Kinoteātros nonāk dokumentālā filma par ukraiņu bēglēm Latvijā «Sievietes bez vīriešiem»

Pirmizrādi piedzīvojusi Marinas Nazarenko un Unas Celmas dokumentālā filma "Sievietes bez vīriešiem", kas kopš kara sākuma seko līdzi ukraiņu bēgļu likteņiem Latvijā. No 29. novembra filma skatāma kinoteātros visā Latvijā, bet Rīgā tiks rīkoti atsevišķi bezmaksas seansi, pirmais no tiem – jau 30. novembrī kinoteātrī "Forum Cinemas".

"Sievietes bez vīriešiem" varones ir sešas Ukrainas sievietes – mātes, meitas, sievas, kas devušās bēgļu gaitās kara dēļ. Filmas varones nāk no visdažādākajiem Ukrainas nostūriem un droši vien nekad nebūtu satikušās, ja liktenis nebūtu viņas savedis kopā Latvijā. Bijusī fabrikas strādniece Ļuba ir no Zaporižjas, talantīgā deju trenere Oļena no Odesas, jaunā māmiņa Jūlija ar savu pat ne gadu veco meitiņu ieradās Latvijā no Užhorodas, Tatjana ir no Harkivas, un Katarinai Volčanskai mājas bija jāpamet kopā ar saviem pāris mēnešus vecajiem dvīņiem jau okupācijas apstākļos. Pati režisore Marina ieradās Latvijā no Kijivas.

"Filma vēsta par to, kā tās varones nolēma doties uz svešu zemi, kā izkļuva no Krievijas okupētajām un bombardētajām teritorijām, kā viņas sagaidīja jaunā dzīve, kā atrast vietu šajā jaunajā realitātē, kā būt vienai par visu atbildīgai, atrast dzīvesvietu, darbu. Kā tikt galā ar savu iekšējo krīzi, kā nesajukt prātā ilgās pēc savām mājām. Ko teikt pašu bērniem, ko nozīmē dzirdēt vīru reizi diennaktī noteiktā sarunātā laikā un kas notiek, ja viņš nepiezvana. Kā atrast sevī spēku turpināt… viņas meklē atbildes uz šiem jautājumiem un mācās dzīvot no jauna," stāsta režisore Una Celma.

30. novembrī pulksten 19.30 kinoteātrī "Forum Cinemas" ikvienam būs iespēja noskatīties filmu bez maksas,

brīvbiļeti iespējams izņemt kinoteātra kasēs vai saņemt e-pastā, aizpildot formu (vietu skaits ir ierobežots). Informācija par nākamajiem bezmaksas seansiem Rīgā tiks publicēta filmas "Facebook" kontā.

Režisores veidojušas filmu kopā ar operatoru Aleksandru Grebņevu ("Neona pavasaris", "Klejotāji", "Vienu biļeti, lūdzu") un studiju "Fenixfilm" ("Māsas", "Wild East. Kur vedīs ceļš", "Raganu mēnesis"). Filmas tapšanu atbalstīja Nacionālais kino centrs, "Goethe Institut", Capital.lv, Wolt, Rīgas dome un "British Council" pārstāvniecība Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti