Kultūras pieturzīmes jaunajai nedēļai. Iesaka «Kg kultūras» žūrija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Septembris ir dzejas, kino un teātra pirmizrāžu mēnesis. Dzejas dienās šogad goda vietā gaviļnieks Eduards Veidenbaums, kino turpina vilināt ar "Riga IFF" piedāvājumu, bet ar gaidāmajām pirmizrādēm intriģē gan lielais NT, gan mazais DDT. Ko šonedēļ pamanīt Latvijas bagātīgajā kultūras norišu kalendārā, iesaka sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" pārstāve Māra Rozenberga.

1. Dzejas dzīres Veidenbauma zīmē

Dzejas dienu tradīcija nu jau pārkāpusi 50 gadu slieksni, un arī šogad simboliski ap Raiņa dzimšanas dienas laiku pulcina dzejas cienītājus dažādos dzejai un dzejniekiem veltītos pasākumos. Šogad to skaits pārsniedz 30, un pasākumu sarakstā intriģē gan muzikālie dzejas autorvakari, gan tekstu grupas “Orbīta” performanču maratons – minfestivāls, gan, protams, veltījumi šā gada jubilāram Eduardam Veidenbaumam.

Atzīmējot viņa 150 gadu jubileju, uz Nacionālās bibliotēkas rampas 16.septembrī būšot skatāma „vēsturiska fantāzija „Mehāniskais Veidenbaums”, kas dekonstruēs 19./20.gadsimtu mijas latviešu inteliģences dzīvi Tērbatā, E.Veidenbauma zinātniskās intereses un viņa pēdējo ceļu uz mājām”.

2. „Klūgu mūks” uz skatuves

Rakstnieces Ingas Ābeles brīnišķīgais romāns „Klūgu mūks”, kas atzīts par 2014.gada labāko latviešu prozas darbu un triumfēja arī "Kilogramā kultūras", šonedēļ sāks skatuves dzīvi Nacionālajā teātrī (NT). To veido režisore Inga Roga.

Prieks, ka Nacionālais teātris turpina drosmīgi piedāvāt skatītājiem pavisam svaigas latviešu literatūras iestudējumus (pērn tikai nepilnu gadu pēc grāmatas iznākšanas Valters Sīlis iestudēja Māra Bērziņa „Svina garšu”), kuri lasītājiem joprojām ir spilgtā atmiņā. Pats teātris jauno izrādi piesaka šādi: „Režisores Indras Rogas redzējumā

„Klūgu mūks” runā par mūsu tautas raksturu, par nepieciešamību lūkoties debesīs un spēju sapņot, jo arī visneprātīgākie sapņi piepildās.

Pat ja mūžs ir par īsu, lai pats sapņotājs to pieredzētu. Un tā arī ir dzīves jēga. „Ticēt un darīt – tas ir viss! Pieņemt, izturēt un nekrist izmisumā.””

Pirmizrāde 14.septembrī.

3. Tukšās telpas pasaka

Rīgas Starptautiskais kinofestivāls šogad desmit dienu programmā piedāvā vairāk nekā 120 filmu. Lai redzētu visu, ko gribas, droši vien vajadzētu ņemt atvaļinājumu un uz laiku atteikties no miega, tomēr diez vai filmas ir pelnījušas tik sadrumstalotu skatītāja uzmanību. Tādēļ atliek rūpīgi izpētīt programmu un atrast sev visvairāk interesējošo (un klāsts patiešām ir plašs – deviņas programmas no pasaules dokumentālo filmu programmas līdz mūzikai un īsfilmām, no bērnu kino līdz ekstravagantu B kategorijas filmu izlasei).

Plašajā piedāvājumā iesaku nepalaist garām pilnmetrāžas filmu konkursā pieteikto latviešu režisores Kristas Burānes filmu par scenogrāfu Andri Freibergu „Pasaka par tukšo telpu”, kas Riga IFF piedzīvos savu pirmizrādi.

4. Beļcovas pasteļi

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs šogad ļauj uzmirdzēt biežāk Sutas ēnā palikušajai jubilārei Beļcovai, kurai šogad 125.gadskārta.

12.septembrī muzejā atklās Beļcovas darināto pasteļu izstādi, kas veido būtisku mākslinieces radošā mantojuma daļu. Darbi savākti no dažādu muzeju krājumiem un privātkolekcijām, un

vairākus no tiem publiski izstādīs pirmoreiz.

„Pasteļglezniecības tehnika – smalka, viegla, gaisīga – Aleksandrai Beļcovai vienmēr bija tuva, un savā daiļradē viņa to izmantoja bieži. Autores agrīnie pasteļi datēti ar 20. gadsimta 30. gadu sākumu, kad daudzu Latvijas mākslinieku darbos kubisma stilistiku, jaunreālismu un Art Deco cietās formas nomainīja izteikts gleznieciskums,” raksta izstādes kuratore Nataļja Jevsejeva.

5. „Dirty Deal Teātro” kara drāma virtuvē

Izrādes galvenie varoņi savus priekšstatus viens par otru veido nevis reālajā sadzīvē, bet no savu tēvu, vectēvu un pat vecvectēvu nostāstiem un populistiskiem ierakstiem sociālajos tīklos, kā rezultātā mierīga līdzpastāvēšana kļūst tikpat kā neiespējama – tā režisores Ingas Tropas jaunāko izrādi „Dvēseļu utenis” piesaka „Dirty Deal Teatro” (DDT).

Teātra jaunās sezonas pirmās pirmizrādes komanda ir daudzsološa – dramaturģe Justīne Kļava, scenogrāfe Pamela Butāne, mūzikas autors Jēkabs Nīmanis un aktieri Klāvs Mellis, Āris Matesovičs, Ance Strazda, Reinis Boters, Anastasija Rekuta-Džordževica, Igors Šelegovskis. Pirmizrāde 17.septembrī gan jau izpārdota, bet uz oktobra izrādēm biļetes vēl pieejamas.

Ieskatieties arī "Kilograma kultūras" mājaslapā, iepazīstiet balvas nominantus un žūrijas komentārus!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti