Kā tad skan gada vērtīgākās dziesmas? Pāris vārdos par «Muzikālās bankas» finālistiem

27. janvārī Daugavpils Olimpiskā centrā norisināsies dziesmu aptaujas "Muzikālā banka 2023" fināls, kur dzirdēsim aizvadītā gada aptaujā vērtīgākās 15 dziesmas, kā arī viesu priekšnesumus: "Tranzīts", jaunā un talantīgā dziedātāja Emilija, Justs, Elizabete Gaile, grupa "Elpa", Ivo Grīsniņš-Grīslis un citi mūziķi. Vadītāja uzdevumu šoreiz pildīs Fiņķis.

"Muzikālā banka 2023" finālistu starpā ir gan daudzgadēji aptaujas līderi, gan talantīgi jaunpienācēji, un šoreiz viņu vidū nav Ivo Fomina, kura gadiem ilgā palikšana otrajā vietā radīja emociju viļņošanos. "Muzikālā banka" pašiem mūziķiem ir svarīgs atskaites punkts – Latvijas Radio 2 programmu veido tikai mūzika latviešu valodā, un aptaujas fināls gada sākumā ļauj uzrunāt plašu klausītāju auditoriju, testēt fanu lojalitāti, laist tautās savu jauno dziesmu un satikt savu kolēģus. Tikmēr klausītājiem "Muzikālā banka" dod kopskatu par aizvadītā gadā radīto – patīk vai nepatīk, katram būs ko izvēlēties.

"Baļļīte" – "Citi zēni", "Labvēlīgais tips"

Grupas "Citi zēni" un "Labvēlīgais tips" lielā mērā ir radinieki – asprātīgi šovmeņi, kas zina īstos meldiņu un ritmu gurnu iekustināšanai, un tas bija laika jautājums, līdz tās satiksies vienā dziesmā. "Baļļīte" tika izdota neilgi pirms Jāņiem, šādi iezīmējot vasaras prieku tuvošanos. Svarīga dziesmas daļa ir arī tās videoklips, kas ieturēts humora skeča manierē.

"Cik tālu vēl?" – Chris Noah

Chris Noah ir viens no tiem latviešu mūziķiem, kura dziesmas angļu valodā labprāt spēlējušas vietējās radiostacijas. "Cik tālu vēl?" ir mūziķa pirmā dziesma latviešu valodā, ieturēta viņam raksturīgā indie pop skanējumā, kas paklanās arī labākajiem šī žanra priekšgājējiem.

"Dzīparos" – Antra Stafecka, Ivo Grīsniņš-Grīslis

Antras Stafeckas Ivo Grīsniņa-Grīsļa dziesma "Dzīparos" ir viena no atšķirīgākajām šī gada aptaujas dziesmām, kurā var saklausīt pasaules mūzikas un new age ietekmi, tekstuāli tā varētu būt piemērota dziesma kāzām. Dziesmai papildu spēku piešķir kora līdzdalība.

"Es gaidu ziemu" – "Triānas parks"

"Triānas parks" dziesmu "Es gaidu ziemu" prezentēja "Muzikālajā bankā" pirms gada, toreiz esot viesu statusā. Popdziesma spēlējas ar jēdziena "ziema" paradoksu un arī neizbēgamību attiecību kontekstā. Tāpat siltas emocijas raida dziesmā ievītā piederības sajūta kā Latvijai, tā ģimenei, tradīcijām.

"Ilgošanās zvani" – "Astro’n’out"

"Ilgošanās zvani" ir ceturtais no grupas "Astro’n’out" pagājušā gadā izdotā albuma "777" singliem. Tā ir liriska, optimistiska popdziesma, kas stāsta par to, cik svarīgi ikdienas steigās saredzēt savus tuvākos cilvēkus. Tā ir dziesma par līdzsvara meklēšanu, kuras spēks atklājas piedziedājumā.

"Karalienes valsis (Dame La Mano)" – "Prāta vētra"

Pagājušā gada aprīlī "Prāta vētra" izdeva bērnības atmiņām veltītu četru dziesmu EP "Pagalmi", un "Karalienes valsis (Dame La Mano)" ir viena no šī albuma nopietnākajām-stāstošākajām dziesmām, kurā ieklausīties. Lai sentiments nekļūtu drūms, to dažādām emociju krāsām izdaiļo piebalsis.

"Lauzto šķēpu karaļvalsts" – "Dons"

Dziedātājs Dons dziesmu "Lauzto šķēpu karaļvalsts" klausītājiem nodeva pērnā gada septembrī, un šī dziesma atklāj Donam piemītošās kvalitātes – plašo balss tembru, emocionālo dinamiku, bet tekstuāli – eksistenciālo vēstījumu, ar kuru varētu personificēties ikviens. Dziesmas versija angļu valodā "Hollow" ir Dona pieteikums "Supernovai".

"Ļauj man" – "Kautkaili"

"Kautkaili" ir indie pop grupa, kura 2023. gadā izdeva savu debijas albumu "Personas kods". "Ļauj man" nav grupas pirmais singls, bet tas ir visveiksmīgākais, jo atklāj "Kautkaili" dziedātājas Kristīnes Pāžes talantu runāt par intīmām tēmām un notikumiem, dodot klausītājiem veldzējumu un mierinājumu.

"Mēs turpināmies" – "Sudden Lights"

Īsi pirms Jāņiem singlu "Mēs turpināmies" izdeva "Sudden Lights", savā veidā sniedzot atbildi par to, kā jutās pēc "Eirovīzijas" skrējiena. Dziesmas spēks ir tās atmiņā paliekošā melodija un vēstījums – spēcinošs. Arī šai dziesmai svarīgs videoklips, ko veidojusi Tīna Zariņa un kas daļēji filmēts atpakaļgaitā, simbolizējot dziesmas retrospektīvo vēstījumu.

"Pērkons pāries" – Aija Andrejeva

Aijas Andrejevas dziesma "Pērkons pāries" burtiski ir spēka balāde, kas dziedātājai palīdzēja izsērot tēva aiziešanu. Dziesmā savienojas kontrasti – pieklusināts pantiņš pāraug dzīvi svinošā piedziedājumā.

"Plēsīgi" – Raum

Viena no enerģiskākajām dziesmām šajā aptaujā ir Raum "Plēsīgi", kas ieturēta poproka manierē. Tā stāsta par negatīvajām, nepamatotajām domām, kas neliek mierā cilvēka prātu kā plēsīgi putni. Dziesmas spēks ir lipīgais piedziedājums.

"Raķešu zinātne" – Fiņķis, Patrisha

Sākotnēji Fiņķa un Patrishas sadarbība dziesmā "Raķešu zinātne" guva popularitāti internetā – lielā mērā pateicoties dziesmas videoklipam, kā arī dziesmas vēstījumam, kas piedāvā paskatīties uz mūsdienu attiecībām, kas bieži šķiet īpaši sarežģītas, caur ironisku prizmu.

"Spēlē savā burvju flautā" – Intars Busulis

Pērnajā oktobrī izdotajā albumā "Spēlē savā burvju flautā" mūziķis turpina sev raksturīgo introspektīvo pieeju. Albuma tituldziesma savā ziņā ir ironija par skatuves mākslinieku dilemmu, kad jābūt Arlekīnam, bet esi Pjero, galu galā arī dod iedrošinājumu: tavās rokās ir dzīves groži – izvēlies savu ceļu!

"Šaļti" – "Bez PVN", Diona

Grupas "Bez PVN" un dziedātājas Dionas sadarbība dziesmā  "Šaļti" ir daļa no grupas albuma "Paraleli horizonti". Tā ieturēta pacilājošā poproka manierē, skan gan latgaliski, gan latviski un stāsta par mūžīgas mīlestības solījumu.

"Vēlos dzīvot" – Artifexlv, Karīna Tropa, Atis Zviedris

Projekts Artifexlv dažādu stilu ietvaros sadarbojas ar dažādiem pazīstamiem izpildītājiem – šoreiz aptaujā nonākusi dziesma "Vēlos dzīvot", ko izpilda duets Karīna Tropa un Atis Zviedris. Dziesmas vēstījums ir aktuāls, gan ņemot vērā notikumus pasaulē, gan kā pāri laikiem svarīgā cilvēcības ideja.

"Muzikālās bankas" finālšovu 27. janvarī pulksten 21.10 tiešraidē varēs klausīties Latvijas Radio 2 un vērot LTV1 un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv.

Šogad pirmo reizi "Muzikālās bankas" vairāk nekā 20 gadu ilgajā vēsturē finālšova uzvarētāja noteikšana atstāta tikai klausītāju un skatītāju ziņā noslēguma ceremonijas laikā.

Šoreiz par dziesmām varēs balsot gan zvanot, gan sūtot īsziņas. Zvanu limits no viena telefona numura par vienu dziesmu būs trīs zvani un trīs triecienīsziņas. Viens zvans ir līdzvērtīgs vienai balsij, bet viena triecienīsziņa atbilst 10 balsīm. Skatītājiem būs iespēja balsot par vairākām dziesmām. Telefonbalsojums nebūs paaugstinātas maksas pakalpojums, savukārt triecienīsziņas cena būs 1,45 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti