«Mans laulību projekts» starp 33 animācijas filmām, kas varēs pretendēt uz «Oskaru»

ASV Kinoakadēmija publiskojusi sarakstu ar filmām, kas varēs pretendēt uz "Oskara" balvas nominācijām pilnmetrāžas animācijas filmu kategorijā. Starp 33 filmām ir arī režisores Signes Baumanes animācija filma "Mans laulību projekts" ("My Love Affair with Marriage").

Signes Baumanes filma "Mans laulību projekts" guvusi panākumus starptautiskos festivālos, pērn tika nominēta Eiropas Kinoakadēmijas balvai un nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" ceremonijā februārī atzīta par labāko animācijas filmu, savukārt Baumane saņēma balvas kā labākā animācijas filmas režisore un labākā animācijas filmas māksliniece. Kā norāda Latvijas Nacionālais kino centrs (NKC) – režisores un mākslinieces Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filmas "Mans laulību projekts" starptautiskā izrādīšana sasniegusi Latvijas filmai vēl nebijušu mērogu – to savās programmās iekļāvuši vairāk nekā 100 festivāli visā pasaulē, filma jau apceļojusi vairāku Eiropas valstu kinoteātrus, bet kopš oktobra sākuma nonākusi uz ASV un Kanādas kinoekrāniem.

Animācijas filma pieaugušajiem "Mans laulību projekts" uzdod mūžīgo jautājumu – kas ir mīlestība, kā to atrast un saglabāt. Filma vēsta par jaunas sievietes Zelmas mīlestības meklējumiem, kuros iesaistās Mītiskas Sirēnas – tās viņu māca tiekties pēc ideālas laulības, tomēr priekšstati neglābjami sabrūk, kad Bioloģija ar saviem hormonu un neironu signāliem iespaido sievietes uzvedību un emocijas, satricinot laulību pamatus.

Filma ir Latvijas, ASV un Luksemburgas kopražojums, tapusi ar Nacionālā kino centra finansiālu atbalstu, Latvijas dalību filmas producēšanā un izplatīšanā vada studija "Lokomotīve".

Šāgada oktobra sākumā ar seansiem Ņujorkā tika uzsākta filmas izrādīšana Ziemeļamerikā, tālāk filma ceļoja uz Losandželosu, Sanfrancisko, Sietlu, Toronto un citur, kopumā uz šo brīdi filma izrādīta jau 33 Ziemeļamerikas kontinenta pilsētās. Daudzās no tām ar skatītājiem tikties ieradās arī režisore Signe Baumane, lai pēc seansiem atbildētu uz interesentu jautājumiem.

"Pēdējie mēneši ir bijuši ļoti intensīvi, faktiski dzīvojam uz čemodāniem," smejas Signe. "Taču sarunas ar skatītājiem ļoti uzlādē, reizēm atmosfēra zālē ir tāda, ka šķiet – lido dzirksteles!

Interesanti, cik atšķirīgi filmu uztver Latvijā un Ziemeļamerikā. Latvijā publiku vairāk uzrunāja Padomju Savienības vēsturiskās reālijas, atmiņas, sabiedrības aizspriedumi, bet Ziemeļamerikā skatītāji ļoti dzīvo līdzi tam, kā filmā parādās vardarbība ģimenē, tās dažādās izpausmes.

Un šīs tēmas izrādās universālas – piemēram, afroamerikāņu kopienas pārstāve Sanfrancisko bija patiešām pārsteigta, ka citā kultūrā un citā laikmetā situācijas ir identiskas tām, ar ko viņa saskaras ikdienā. Tādēļ esmu ļoti priecīga, ka Latvijas Saeima beidzot ratificējusi Stambulas konvenciju – no Amerikas sekoju līdzi šim procesam. Savā dzīvē esmu saskārusies ar vardarbību un zinu, cik svarīgi, lai ir kur meklēt palīdzību, tāpēc šis man liekas ļoti svarīgs solis."

Savukārt filmas producents Roberts Vinovskis uzsver: "Tas, ka Latvijas studijā tapusi filma pretendē uz "Oskara" nomināciju vienā līmenī ar lielākajām Holivudas studijām, protams, ir lieliski! Taču man vēl daudz būtiskāks šķiet fakts, ka filma sasniegusi tik plašu skatītāju loku – tik vērienīga Latvijas filmas izrādīšana kinoteātros ārpus mūsu valsts ir bezprecedenta gadījums visā Latvijas kino vēsturē. Tas parāda, ka mūsu filmas var būt saistošas starptautiskai auditorijai arī ārpus festivālu loka. Domāju, tas ir  liels sasniegums visam Latvijas kino; par to esam ļoti gandarīti un motivēti iesākto turpināt."

Pašlaik režisore Signe Baumane jau strādā pie sava jaunākā projekta – pilnmetrāžas filmas "Karmiskais mezgls", kas arī top "Studijā Lokomotīve". Tā būs noslēdzošā, trešā daļa pilnmetrāžas animācijas filmu triloģijā, kurā pirmā daļa ir "Akmeņi manās kabatās" (2014) un otrā – "Mans laulību projekts" (2022).

7. decembrī publiskotais saraksts iekļauj visas tās animācijas filmas, kuru veidotāji tās pieteikušas "Oskara" balvai un kas atbilst visiem balvas kritērijiem. No 33 pretendējošajām filmām nominācijai tiks izvirzītas piecas. Kā atzīmēja ASV Kinoakadēmijas pārstāvji, animācijas filmu kategorijā iesniegtās filmas var pretendēt uz "Oskara" balvām arī citās kategorijās, tostarp par labāko filmu.

NKC norāda, ka šogad ASV Kinoakadēmijas publiskotais "Oskara"balvas nominācijas pretendentu saraksts iekļauj rekordlielu animācijas filmu skaitu, tostarp arī "Sony", "Pixar" un citu pasaules lielāko animācijas studiju veidotās filmas. 

Vienlaikus ar animācijas filmu sarakstu publiskoti arī saraksti ar filmām, kas kvalificējas balvai dokumentālo un starptautisko filmu kategorijās. Kā iepriekš ziņots, Latvija par filmu, kam šogad tiek dota iespēja pretendēt uz nomināciju "Oskara" kategorijā "Starptautiskās filmas balva" ("International Feature Film Award"), izraudzījās režisores Ilzes Kungas-Melgailes debijas spēlfilmu "Mana brīvība".

Balvas nominantu sarakstus ASV Kinoakadēmija izziņos 2024. gada 23. janvārī. 96. "Oskara" ceremonija notiks 10. martā Losandželosā. To vadīs komiķis, televīzijas raidījumu vadītājs Džimijs Kimels.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti