Dažādā kamermūzika un jaunumi teātrī. Kultūras akcenti septembra sākumā

Līdz ar rudeni mājīgās un izlolotās kultūrvietās vairāk atgriežas kamermūzika – trīs dažādus notikumus izceļ Latvijas Radio 3 "Klasika" vadītāja Gunda Vaivode. Pakāpeniski jauno sezonu uzsāk arī profesionālie teātri, un šonedēļ jau pirmā pirmizrāde gaidāma Jaunajā Rīgas teātrī.

Ansambļa "MŌD" koncerts
Ansambļa "MŌD" koncerts

Radio 1. studijā sākas jaunā kamermūzikas sezona

Leģendārā Radio lielā studija, kur tapuši tūkstošiem skaņu ierakstu, ir kļuvusi par regulāru visdažādāko stilu kamermūzikas koncertvietu. Šo pirmdien, 4. septembrī, producente Anna Veismane turp aicinājusi četrus spilgtus jaunās paaudzes mūziķus, kas apvienojušies ansamblī "Mōd":  Andra Nelsona vadītā Leipcigas "Gewandhaus" orķestra obojisti un angļu raga meistari Amandu Tauriņu, Latvijā aktīvi spēlējošo flautisti Egiju Sproģi, saksofonisti Paulīnu Piteņko un pianistu Aleksandru Kalēju. Līdzās Debisī, Stravinska un Damāza mūzikai pirmatskaņojumus piedzīvos Andra Vecumnieka "I.S. vs C.D" un Raivja Misjuna "Vasaras vidus kontrapunkts". Ko lībiešu valodā nozīmē "Mōd", to uzzināsit koncertā (klātesot studijā vai klausoties LR3, vai skatoties LSM.lv).

Izrāde "Pelēka vasara, saulaina ziema"
Izrāde "Pelēka vasara, saulaina ziema"

Sezonu uzsāk Jaunais Rīgas teātris

Uz vispārēja teātru, būvnieku un politiķu viļņošanās fona savu septīto trimdas sezonu 8. septembrī sāk Jaunais Rīgas teātris. Un ne ar Alvja Hermaņa, bet jaunā režisora Gerda Lapoškas (lugas autori – Gerds Lapoška un Matīss Ozols) iestudējumu "Pelēka vasara, saulaina ziema". Iedvesma nākusi no franču "jaunā viļņa" autorkino (Trifo un Godāra filmām) un literatūras (Gētes, Hemingveja un Selindžera darbiem). Autori, paši jauni būdami, izveidojuši savu stāstu par jaunu cilvēku sajūtām šajā pasaulē, miksējot realitātes un aicinot doties piedzīvojumā, kas būšot gan drāma, gan komēdija, gan gangsterfilma, gan strīdi un sarunas.

Upei pāri – dzeja un mūzika "Olā"

Tajā pašā 8. septembrī Pārdaugavas kultūrtelpā "Ola Foundation" ar dzejas un mūzikas programmu "Upei pāri. Ziedonis un Vācietis" viesosies teātra vecmeistars Ģirts Jakovļevs un jaunā operdziedātāja Katrīna Paula Felsberga (nekā slēpjama – viņa arī aktiera mazmeita), kā arī pazīstamie mūziķi – pianiste Agnese Egliņa un sitaminstrumentālists Guntars Freibergs. Septembrim dzeja piestāv, savukārt "Olai" piestāv šādi īpaši kamermūzikas (šoreiz tikai latviešu mūzika) vakari, kuros vārds un skaņa rezonē ar ārpusē redzamo koku zaļumu, bet saulei norietot, ar stiklos atspīdošajām sveču gaismām. Tiem, kuri nevarēs būt klāt, solām radio ieraksta atskaņojumu "Klasikā".

“Trio Palladio”
“Trio Palladio”

Mazajā Mežotnes pilī viesosies izcilais "Trio Palladio"

Tas ir tik šarmanti, ka uzņēmīgi cilvēki Latvijā grib un var iedzīvināt skaistas kultūrvietas. Par tādu nu jau daudzus gadus kļuvusi Mazā Mežotnes pils, kurā koncertu nav daudz, bet tie visi ir īpaši. Sestdien, 9. septembrī, uz nopietnu kamermūzikas programmu aicina "Trio Palladio" jeb trīs izcili Latvijas mūziķi – pianists Reinis Zariņš, vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane. Arī programmā trīs pamatīgi opusi: viens klasisks (Bēthovens), viens romantisks (Brāmss) un viens no mūslaikiem (Kristaps Pētersons). Tieši Brāmss būs cietais rieksts (to mūziķi kopā atskaņos pirmoreiz), ko pārkost varētu būt bauda gan pašiem trio dalībniekiem, gan klausītājiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti