Izcilības balvai kultūrā katru gadu būs nepieciešami 50 820 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kultūras ministrijas (KM) iecerētās Izcilības balvas kultūrā iedibināšanai un nodrošināšanai katru gadu būs nepieciešami 50 820 eiro.

Šī summa būs nepieciešama, lai nodrošinātu kvalitatīvu balvas pasniegšanas norisi, pamanāmību un prestižu. To veidos izdevumi balvu fondam 38 025 eiro apmērā, kā arī izdevumi, kas saistīti ar apbalvošanas pasākuma norises veidošanu - 6275 eiro, balvas un balvas ieguvēju pazīstamības veidošanu - 2570 eiro, balvas procesa administrēšanu - 1200 eiro.

Papildus 2000 eiro kā vienreizējs ieguldījums būs nepieciešams balvas vizuālās identitātes izveidei - balvas veidola idejas un logo izstrādei.

Jau ziņots, ka KM iecerējusi ieviest Izcilības balvu par starptautiska līmeņa sasniegumiem Latvijas kultūrā. Balvu 7000 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas plānots pasniegt katru gadu trim cilvēkiem.

Izcilības balva kultūrā būs Latvijas valsts atzinība par izciliem starptautiska mēroga sasniegumiem kultūrā, kas devuši būtisku ieguldījumu Latvijas kultūras vērtību popularizēšanā, veicinājuši pozitīvu Latvijas tēlu, cēluši Latvijas prestižu pasaulē un kultūras vērtību Latvijas sabiedrībā.

Balvai varēs izvirzīt starptautiskus sasniegumus, kas veikti literatūrā un grāmatniecībā, vizuālajā mākslā, mūzikā, dejā, teātra (skatuves) mākslā, arhitektūrā, dizainā, kino mākslā, kā arī kultūras mantojuma nozarē. Tai varēs pieteikt arī sasniegumus kultūras starpnozares jomā - vairāku kultūras apakšnozaru vai kultūras un citas nozares (izglītība, zinātne, ekonomika) mijiedarbē.

Balvas pretendentu izvirzīšanu varēs veikt Latvijas profesionālās radošās organizācijas un citas profesionālās kultūras organizācijas. Pretendentus izvērtēs Latvijas Nacionālā kultūras padome.

Kritēriji, uz kuriem tā balstīsies izvērtēšanā, būs ne tikai starptautisku panākumu gūšana konkursos un plašas rezonanses izraisīšana, Latvijas mākslinieku vai kolektīvu veikumu demonstrējot ārvalstīs, - Izcilības balvu kultūrā varēs iegūt arī par starptautiska mēroga izciliem veikumiem Latvijā, kas veicinājuši Latvijas un ārvalstu kultūras telpu mijiedarbību. Uz balvu pretendēt varēs arī nozīmīgs ieguldījums kultūras menedžmentā, panākot Latvijas kultūras sasniegumu reprezentāciju ārvalstīs.

Latvijas Radošo savienību padome (LRSP), kas apvieno visas profesionālās radošās savienības Latvijā, ir izveidojusi sarakstu ar prestižākajiem starptautiska līmeņa konkursiem, festivāliem, skatēm un citiem pasākumiem dažādās kultūras nozarēs, kuros gūtie panākumi ir ne mazāk būtiski kā pasaules līmeņa Latvijas sasniegumi sportā un būtu pelnījuši novērtējumu valsts atzinības veidā. Par jautājumu jau vairākkārt diskutēts KM paspārnē darbojošās nozaru konsultatīvajās padomēs, kā arī Latvijas Nacionālajā kultūras padomē.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL/TB-LNNK) jau šī gada janvārī, kad Latvijas Radio koris un "Sinfonietta Rīga" saņēma prestižo "Grammy" balvu, norādīja, ka mēģinās rast risinājumu izcilo sasniegumu prēmēšanai kultūras nozarē. Tobrīd ministre teica, ka nav prakses, kas balstītos konceptuālā risinājumā. Viņa uzsvēra, ka nozarei ir svarīgi vienoties, kuras ir tās balvas vai pats augstākais novērtējums kultūras pasaulē, ko var pielīdzināt, piemēram, uzvarai olimpiskajās spēlēs sportā.

Lēmums par balvas ieviešanu un finansējuma piešķiršanu būs jāpieņem valdībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti