Signes Baumanes filma «Mans laulību projekts» neturpina cīņu par «Oskaru»

Režisores Signes Baumanes filma "Mans laulību projekts" izstājusies no cīņas par ASV Kinoakadēmijas balvu jeb "Oskaru" – tā nav iekļuvusi nomināciju sarakstā.

23. janvārī ASV Kinoakadēmija atklājusi balvas nominantu sarakstus. Režisores Signes Baumanes filma bija starp 33 darbiem, kas kvalificējās un varēja pretendēt uz nomināciju labāko animācijas filmu kategorijā, taču nominantu sarakstā tā neiekļuva.

Animācijas filma pieaugušajiem "Mans laulību projekts" uzdod mūžīgo jautājumu – kas ir mīlestība, kā to atrast un saglabāt? Filma vēsta par jaunas sievietes Zelmas mīlestības meklējumiem, kuros iesaistās arī mītiskās sirēnas, mācot tiekties pēc perfektas laulības. Tomēr ideālistiskie priekšstati neizbēgami sabrūk, kad notikumiem pieslēdzas Bioloģija ar tās hormonu un neironu signāliem, kas iespaido sievietes emocijas un rīcību.

Filma tapusi studijā "Lokomotīve", tā ir Latvijas, ASV un Luksemburgas kopražojums, veidota ar Nacionālā kino centra finansiālu atbalstu.

Kā iepriekš ziņoja Nacionālais kino centrs, filmas "Mans laulību projekts" budžets ir vismazākais starp 33 filmām, kas kvalificējās sacensībai par "Oskara" balvu pilnmetrāžas animācijas kategorijā.

Signes Baumanes filma "Mans laulību projekts" pēc pasaules pirmizrādes prestižajā Traibekas filmu festivālā (Ņujorkā) izrādīta jau vairāk nekā 100 festivālu programmās visā pasaulē, bet visas Eiropas animācijas konkurencē kļuva par vienu no pieciem pilnmetrāžas darbiem, kas 2022. gadā tika izvirzīti prestižajai Eiropas Kinoakadēmijas balvai kategorijā "Labākā animācijas filma."

Pasaules kino festivālos "Mans laulību projekts" saņēmis jau 24 balvas – gan žūrijas īpašo atzinību prestižajā Ansī festivālā Francijā, gan labākās animācijas pilnmetrāžas balvu Viborgas festivālā Dānijā, "Grand Prix" prestižajā Zagrebas Animācijas festivālā, Traionas filmu festivālā ASV, Friedrihštates animācijas festivālā Norvēģijā; saņēmusi vēl virkni balvu dažādās kategorijās Rumānijā, Japānā, Dienvidkorejā, Ēģiptē un citur.

2023. gadā Štutgartes starptautiskais animācijas filmu festivāls Vācijā atzina Signi Baumani par vienu no svarīgākajām sievietēm animācijas industrijā un piešķīra festivāla īpašo balvu "Honorary Trickstar" par izcilu radošo un māksliniecisko sniegumu.

Latvijā "Mans laulību projekts" Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" pasniegšanas ceremonijā tika atzīts par 2022. gada labāko animācijas filmu, savukārt Signe Baumane saņēma balvas kā labākā animācijas filmas režisore un labākā animācijas filmas māksliniece.

Pašlaik režisore Signe Baumane jau strādā pie sava jaunākā projekta – pilnmetrāžas filmas "Karmiskais mezgls", kas arī top studijā "Lokomotīve". Tā būs noslēdzošā, trešā daļa pilnmetrāžas animācijas filmu triloģijā, kurā pirmā daļa ir "Akmeņi manās kabatās" (2014) un otrā – "Mans laulību projekts" (2022).

"Oskara" balvu pasniegšanas ceremonija notiks 10. martā.

Kā katru gadu, Nacionālais kino centrs izvirzīja Latvijas filmu sacensībai "Oskara" balvas starptautisko filmu kategorijā – šogad tā bija režisores Ilzes Kungas-Melgailes debijas spēlfilma "Mana brīvība", taču tā neiekļuva balvas "īsajā sarakstā" un no sacensības izstājās jau decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti