Kultūras rondo

Nams Lāčplēša ielā 25: liecības par pagātni un domas par dzīvi atjaunotā ēkā

Kultūras rondo

Teātra diena tuvojas: Nacionālais teātris piedāvā "Īsto sālsmaizi. Izlasi"

Dīvāna kinozāle: Filmas iesaka Berta Vilipsone un Uldis Cekulis

Dīvāna kinozāle: Filmas iesaka Berta Vilipsone un Uldis Cekulis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ziemas atvadas šķiet patiešām ieilgušas, tomēr tas ļauj vēl brīdi pavaļoties “Dīvāna kinozālē”. Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” ar saviem kino ieteikumiem dalās kino un teātra kostīmu māksliniece Berta Vilipsone un kino producents Uldis Cekulis.

Iesaka Berta Vilipsone

Kino un teātra kostīmu māksliniecei Bertai Vilipsonei pēdējais nozīmīgais darbs bijis Igaunijā, kur viņa strādāja par mākslinieces Kristīnes Jurjānes asistenti režisora Elmo Nīganena jaunajā filmā “Aptiekārs Melhiors”. Tā ir viduslaiku krimināltrillera triloģijas pirmā daļa. Atsevišķi filmēšanas posmi tiks realizēti arī Latvijā.

Kaut gan Berta Vilipsone ir franču kino gardēde, “Dīvāna kinozāles” repertuāram viņa pievieno divus amerikāņu režisoru darbus un vienu nīderlandiešu filmu. 

Vispirms – režisores Mirandas Džūlijas pagājušajā gadā uzņemtā filma “Kajillionaire"/“Kadžiljonāre”. Tās nosaukuma vārdu spēlē nolasāms intriģējošais vārds “miljonāre”. Filma stāsta par kādu sievieti, kuras vecāki ir iesaistījušies kriminālās vides norisēs un izplānojuši savu lielāko laupīšanu, tai palīgos piesaistot kādu svešinieku... Māksliniece stāsta, ka filma ir pilna pārsteigumu.

Otrs Bertas Vilipsones ieteikums – nīderlandiešu režisores Marlēnas Gorisas ģimenes sāga “Antonia's Line”/“Antonijas līnija”, kas 1996. gadā titulēta ar Amerikas Kinoakadēmijas balvu “Oskars” kā labākā Ārzemju filma. “Antonijas līnija” ir filma, ko māksliniece mēdz skatīties atkal un atkal. 

Ieteikumu trijotni kostīmu māksliniece noslēdz ar amerikāņu režijas klasiķa Roberta Oltmena laikmeta drāmu “McCabe & Mrs. Miller”/ “Makkeibs un Milleres kundze” ar Vorenu Bītiju un Džūliju Kristiju titullomās. Filmas darbība risinās ASV 20. gadsimta sākumā. Kāršu spēlmanis un prostitūta kļūst par biznesa partneriem nomaļā veco Rietumu kalnrūpniecības pilsētā. Viņu bizness plaukst, līdz pilsētā ierodas lielrūpnieku korporācija. Berta Vilipsone atzīmē, ka filmas atmosfēra ir ļoti saistoša. 

Visas Bertas Vilipsones ieteiktās filmas iespējams noskatīties platformā “Amazon Prime”.

Iesaka Uldis Cekulis

Vides filmu studijas vadītājs un producents Uldis Cekulis šobrīd seko līdzi režisora Uģa Oltes debijas spēlfilmas “Upurga” pēcapstrādes procesam. Cilvēka un dabas satikšanās mistērija uz ekrāniem varētu būt gaidāma rudens pusē. 

Stāstot par iespēju skatīties Vides filmu studijas dokumentālo filmu izlasi vietnē Kinobize.lv, Uldis Cekulis īpaši piemin režisores Kristas Burānes trijiem “Lielajiem Kristapiem” apbalvoto filmu “Pasaka par tukšo telpu”. Dokumentālais darbs seko līdzi scenogrāfa Andra Freiberga pārdomām vārdos un formās.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Otrs ieteikums – krievu režisora Alekseja Fedorčenko 2005. gadā uzņemtais mistiskais stāsts “Pervye na Lune”/“Pirmie uz mēness”. Stāsta centrā ir slepens krievu valdības un zinātnieku kopprojekts, kurš pirmo cilvēku uz Mēness nogādāja jau 1930. gadā. Uldis Cekulis piebilst, ka scenārijs ir fikcija, kas konstruēta no dažnedažādiem elementiem. Šo savdabīgo stāstu viņš iesaka noskatīties sevis pārbaudītā un drošā vietnē Sovietmoviesonline.com. 

Kā pēdējais izskan ieteikums noskatīties aizraujošo dokumentālo filmu “The Painter and The Thief” jeb “Gleznotāja un zaglis”. Šo dokumentālo stāstu iespējams atrast platformā “Amazon Prime”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti