas baroka mūziķi pieskandinās Sanktpēterburgu

Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā sākušās 90.jubilejas svinības

Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā sākušās 90.jubilejas svinības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

90. gadu jubilejas svinības sākušās Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā. 22.aprīlī skolas profesionālās izcilības balvas „Zelta griezums” laureāti, skolas absolventi, pedagogi, audzēkņi un viesi diskutēs par mākslas vietu mūsdienu pasaulē. Pēc diskusijām Liepājas muzeja Lielajā zālē tiks atklāta skolas jubilejai veltīta izstāde „90 gadi mākslas”.

Mākslas skolas aizsākumi meklējami 1926. gadā, kad pēc mākslinieka Hermaņa Aplociņa idejas tika nodibināta Liepājas Mākslas un amatniecības skola. Tolaik tā bija pirmā skola Latvijā, kurā prasmes lietišķajā mākslā varēja apgūt paralēli vidusskolas izglītībai, stāsta skolas direktore Smaida Rubeze. Mainoties laikiem un varām, vairākas reizes ir mainījušies arī skolas nosaukumi, turpina direktore.

„90 gadu laikā skolas nosaukumi mainījušies deviņas reizes. Pamatā nosaukumā dominējusi daiļamatniecība un lietišķā māksla,” stāsta Rubeze.

90. jubilejas laikā Liepājas Dizaina un mākslas vidusskola piedzīvo būtiskas pārmaiņas skolas vēsturē. Liepājā tiks apvienota Liepājas Dizaina un mākslas vidusskola un Emiļa Melngaiļa mūzikas vidusskola. Kultūras ministrija ir izsludinājusi konkursu jaunās Liepājas mākslas, mūzikas un dizaina skolas direktora amatam, apvienošanās procesu skaidro Smaida Rubeze.

„Liepājas skola ir ceļā uz jauniem projektiem. Jauns posms sāksies no nākamā mācību gada. Skolai būs kompetences centra statuss. Pēc apvienošanās veidosim jaunu, atšķirīgu izglītības piedāvājumu. Kā mums tas viss izdosies, sekosim šiem procesiem līdzi,” saka direktore.

Dizainam, kas tagad ietverts skolas nosaukumā, ir būtiska loma, jo jēdziens sevī ietver pilnu jaunu produktu projektēšanas ciklu, kas skolā ir jāapgūst. Pašlaik to apgūst 20 skolas izglītības programmās un tikai vienā skolas izglītības programmā apgūst tīrās mākslas – tēlotājmākslas prasmes  - grafikā, tēlniecībā un glezniecībā. Metāla un koka izstrādājumu dizaina izglītības programmas metodiskās komisijas vadītājs, pedagogs Andris Garokalns skaidro dizaina lomu mūsdienu izglītībā:

„Blakus mākslas programmām nākušas klāt dizaina izglītības programmas. Ja mākslas izglītība ir vairāk subjektīva, tad dizains ir vērsts uz sabiedrību. Pēdējā laikā tiek akcentēta plānošana, izpēte un materiāla piedāvātais risinājums.”

Lāsma Andersone, kura mācās Apģērba dizaina izglītības programmas trešajā kursā, jau sākumskolā sapratusi, ka mācīsies mākslas skolā.

Jubileja mums ir jau visu šo mēnesi, saka Lāsma Andersone, – pētītas un vētītas senās fotogrāfijas, kas tagad apskatāmas Liepājas Latviešu biedrības namā, bet skolas retrospektīvā darbu izstāde „90. gadi mākslas” līdz 1.maijam skatāma Liepājas muzejā.

Sestdien, 23. aprīlī, skolai gaidāms absolventu salidojums un citi svinīgi pasākumi, kuros pulcēsies jaunie un esošie Latvijas mākslinieki un tie, kam ir un būs saikne ar Liepāju un mākslu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti