Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Intervija ar VP Reaģēšanas pārvaldes priekšnieku Juri Jančevski

Sākotnējo Mikipeles tēlu vairs neaizsargā autortiesības

Sākotnējo Mikipeles tēlu vairs neaizsargā autortiesības

Mikipeles sākotnējam veidolam atcelta autortiesību aizsardzība, un no 1. janvāra tas ir publiskais īpašums. Tomēr ierobežojumi vēl joprojām attieksies uz vēlāk radītajām iemīļotā tēla versijām.

Mikipeles pirmā oficiālā debija bija animācijas īsfilmā "Tvaikonis Villijs", kas uz ekrāniem iznāca 1928. gadā un kuru veidoja amerikāņu režisori Volts Disnejs un Abs Aiverks. Autortiesības uz tēlu piederēja "Disney Cartoon Studios" un tās tiesību pārmantotājai "The Wolt Disney", bet pēc vairākām ASV likumu izmaiņām to termiņš beidzās pēc 95 gadiem.

Kompānija īpašā paziņojumā norādīja, ka arī turpmāk aktīvi darbosies, lai aizsargātu patērētājus no problēmām, ko rada Mikipeles un citu ikonisko varoņu neatļauta izmantošana.

Disnejam joprojām pieder šī preču zīme kā uzņēmuma talismans un zīmola identifikators, un likums aizliedz maldināt pircējus.

Neviens uzņēmuma dibinātājs nevarēs to brīvi izmantot par savu logotipu.

Tikmēr juristi norāda, ka būs grūti noteikt, kādas tēla iezīmes pieder sākotnējai Mikipelei, bet kādas vēlāk radītajām versijām, tāpēc gaidāmi tiesas procesi. Skaidrs ir arī tas, ka par animācijas filmu tēvu dēvētais Volts Disnejs nav zaudējis aktualitāti arī modernajā pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti