Kultūras ziņas

Cēsu koncertzālē atkal skan dzīvā mūzika

Kultūras ziņas

Atklāj Aigara Bikšes skulptūru mediķiem

Nopietns pagrieziens mākslas izglītības jomā

Jaunas iespējas studentiem – LMA, LKA un JVLMA kopīgi izstrādātas studiju programmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sadarbojoties trim mākslas augstskolām – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai, Latvijas Mākslas akadēmijai un Latvijas Kultūras akadēmijai – izveidotas jaunas mākslas studiju programmas. Tos skaitā ir pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības un bakalaura programmas, kas paredzētas topošajiem pedagogiem, un doktorantūras programma, kas, kā izteicies Kultūras akadēmijas prorektors Elmārs Seņkovs, ļaus pierakstīt, analizēt, apkopot un pētīt.

Gan attālināti, gan klātienē 16. jūnijā trīs vadošo Latvijas mākslas augstskolu vadītāji informēja par pirmo reizi Latvijā izstrādātām kopīgām studiju programmām. Viena no tām ir “Profesionālā doktora studiju programma mākslās”, kas paredzēta dažādu mākslu jomu profesionāļu tālākizglītībai un pētījumiem.

“Šī doktorantūra būs tā īstenā darbnīcas vieta, kur es varu, piemēram, kā profesionāls mūziķis ne tikai spēlēt vai dziedāt, bet arī izzināt un saprast ar kaut kādiem procesiem gan vēsturiskā plāksnē, gan arī šodien globālajā apritē, kā kas tiek darīts un kā kas notiek,”

skaidro Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Guntars Prānis.

Latvijas Kultūras akadēmijas prorektors Elmārs Seņkovs uzsver: “Mēs ļoti no profesionālās doktorantūras mākslā vēlamies sagaidīt pētījumus, kas veicinās un attīstīs jaunrades darbu. Mēs vēlamies ne tikai radīt, bet arī pierakstīt, analizēt, apkopot un dalīties arī nopietni teorētiskā līmenī.”

“Tā ir iespēja būt klāt pie tā ceļa, ko iet arī virkne citu augstskolu Eiropā un pasaulē.

Tā ir iespēja mest tiltu starp pētniecību un mākslinieciski radošo praksi.

Noteikt jaunus kritērijus un ieraudzīt, kas ir viens no sapņiem mākslinieciskajā jomā,” norāda Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors Andris Teikmanis.

Mākslas augstskolas, sadarbojoties ar Latvijas Universitātes, Daugavpils un Liepājas Universitāšu ekspertiem, izveidojušas arī divas jaunas profesionālās augstākās izglītības un bakalaura studiju programmas topošajiem pedagogiem – “Mūzikas, dejas un mākslas profesionālās ievirzes un interešu izglītības skolotājs” un “Mūzikas, teātra mākslas, dejas, mākslas un kultūras studiju skolotājs”.

“Šīs skolotāju programmas ir ārkārtīgi nozīmīgas, jo strādāt skolā nozīmē zināt pedagoģiju, psiholoģiju, bērnu vecuma posmu attīstību,” skaidro Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docente Liene Batņa. “Vizuālās mākslas skolotāji arī mums ir jaunums, jauna pieeja, par pamatu ņemot “Skola 2030” jaunās tendences pedagoģijā.”

Doktorantu uzņemšana jaunajā programmā iecerēta šī gada rudenī, savukārt topošie pedagogi dažās jauno studiju programmu apakšprogrammās varēs sākt studijas jau nākamajā akadēmiskajā gadā, bet dažās – aiznākamajā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti