Kultūras ziņas

Grāmatu mākslas konkurss "Zelta ābele" izziņo nominantus

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Hanzas peronu" pielāgo LNSO koncertiem

«Hanzas peronu» pielāgo LNSO koncertiem Lielās ģildes renovācijas laikā

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) šovasar atstās ilggadējas mājas – Lielo ģildi, kur sāksies sen gaidītā renovācija. Vismaz divus gadus orķestra mēģinājumu telpas būs Kongresu namā, bet koncerti Rīgā notiks "Hanzas peronā".

Nu "Hanzas perona" sienās skan Mālers, jo tur jau uz otro mēģinājumu ieradies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. No visām Rīgā pieejamām koncertvietām "Hanzas perons" atzīts par piemērotāko. Mēģinājumā piedalījās skaņas speciālisti un arī publika, lai pēc vērtēšanas un pētīšanas novērstu akustikas problēmas un labi justos gan klausītāji, gan orķestris.

"Pats galvenais ir, lai skaņa ir komfortabla, lai manis spēlētais mūzikas instruments atbild un izskan dabā tā, kā es esmu to iedomājies. Šeit pie tā mēs ar dažādiem maziem trikiem mēģinām šos apstākļus radīt. Pamazām jau sāk ieskanēties," pastāstīja LNSO diriģents Jānis Stafeckis.

Pagodinoši, bet reizē arī izaicinoši – tā orķestra klātbūtni komentēja "Hanzas perona" mākslinieciskais vadītājs Miks Magone, uzsverot plusus, ko šī koncerttelpa var piedāvāt: "Ir plašums, viegla pieejamība. Gluži tehniski ko nozīmē ievest, izvest aprīkojumu, skaņu, gaismu, instrumentus un tā tālāk. Arī mūziķiem, lai arī ne pārāk plašas, tomēr ērti pieejamas aizskatuves telpas. Ir, kur elpot, un ir, kur ieskrieties, un ir, kur ieskrieties, cerams, arī skaņai."

"Ir uzbūvēta milzu skatuve un uzstādīti akustiskie vairogi, kuri arī ļoti daudz devuši klāt tieši skaņas kvalitātei, jo "Hanzas perona" forma ir garena un tā ir diezgan nepateicīga klasiskai mūzikai vai, teiksim tā, akustiskajai mūzikai.

Mūziķiem arī ļoti jāadaptējas spēlēt šādos apstākļos,

jo arī projekciju skaņai labs mūziķis var ļoti daudz mainīt atkarībā no telpas, no apstākļiem," skaidroja Stafeckis.

"Mēs, kā ["Hanzas] perons" līdz šī gada rudenim, kas ir orķestra sezonas sākums, noteikti pie sevis sagaidām izlīmeņotu skatītāju tribīni. Tas noteikti būs pluss, ļaujot savietot [Lielajai] ģildei līdzvērtīgu skatītāju, bet tomēr ne vienā grīdas līmenī, zāles otro daļu faktiski izlīmeņojot pēc mobila amfiteātra principiem," pastāstīja Magone.

Atšķirībā no Lielās ģildes "Hanzas perons" dos iespēju arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām baudīt orķestra sniegumu. Pirmais koncerts te izskanēs 28. septembrī, kad gan mazos, gan lielos skatītājus sagaidīs LeNeSons.

"Darbs rit uz priekšu – diriģentam vēsu prātu un karstu sirdi! Un mūsu viesiem mēs teiksim: jā, tā ir telpa ar bagātu pagātni un mazliet citādāk tika izmantota kā koncertzāle pirms 100 gadiem, un es domāju, ar ļoti daudzsološu nākotni," piebilda Stafeckis.

KONTEKSTS: 

Sākt Lielās ģildes rekonstrukciju tika plānots jau 2022. gadā, tomēr renovācijas uzsākšana vairākkārt tikusi pārcelta. Kā galvenais iemesls bijis finanšu trūkums, jo būvniecībai bija nepieciešams lielāks finansējums, nekā noteikts apstiprinātajā ES fondu projektā. Tā rezultātā lemts Lielās ģildes pārbūves projektu īstenot pakāpeniski.

Ēkas tehniskā stāvokļa uzlabošanai prioritāri plānots veikt Lielās ģildes Lielās zāles pārbūvi – gan skatuves, gan zemskatuves pārbūvi, pārplānojot skatītāju sēdvietas, paredzot atbilstošu izvietojumu skaņu un gaismu tehniķiem, ventilāciju un apgaismojumu. Vienlaikus plānots pārbūvēt zāles skatuves tehnisko aprīkojumu – griestu konstrukcijas un veikt logu restaurāciju. Lielās ģildes apmeklētāju ērtībai plānots pārbūvēt (tai skaitā paplašināt) esošās labierīcības, kā arī izbūvēt liftu, kas nodrošinās piekļuvi cilvēkiem ar kustību traucējumiem un mūzikas instrumentu un skatuves aprīkojuma ērtāku pārvietošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti