Mūzikas notikumu birums šai nedēļai. Ko nepalaist garām? Iesaka Gunda Vaivode

Piecus muzikālus notikumus šajā nedēļā piedāvā "Kilograma kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" vadītāja Gunda Vaivode.

"No Bērzgales līdz Ņujorkai"

Tāds nosaukums ir ne tikai ģitārista Matīsa Čudara trio koncertprogrammai, bet tā mūziķis raksturo arī savu māksliniecisko trajektoriju, kas no bērnības Latgales, kas joprojām ir dabiska spēka gūšanas vieta, aizvedusi uz džeza mūzikas Meku viņpus okeānam, kur patīkami un skarbi pārsteigumi ir vai katru dienu. Abās puslodēs piedzīvotais rezumējies albumā "Take Your Time", par kuru Matīss saka – būs skaisti, karsti, domīgi un sirsnīgi. Vispirms Rēzeknes "Gorā" 13. janvārī, pēc tam Rīgā un Liepājā. Bez Matīsa Čudara grupā spēlē kontrabasists Edvīns Ozols un bundzinieks Ivars Arutjunjans.

Teicama kombinācija, kas ļauj ieslīgt afrikāņu un indiešu ritma pasaulē, vienlaikus cauraustā ar latvisku melodiskumu.

Trīs igauņi Liepājā, trīs Osokini Ventspilī

Ar igauņiem nereti salīdzināmies dažādos žanros, bet kora mūzikā vienmēr bijusi tāda netieša mērīšanās starp Latvijas Radio kori un Igaunijas Filharmonijas kamerkori. Abiem prestižas balvas – "Grammy" un "Gramophon", abiem vienubrīd bija pat viens diriģents – Kaspars Putniņš. Bet kori dibinājis Tenu Kaljuste, un viņš vedīs savējos uz "Lielo dzintaru", lai koncertā 13. janvārī atgādinātu mums par diviem igauņu kormūzikas milžiem – Arvo Pertu un Veljo Tormisu. Programmā būs viens no ikoniskajiem Perta astoņdesmito gadu darbiem – "Magnifikāts", nesenāk tapušā "Grēknožēlošanas kanona" fragmenti un citi garīgie opusi, bet otrajā daļā Tormisa folklorā sakņotā kora mūzika, par kuras pazīšanu Latvijā noteikti jāpateicas korim "Latvija", kas daudzkārt dziedājis gan Jāņu un Meteņu dziesmas, gan "Dzelzs apvārdošanu".

Tajā pašā 13. janvāra vakarā ar trīs Osokinu – Sergeja, Andreja un Georgija – koncertu Ventspils koncertzāle "Latvija" ieskandinās piektās jubilejas sezonu. Cik dažādi ir visi trīs pianisti, tik dažāds būs arī viņu spēlētais repertuārs solo, dueta un trio, visā krāšņumā parādot trīs flīģeļu spēku.

Trīs jauni Gada balvas laureāti

Mūzikas akadēmija kopā ar "Latvijas Mobilo telefonu" atkal izraudzījušies vienu mācībspēku un divus studentus, kam pateikties par izciliem sasniegumiem mūzikā un pedagoģijā. Tas notiks akadēmijas 104. dzimšanas dienā 11. janvārī. Interesenti biļetes var iegādāties tikai internetā, bet darīt to ir vērts, jo līdz ar apsveikumiem studentu mīlētajam docentam komponistam Jānim Petraškevičam (cik sen vēl pats bija students!), Gada balvu kā jaunie mūziķi saņems pianists Daniils Mickevičs un kordiriģents Artūrs Švarcbahs. Šī būs iespēja dzirdēt veselu plejādi jauno (un dažu pieredzējušu) solistu un akadēmijas simfonisko orķestri un kori Kaspara Ādamsona vadībā, kā arī plašas amplitūdas mūziku no Mocarta un Verdi līdz Īgenbergai un Petraškevičam.

"Ja komponista balva ir izcils atskaņojums, tad pedagoga balva ir studentu panākumi un kolēģu novērtējums. Esmu laimīgs saņemt abas!" atzīst laureāts.

Maestro bez frakas – Bernsteins

Jā, šoreiz ne Raimonds Pauls, kuram savulaik veltītā dokumentālā filma tā arī saucās, bet gan Leonards Bernsteins. Klasiskās mūzikas pazinēji noteikti ar interesi gaidīja iespēju redzēt režisora un aktiera Bredlija Kūpera biogrāfisko drāmu par slaveno diriģentu un komponistu. Es to noskatījos pavisam nesen straumēšanas vietnē "Netflix", kur šo filmu rāda kopš decembra. Vai saņēmu, ko gaidīju – īsti nē. Biju iztēlojusies, ka šis būs stāsts par mūziķi, kurš ir nudien ja ne pats, tad viens no izcilākajiem Mālera interpretiem, ka pietuvošos viņa radošajam interpretācijas brīnumam. Bet maģija tika nobrucināta ar privātās dzīves drāmu, kuras pamatā ir Lenija biseksualitāte (kas iepriekš nav slēpta).

Protams, ir ļoti cienījami aktierdarbi, un šajā stāstā par galveno – kā jau ģēniju tuvumā – kļūst viņa sievas Felisijas (lieliskā Kerija Maligana!) upuris. Tāpēc vien ir vērts šo filmu noskatīties, bet, klausoties Mālera bungu tremolo, mēģināt aizmirst par Lenija ritmisko pliķēšanu uz partnera plikās pēcpuses.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti