Par Kultūras akadēmijas rektoru virza režisoru Dāvi Sīmani

Šī gada 5. februārī noslēdzās Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) rektora amata konkursa atlases otrā kārta, kurā tika vērtēts viens pretendents. Kā rektora amata kandidātu vēlēšanām LKA Satversmes sapulcē LKA Padome nolēmusi virzīt profesoru Dāvi Sīmani, pavēstīja LKA pārstāvji.   

Dāvis Sīmanis ir viens no starptautiski pazīstamākajiem latviešu kinorežisoriem, kurš uzņēmis virkni dokumentālo un mākslas filmu. Viņa darbi piedalījušies daudzos prestižos starptautiskos kino festivālos visā pasaulē, tostarp Berlīnes, Venēcijas, Roterdamas un citos festivālos, kā arī saņēmuši dažādus apbalvojumus. Viņa veidoto filmu starpā ir "Marijas klusums", "Tēvs Nakts" (tikusi arī izvirzīta ASV Kinoakadēmijas "Oskara" balvai ārzemju filmu kategorijā), "Gads pirms kara", "Mūris", "Pelnu sanatorija", "Pēdējā tempļa hronikas" u.c.. Saņēmis vairākus "Lielā Kristapa" apbalvojumus, starp tiem arī 2018. gadā par filmu "Tēvs Nakts" (nominācija "Labākais spēlfilmas režisors") un par labāko gada filmu "Gads pirms kara" 2021. gadā. Kopš 2015. gada LKA mākslas zinātņu doktors, kino teorijas, montāžas un režijas profesors. Nodarbojas ar kino pētniecību LKA Kultūras un mākslu institūta ietvaros, pētnieciskās intereses saistās ar kino vēsturi un teoriju. Kopš 2015. gada Valsts filmu padomes loceklis. Ilgstoši darbojies eksperta statusā dažādās Latvijas kultūras institūcijās. Šobrīd ir Valsts kultūrkapitāla fonda filmu nozares komisijas eksperts un komisijas priekšsēdētājs, informēja LKA pārstāve Aija Lūse.

"Latvijas Kultūras akadēmijai turpmākajos piecos gados jātop par mākslu un kultūras universitāti, kas vienmēr ir soli priekšā visaktuālāko māksliniecisko, akadēmisko un zinātnisko tendenču pārstāvēšanā Latvijas kultūrā, kas, pateicoties integrētai un daudzpusīgai izglītībai, nodrošina kultūras nozari ar visspēcīgākajiem un visuniversālākajiem profesionāļiem. LKA pārliecinoši jāiekļaujas starptautiskajā kultūras izglītības sistēmā, piedāvājot unikālas un konkurētspējīgas starpdisciplināras studijas, kā arī jānodrošina visaugstvērtīgākā kultūras pētniecība un vienlaikus dziļi jāintegrē zinātne ar praktiskajām mākslu studijām. Tā būs visaptveroša radoša laboratorija un neatņemams pamats laikmetīgas jaunrades pastāvēšanai Latvijas kino mākslā, teātra mākslā un laikmetīgajā dejā.

Respektējot LKA līdzšinējās darbības kontinuitāti un atbalstot augstskolas stratēģiju, par LKA četriem galvenajiem pamatkonceptiem, kurus stingri aizstāvēšu, kļūs holistiskums, izcilība, līdzdalība un internacionalizācija," redzējumu par LKA stratēģiskajiem mērķiem turpmākajos piecos gados pauda Dāvis Sīmanis.

Līdz rektora vēlēšanām LKA Satversmes sapulcē aprīlī LKA akadēmiskajam un vispārējam personālam un studējošajiem būs iespēja tikties ar rektora amata kandidātu un iepazīties ar viņa redzējumu par akadēmijas turpmākās izaugsmes iespējām un nepieciešamajām darbībām LKA attīstības stratēģijā izvirzīto mērķu sasniegšanā.

KONTEKSTS:

2023. gada 4. decembrī oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" izsludināts atklāts starptautisks konkurss uz Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) rektora/-es amata vietu uz noteiktu laiku – 5 gadiem no amatā stāšanās dienas.

Augstskolu likums noteic, ka viena persona nevar pretendēt uz rektora amatu vairāk par diviem izpildes termiņiem. Pašreizējai LKA rektorei profesorei Rūtai Muktupāvelai šis ir jau otrais izpildes termiņš, kas tuvojas noslēgumam, līdz ar to oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" ir izsludināts atklāts konkurss uz rektora/-es amata vietu.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti