Rīta Panorāma

Eiropas kultūras galvaspilsēta lepojas ar austerēm

Rīta Panorāma

Intervija ar Lieni Dambiņu un Ņikitu Bezborodovu

Kinoteātrī K.Suns būs ASV neatkarīgo filmu festivāls

Rīgā bezmaksas seansos izrādīs ASV neatkarīgā kino darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 28. februāra līdz 1. martam kino projekts "Kino Kults", ASV vēstniecība Latvijā un kinoteātris "K. Suns" rīko jau otro ASV neatkarīgo filmu festivālu, kurā skatītājiem būs iespēja izbaudīt ASV neatkarīgā kino darbus, kas līdz šim Latvijā uz lielā ekrāna nav bijuši skatāmi. Festivālā tiks izrādītas sešas filmas angļu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā, un festivāla filmu vienojošā tēma šogad ir dažādība.

Viens no festivāla organizatoriem Sergejs Timoņins LTV raidījumā “Rīta Panorāma” uzsvēra, ka festivāla mērķis ir uz lielā ekrāna Latvijas skatītājiem atrādīt spilgtākās, labākās, pamanāmākās un nozīmīgākās ASV filmas, kuras dažādu iemeslu dēļ nenonāk līdz Latvijas kino ekrāniem.

“Pie mums nonāk “Oskarotās” filmas – ne visas, bet nonāk. Pie mums nonāk daudz Eiropas kino [..], bet neatkarīgās ASV filmas diezgan bieži līdz ekrāniem tā arī nenonāk,” atzīmēja Timoņins.

Viņš arī atklāja, ka ik gadu festivālam ir savs temats, un šogad tas ir – dažādība (diversity – angļu val.).

Neatkarīgajām filmām ir grūtāk nonākt līdz kinoekrāniem, ja vien tās neatbalsta kāda no lielajām kinostudijām.

Timoņins atzina – filmu, no kā izvēlēties šī gada izlasi, bijis ļoti daudz, tāpēc festivāla organizatori atlasījuši tikai pašu labāko un spilgtāko.

Festivālā kopumā tiks izrādītas sešas filmas, un ieeja uz visiem festivāla seansiem ir bez maksas.

Festivāla programma

  • 28.02. pulksten 18.30: “If Beale Street Could Talk” (2018, rež. Berijs Dženkinss)

Festivāla atklāšanas filma būs režisora Berija Dženkinsa ("Moonlight") veidotā drāma "If Beale Street Could Talk". Filma ir balstīta uz Džeimsa Boldvina romāna ar tādu pašu nosaukumu un stāsta par kādu jaunu sievieti (uzlecošā zvaigzne Kiki Leina), kura cenšas attaisnot savu nepatiesi apsūdzēto iemīļoto, kurš ir arī viņas gaidāmā bērna tēvs. Redžīna Kinga par savu darbu šajā filmā, atveidojot galvenās varones māti, saņēma "Oskara" balvu kā labākā otrā plāna aktrise.

  • 28.02. pulksten 21.00: “Boyz n the Hood” (1991, rež. Džons Singltons)

Nu jau par klasisku veikumu dēvējamā 1991. gadā tapusī pieaugšanas drāma "Boyz n the Hood" stāsta par trīs draugiem, kuri pavada jaunību un cīnās par savu vietu dzīvē Losandželosas dienvidu rajonā. Filmas režisors un scenārija autors Džons Singltons, kurš pagājušajā gadā devās mūžībā, stāstam iedvesmu smēlās savā un draugu jaunības pieredzē. Filma tika nominēta divām "Oskara" balvām ("Labākais režisors", "Labākais oriģinālscenārijs"), kā arī sagādāja pirmo nopietno lomu Kubam Gudingam junioram, kā arī pašu pirmo lomu reperim un aktierim Ice Cube.

  • 29.02. pulksten 14.00: “Booksmart” (2019, rež. Olīvija Vailda)

Aktrises un režisores Olīvijas Vaildas debijas pilnmetrāžas filma, komēdija "Booksmart" stāsta par divām labākajām draudzenēm (Ketlina Dīvere un Bīnija Feldstīna), kuras vidusskolas pēdējā vakarā nu ir beidzot apņēmušās kārtīgi ballēties, kam mācību laikā nebija vaļas. Filma tiek dēvēta par viena no asprātīgākajām pēdējā laika vidusskolas komēdijām, kā arī bieži tiek salīdzināta ar citu vidusskolas komēdiju "Superbad" — tikai ar tādu atšķirību, ka šoreiz tā kārtīgi izpriecāties var meitenes.

  • 29.02. pulksten 16.30: “The Peanut Butter Falcon” (2019, rež. Tailers Nilsons, Maikls Švarcs)

Tailera Nilsona un Maikla Švarca piedzīvojumu filma "The Peanut Butter Falcon" stāsta par kādu jaunu vīrieti, kuram ir Dauna sindroms un kurš aizmūk no aprūpes centra, lai īstenotu savu sapni — kļūt par profesionālu cīkstoni. "The Peanut Butter Falcon" iedvesmu ir smēlusies labi zināmajos Haklberija Fina piedzīvojumos, kā arī galvenās lomas atveidotāja Zaka Gotsagena pieredzē, kuru pašu allaž ir interesējusi aktiermāksla.

  • 01.03. pulksten 14.00: “Waves” (2019, rež. Trejs Edvards Šulcs)

Treja Edvarda Šulca ("Krisha", "It Comes at Night") veidotā ģimenes drāma "Waves" stāsta par kādas Dienvidfloridā dzīvojošas ģimenes pārdzīvojumiem, stāstu sadalot divās daļās — no dēla un meitas perspektīvas. Īpaši atzīmēšanas vērts ir filmas skaņu celiņš — tajā iekļauti tādi mākslinieki kā Kendriks Lamārs, A$AP Rocky, Eimija Vainhausa, Kanje Vests, “Radiohead” un daudzi citi. Bet īpašu nozīmi filmā spēlē Frenka Oušena sarakstītās kompozīcijas.

  • 01.03. pulksten 16.30: “Do the Right Thing” (1989, rež. Spaiks Lī)

Festivāls tiks noslēgts ar leģendārā režisora Spaika Lī tikpat leģendāro 1989. gada meistardarbu "Do the Right Thing". Filma, kas pagājušogad svinēja 30 gadu jubileju, regulāri tiek iekļauta visu laiku izcilāko filmu sarakstos, un mūsdienās tā ne nieka nav zaudējusi no savas aktualitātes. Lī tika nominēts "Oskaram" par filmas scenāriju, un ASV Kinoakadēmijas atzinību ar nomināciju izpelnījās arī Denijs Aiello par darbu otrā plāna lomā. Bet filmas skaņu celiņš ar "Public Enemy" izpildīto "Fight the Power" ir iemantojis tikpat lielu slavu kā pati filma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti