Kultūras pieturpunkti šai nedēļai. Iesaka Kristīne Želve

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jūlija vidus ir īstais laiks kultūras baudīšanai. Atvaļinājumu laiks un dabas krāšņums aicina doties ārpus ierastajām takām. Ko nenokavēt šonedēļ? Daudzveidīgu un spilgtu kultūras notikumu izlasi piedāvā "Kilograma kultūras" žūrijas personība Kristīne Želve.

1. Neizlasītās grāmatas

Vasara ir īstais brīdis, kad ķerties pie tās grāmatu kaudzītes, kas ziemā sakrauta ar domu “to es lasīšu atvaļinājumā/vasarā/kad būs vairāk laika/mazāk darba” utt. Tas brīdis ir pienācis – un latviešu valodā ir daudz brīnišķīgu izdevumu –  Italo Kalvīno “Neredzamās pilsētas” Daces Meieres tulkojumā; kā allaž, patīkami un savdabīgi ir igauņu mūsdienu autori, tikko klajā laists rakstnieces Kai Ārelaidas vēsturiskais romāns “Pilsētu dedzināšana” Maimas Grīnbergas tulkojumā par 60.gadu Igauniju; latviski izdots Nobela prēmijas laureāta Džona Maksvela Kutzē darbs “Jēzus bērnība”, savukārt Apgāds Zvaigzne tikko pārcenojis divus Roberto Bolanjo ķieģeļus, katru uz 10 eiro.

2. Brīvdabas kino

Kamēr pilsētas teātri un arī kino Splendid Palace ir sezonāli slēgti, vasara ir īstais laiks, kad baudīt vasaras nakšu maģiskos brīvdabas kinoseansus zem krītošām zvaigznēm un zemu pikējošiem putniem.  Rau, Doma dārzā franču jaunā viļņa 60. gadu filmas –  šo ceturdien par cinema verite stūrakmeni nodēvētā lenta “Vienas vasaras hronika” ar kino pētnieces Zanes Balčus ievadvārdiem. Savukārt kino festivāla Spektrs komanda aicina uz neformāliem kino seansiem dažādās interesantās Rīgas vietās – Stricka villā, Spīķeros un pat Šokolādes fabrikā.

3. Citu kultūru iepazīšana

Vasara ir labs laiks, lai iepazītos ar citām kultūrām, pat neizbraucot no Latvijas –  Latvijas Nacionālā bibliotēka rīko “Aleksandrijas lasījumus”, kuru pirmais cikla lasījums jau trešdien LNB 4. stāva Mazajā zālē – arābistikas speciāliste Ingrīda Kleinhofa tur lasīs lekciju “An Nahda jeb arābu renesanse: no Napoleona ierašanās Aleksandrijā līdz Halīla Džibrāna “Pravietim”.

4. Latvijas mazpilsētas un muzeji

Vasara ir īstais laiks, lai dotos ārā no galvaspilsētas un apceļotu Latvijas mazpilsētu brīnumainos muzejus. Ja patīk savus ceļojumus strukturēt un veidot sarakstus Umberto Eko stilā, braucienus var sagrupēt: Latvijas pilsētu vai novadu vēstures muzeji, latviešu literātu mājas – muzeji, Latvijas mākslinieku muzeji, Latvijas pilis, Raiņa un Aspazijas mājas un muzeji, brīvības cīņu muzeji,  viduslaiku un arheoloģijas muzeji un pilskalni, un tā tālāk. Komplektā – Latvijas unikālā, neaizmirstamā, ne ar ko nesalīdzināmā ainava.

Lasiet un uzziniet vairāk par "Kilograms kultūras" žūrijas darbu, balvai nominētajiem kultūras notikumiem, un iesaistieties diskusijās ar žūrijas locekļiem balvas mājaslapā: http://www.lsm.lv/kgkulturas/sakums/

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti