Dienas ziņas

Krievijas spēku uzlidojumā Kijivai trīs bojāgājušie

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Muzeji spiesti paaugstināt biļešu cenas

Muzeji spiesti celt biļešu cenas

Liela daļa valsts muzeju mēģina izdzīvot, nevis attīstīties, tāpēc spiesti celt biļešu cenas. Viens no zināmākajiem muzejiem – Rundāles pils – cenu nesen pacēlis par aptuveni diviem eiro. Līdzīgi arī Turaidas muzejā. Muzejos norāda – pandēmijas laikā tie ir pamatīgi cietuši, jo galvenais ieņēmumu avots – ārzemju tūristi – tik lielā apjomā tos vairs neapmeklē. Kultūras ministrija atzīst, ka ieejas biļetes cenas ir jāceļ, un šobrīd tiek strādāts pie cenu politikas.

ĪSUMĀ:

  • Muzeji cenas ceļ ne tikai inflācijas, bet arī tūristu skaita samazināšanās dēļ.
  • KM atzīst, ka cenu politika muzejos ir jāmaina, bet muzejiem arī pašiem jādomā, kā vairāk piesaistīt tūristus.
  • Ministrija lēš, ka tuvākajā laikā varētu būt skaidrība par to, kādas būs cenu izmaiņas.

Miera ieleja – tāds ir vāciskais tulkojums Rundāles pilij, taču pēdējos gados tās vadītājai miera ir maz – lielās izmaksas liek domāt, kā izdzīvot.

"Inflācijas straujais kāpums pagājušajā un aizpagājušajā gadā, pārsniedzot pat kopsummā 20% no sākotnējām pakalpojumu cenām, ir ietekmējis arī izmaksas, kādas ir muzejam, lai nodrošinātu muzeju darbību un darbības nepārtrauktību," skaidro Rundāles pils muzeja direktore Laura Lūse.

Ja iepriekš Rundāles pils muzeja pamatekspozīcijas ziemas sezonā varēja apskatīt par astoņiem eiro un vasarā par 10, tad tagad pēc cenu maiņas biļete ir tikai viena un jāšķiras no 12 eiro.

Cenas kāpuma iemesli nav tikai inflācija, bet arī tūristu skaita samazināšanās.

"Līdz globālajai pandēmijai mēs bijām jau sasnieguši tādu ierastu apmeklētāju skaitu pāri par 275 000 apmeklējam gadā.  Pēdējos gados, protams, ka skaits ir krities, un aizvadītajā gadā muzeja ir apmeklējuši 184 tūkstoši apmeklētāju," stāsta Rundāles pils muzeja direktore.

Cenas kāpušas arī Bauskas muzejā, kur iepriekš netika mainītas vismaz 10 gadus. Par ieeju līdz šim bija jāmaksā 1,42 eiro, tagad 3 eiro. Tik un tā pašvaldības muzejam visu laiku jādomā par taupību.

"Skatāmies, kurā telpā darbinieks strādā – varbūt tur, kur siltāks, bet citur, kur tas varbūt nav tik aktuāli, tur tikai tas minimālais [apkures] režīms ir," skaidro Bauskas muzeja direktors Aigars Urtāns.

Kultūras ministrijā atzīst, ka cenu politika muzejos ir jāmaina, bet muzejiem arī pašiem jādomā, kā vairāk piesaistīt tūristus.

"Tūristu grupas no Eiropas baidās apmeklēt šos galamērķus Krievijas robežas tuvuma dēļ, tāpat austrumvalstu tūristi vairs nebrauc uz šiem iepriekš populārajiem galamērķiem," norāda Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Ministrija lēš, ka tuvākajā laikā varētu būt skaidrība par to, kādas būs cenu izmaiņas. Iestrādājot pārmaiņas cenās, tiks ņemtas vērā ēku apsaimniekošanas izmaksas, komunālo pakalpojumu cenas, algas un tamlīdzīgi. Valsts muzeji tāpat kā līdz šim saņem valsts dotācijas, taču tā ir vien daļa no muzejiem nepieciešamajiem līdzekļiem, tāpēc tiem dots uzdevums pašiem vairāk iesaistīties tūristu un līdzekļu piesaistē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti