Kultūras ziņas

Latvijas kino svinības Berlinālē

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Lienes Lindes pirmā pilnmetrāžas spēlfilma "Melnais samts"

FOTO: Skatītāju vērtējumam nodota režisores Lienes Lindes spēlfilma «Melnais samts»

Kinoteātrī "Splendid Palace" pirmdien, 19. februārī, pirmizrādi piedzīvoja jaunās režisores Lienes Lindes pirmā pilnmetrāžas spēlfilma "Melnais samts" ar aktrisi Ingu Tropu galvenajā lomā. Pašironiskais savas paaudzes portrets par kādas režisores vēlmi uzņemt filmu, iestigšanu radošā krīzē un privātās un radošās pasaules attiecību līkločiem ieguvis deviņas nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" nominācijas.

Uz kinoteātra "Splendid Palace" skatuves pirmdienas vakarā kāpa jaunākās spēlfilmas "Melnais samts" radošā grupa. Režisorei Lienei Lindei šī ir īpaša diena – pirmā pilnmetrāžas spēlfilma, pašironisks savas paaudzes portrets par jaunas sievietes, arī kinorežisores, radošās un personiskās dzīves līkločiem. "Scenārijs ir viscaur fikcija kā jau visi dramaturģiski darbi, bet, protams, ka tur ir daudz un dažādi elementi, situācijas, tipāži, varbūt dialogu fragmenti, kas ir ņemti no manas vai citu cilvēku dzīvēm," pastāstīja režisore un scenārija autore Liene Linde.

"Stāsts ir par sievieti, kura gribētu darīt citas lietas dzīvē, nekā viņa dara, bet viņa tās nevar darīt, jo ir jāpelna nauda un jātiek galā ar dažādiem realitātes aspektiem; viņai ir draugi, darbs, viņai ir kaķis un romantiskas attiecības, un ar šo visu arī pamazām filmā lietas sāk iet dēlī, un ar ko tas viss beidzas, būs jāskatās pašam…"

Filma vēl pirms pirmizrādes saņēma deviņas nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" nominācijas un Sabīne Tīkmane – "Lielo Kristapu" kā labākā otrā plāna aktrise. Bet galveno lomu filmā atveido aktrise Inga Tropa. Režisore un scenārija autore Liene Linde to rakstījusi tieši viņai – nospēlēt režisori, kura iestigusi radošajā krīzē, sapņojot par savas filmas uzņemšanu, bet nespējot saņemties šo ideju realizēt, jo viņas dzīvē valda haoss, personīgo attiecību krīze, nokavēti termiņi un uzdzīve kopā ar draugiem. "Tur ir gan vispār no radošiem jauniem cilvēkiem, gan no pašas Lienes Lindes ļoti daudz, ļoti daudz kas mums ir sakritis, jo arī manī ir šādas... Pirmkārt, es arī esmu ne tikai aktrise, bet arī režisore teātra jomā, un dažādu lieluzvedumu jomā esmu mēģinājusi izlauzties un pārkāpt pāri savām bailēm un neticībai un noticēt saviem spēkiem un sapņiem un īstenot tos. Tāpat man ir ļoti labi saprotama depresijas puse, ik pa brīdim klupšana, krišana un tad atkal spēja saņemties un celties, un turpināt, un darīt. Galvenie lielie plusi, kas mani iedvesmoja, bija tās draudzības zonas, kas šeit tiek apspēlētas gan starp cilvēkiem, gan arī runājot par kaķi kā īpašu ģimenes biedru," par darbu pie filmas stāstīja Tropa. 

Filmai Liene Linde izvēlējusies dramēdijas žanru, apvienojot ironiski komiskus brīžus ar skaudriem pārdzīvojumiem.

"Tā spilgtākā kvalitāte ir drosme… es nevaru pateikt vēl kādu latviešu režisoru, kurš būtu tik ļoti atklāti rādījis sevi,"

pēc pirmizrādes komentēja kino vēsturniece Kristīne Matīsa. "Tas nav vienkārši jāuztver kā autobiogrāfiski vai tur pašam savas mocības, bet tā galvenā varoņa atvērtība, tā dvēseles atplēšana vaļā, tas ir kaut kas latvju kino reti redzams. Tas ir tas, kas latvju kino kopējā ainā ir arī ļoti vajadzīgs – par šodienu, par radošu cilvēku, par jaunu cilvēku, par to, ka viņš kaut ko meklē, kā tas ļoti daudziem gadās, – nezina kur meklēt, nezina, kā atrast. Un tas ir tiešām tik dzīvi un ticami, un man liekas ļoti vērtīgi caur to."

"Es tā skatījos un sapratu, ka mana sirmā galva un mans viedums ir mani nolicis kaut kur tālāk, un man ir stipri jādomā, lai es saprastu, ko tā trīsdesmitgadnieku paaudze tagad domā, un Liene to ļoti labi ir parādījusi, jo, strādājot ar jauniem cilvēkiem, tā arī tas ir," par redzēto sacīja filmas dalībniece un pirmizrādes skatītāja Iveta Ārgale. "Manuprāt, ir baigi trāpīts, jo šobrīd mūsu viedo paaudzi sāk nomainīt jaunā paaudze, un mums ar to ir jārēķinās, un, manuprāt Lienes filma ir tāda odziņa uz kūkas."

Studijas "Ego Media" spēlfilma "Melnais samts" no 22. februāra būs redzama kinoteātros visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti