Klajā nākušas trīs grāmatas par Latvijas nemateriālo kultūras mantojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) īstenotās budžeta apakšprogrammas "Krišjāņa Barona Dainu skapis" atbalstu Latvijas Universitātes (LU) Literatūras, folkloras un mākslas institūts pērn sagatavojis un publicējis trīs jaunas grāmatas, kas ļauj tuvāk iepazīt Latvijas nemateriālo kultūras mantojumu.

Lai sagatavotu zinātnisko monogrāfiju "Latviešu tautasdziesmu semantika. Dabas tēli tautasdziesmās", tās autore, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves pētniece Beatrise Reidzāne tēmas izpētei veltījusi vairāk nekā 20 gadu. Pētījums adresēts folkloristikas un valodniecības studentiem, zinātniekiem, taču saistošs ikvienam, kas interesējas par latviešu folkloru.

Māras Vīksnas, Elgas Melnes un Beatrises Reidzānes grāmata "No Dainu skapja līdz "Latvju dainām"" aizsāk jaunu publicējumu sēriju - "LFK krājums". Tā ļauj izsekot Krišjāņa Barona Dainu skapja mūžam no tā izgatavošanas 1880.gadā Maskavā līdz mūsu dienām Gaismas pilī. Izdevumā skaidrota fundamentālā tautasdziesmu krājuma "Latvju dainas" tapšanas gaita, tā rediģēšanas un ortogrāfijas principi. Grāmata ir aizraujoša un būs noderīga folkloristiem, novadpētniekiem, kultūras vēsturniekiem, pedagogiem un daudziem citiem interesentiem.

Savukārt albums "Baltijas bēgļi Gotlandē Dāvida Holmerta fotogrāfijās: 1944-1945. Baltic Refugees in Gotland in Photographs by David Holmert: 1944-1945", kas ir LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta, LU Filozofijas un socioloģijas institūta un Latvijas Mutvārdu vēstures pētnieku asociācijas "Dzīvesstāsts" kopīgi īstenots projekts, caur foto liecībām aicina atgriezties 70 gadu senā pagātnē un atcerēties Otrā pasaules kara Baltijas bēgļus, tādējādi izgaismojot "baltos plankumus" pagātnē. Albumā līdzās fotogrāfijām, kas vēsta par bēgļu pirmajiem soļiem svešajā zemē, ikdienu un vietējo iedzīvotāju rūpēm, ir publicēti arī dzīvesstāstu un dienasgrāmatu fragmenti.

Ceturtdien, 18.februārī, svinīgā pasākumā IZM notiks jauno izdevumu prezentācija, un turpmāk grāmatas būs pieejamas ikvienam ministrijas Informācijas centra lasītavas apmeklētājam.

Prezentācijas pasākumā piedalīsies IZM valsts sekretāre Līga Lejiņa, valsts sekretāres vietniece, Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta direktore Dace Bula, Latviešu folkloras krātuves vadītāja Rita Treija, pētniece un Latviešu folkloras digitālā arhīva vadītāja Sanita Bērziņa-Reinsone, piedalīties aicināti pārstāvji no Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Kultūras akadēmijas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti