Kultūras ziņas

Mākslas akadēmijas aulā skatāma izstāde "40 gadi Itālijā: 1970–2010"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras akadēmija darbu Tabakas fabrikā sāks rudenī

Kultūras akadēmija darbu Tabakas fabrikā sāks rudenī

Jau nākamā mācību gada sākumā darbu Tabakas fabrikā sāks Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) maģistranti un doktoranti, kā arī Nacionālās kinoskolas studenti, pārējo struktūrvienību pārcelšanās paredzēta 2025. gada laikā. Šāda informācija izskanēja, akadēmijas rektora amata kandidātam Dāvim Sīmanim tiekoties ar studentiem.

Kamēr Jaunais Rīgas teātris gatavojas pirmizrādei jaunatgūtajās mājās Lāčplēša ielā, Latvijas Kultūras akadēmija ir rektora vēlēšanu gaidās. Vienīgais kandidāts kinorežisors Dāvis Sīmanis ceturtdien, 14. martā, tikās ar studentiem, lai izklāstītu savu vīziju un atbildētu uz jautājumiem. Viens no aktuālākajiem – augstskolas telpas.

"Studenti un arī pasniedzēji visu laiku atrodas tādā migrācijas procesā. Tādējādi arī katedras un programmas, kuras mēs piedāvājam studentiem, viņas savā ziņā nesadarbojas. Tā sadarbošanās ir sarežģīta, jo nav šīs iespējas būt kopā," teica Sīmanis.

Kultūras akadēmijas galvenā ēka atrodas Ludzas ielā, aktieri un horeogrāfi sastopami pilsētas centrā "Zirgu pastā", bet Nacionālā filmu skola izvietojusies Elijas ielā.

LKA studente Irbe Karlsone stāstīja: "Mana programma dzīvo šeit uz vietas Ludzas ielā, mums visas nodarbības ir šeit. Patika, ka rudens pusē mums bija sadarbība ar audiovizuālo, audiovizuāļu cilvēkiem, programmas pārstāvjiem, jauka pārmaiņa. Es esmu runājusi ar kursabiedriem, mēs labprāt veicinātu šo sadarbību, kas ir ļoti forši."

"Es brīnos, ka jūs jau gadiem neesat skaļi klieguši par to. Iespējams, tieši ar studentu balsīm, kuras kliegtu pēc kvalitatīvas telpas, mēs būtu pamudinājuši nekustamo īpašumu aģentūru ātrāk pabeigt darbu pie Jaunā Rīgas teātra," piebilda Sīmanis.

Jautāts, kurai no nodaļām prioritāti jāpārceļas uz Tabakas fabriku, kuriem jābūt pirmajiem, kuri nonāk tajā pielāgotajā vidē, Sīmanis atbildēja: "Visas ir prioritāras, jautājums ir tikai par telpu gatavību uzņemt noteiktu apakšprogrammu studentus."

Pirmie uz Tabakas fabrikas kvartālu ar jaunā mācību gada sākumu dosies maģistranti un doktorantūras studenti, kā arī Nacionālā filmu skola. Tad sekos pārējie.

"Viss tiks organizēts maksimāli ātri, lai Ludzas ielā studējošo studentu pāreja notiktu līdz nākamā gada janvārim. Ja ne līdz janvārim, tad tajā pesimistiskajā versijā līdz jūnijam," sacīja akadēmijas rektora amata kandidāts.

Tabakas fabrikas telpas nav pielāgotas horeogrāfijas nodarbībām, tāpēc "Zirgu pasts" kļūs par galveno studiju topošajiem horeogrāfiem.

Rektora amata kandidāts un studenti runāja arī par augstskolas plašāku starptautisku sadarbību un absolventu misiju, stipendijām un studentu psiholoģiskā komforta veicināšana. Tai skaitā saistībā ar seksuālās vardarbības skandālu Mūzikas akadēmijā.

"Tā ir viena no svarīgākajām augstskolas funkcijām – nodrošināt drošu vidi, kurā nevar pastāvēt ne seksuāla vardarbība, ne jebkāda veida aizskaroša komunikācija. 

Manuprāt, jau šobrīd augstskola, aicinot studentus sadarboties gan ar ētikas komisiju, gan studentu pašpārvaldi, ar rektoru un rektorātu, mēs patiešām strādājam, lai nebūtu iespējami nekāda veida šādi noklusējumi," sacīja Sīmanis.

Latvijas Kultūras akadēmijas Satversmes sapulce, kurā notiks rektora vēlēšanas, paredzēta pēc mēneša – 15. aprīlī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti