LSM aptauja: Ceturtā daļa uzskata – Donam nav izredžu tikt tālāk par Eirovīzijas pusfinālu

68. starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursā otrajā pusfinālā 9. maijā Latviju pārstāvēs Dons ar dziesmu "Hollow". Lai arī dziedātājs ar pārliecību kļuva par Latvijas Televīzijas dziesmu konkursa "Supernova" uzvarētāju, 24% respondentu uzskata, ka Donam neizdosies tapt par vienu no 10 pusfināla dalībniekiem, kas spēkosies par uzvaru Eirovīzijas finālā, liecina pētījumu centra "Norstat" sadarbībā ar LSM.lv veiktā iedzīvotāju aptauja.

UZZIŅA:

Aptauja notika no 22. līdz 25. februārim, izvaicājot 1003 respondentus. Šie dati ir reprezentatīvi Latvijas iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 74 gadiem, kas vismaz reizi nedēļā lieto internetu.

41% respondentu pauda ticību, ka ar labākiem vai sliktākiem panākumiem mēs tomēr Donu uz lielās Eirovīzijas fināla skatuves redzēsim, bet 35% lēma, ka dziedātāja izredzes ir grūti novērtēt.

Starp tiem, kas bija optimistiski, 3% prognozēja Donam uzvaru, bet 5% paredzēja vietu topa trijniekā. 13% respondentu uzskata, ka Donam ir izredzes ierindoties starp 4. un 9. vietu, 10% pauda, ka izredzes drīzāk ir iekļūt vietā no 10. līdz 15.

Par vietu no 16. līdz 20. nobalsoja 6%, savukārt 4% aptaujāto cilvēku ierindoja Donu finālistu pēdējās rindās – no 21. līdz 26. vietai.

Par uzvaru visoptimistiskākie ir respondenti vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem, bet līdzīgi savā skepsē ir aptaujātie virs 30 gadu vecuma. Vislielākais procents, kas prognozē Dona Eirovīzijas dziesmas ceļa beigšanos pusfinālā, ir iedzīvotājiem vecumā no 60 līdz 74 gadiem – 28,4%.

Savukārt, ja skata reģionus, nokļūšanu augstāk par 10. vietu finālā latviešu dziedātājam prognozē 30% Zemgales iedzīvotāju, pieciem procentiem ticot, ka Dons Eirovīziju nākamgad atvedīs uz Latviju. Visskeptiskākie par uzvaru dzīvo Rīgā, tam, ka Dons uzvarēs, tic tikai 1,5% aptaujāto rīdzinieku. Neticīgi arī aptaujātie Dona dzimtajā reģionā Kurzemē –  attiecīgi tikai 3,3% vērtēja, ka Artūram Šingerejam no Brocēniem izdosies uzvarēt Eirovīzijā. Tikmēr lielākais aptaujāto procents, kas uzskata, ka dziesma nepārkāps pusfināla slieksni, mīt Latgalē (30,6%).

Dons un dziesma "Hollow"

Artūrs Šingerejs jeb Dons ir viens no pēdējās desmitgades visvairāk apbalvotajiem Latvijas māksliniekiem.

Balāde "Hollow" tapusi kopā ar īru dziesmu autoru un producentu Liamu Gedesu (Liam Geddes) un amerikāņu dziesmu autori Keitu Nortropu (Kate Northrop), un sākotnēji tika izdota latviešu valodā ar nosaukumu "Lauzto šķēpu karaļvalsts". Versija latviešu valodā atzīta par "Muzikālās bankas 2023" vērtīgāko dziesmu.
Dziesmu producējis Liams Gedess kopā ar Rūdolfu Budzi jeb DJ Rudd.

Raksturojot dziesmu "Hollow", Dons izvēlas minēt iemīļotā latviešu dzejnieka vārdus: "Imants Ziedonis ir teicis: "Šausmīgi daudz patiesību. Nojukt var, ja nav savējās." Tas ir tas kodols, kā es sajūtu šo dziesmu, šo vēstījumu par to, kas notiek apkārt un kā mēs redzam sevi starp visu šo notikumu gūzmu, un cik tas viss reizēm pieriebjas, un tad gribas izlauzties brīvībā." 

"Tad nāk ticība rītdienas cerības staram, ka viss būs labi, – kaut kādā vienā mirklī vismaz mēs atkal pieredzēsim brīdi, kad viss ir labi. Tā ir tā mana bildīte, ko es redzu sev priekšā, – ka es ķeros pie tā mazā komētas stariņa, lai tas aiznestu tālāk pār tumšajiem spēkiem," dienu pēc uzvaras "Supernovā" intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Dons.

Dziedātājs arī atklāja, ka uzvara "Supernovā" jau nesusi izmaiņas viņa turpmākajos radošajos plānos – gatavošanās Eirovīzijai nu kļūst par prioritāti, kas nozīmē, ka nākas atlikt jaunā albuma izdošanu. "Bija plānots aprīlī izdot albumu. Es ļoti atvainojos, bet diemžēl albums nāks klajā  augusta pirmajā nedēļā. Šobrīd sagatavošanās darbs Eirovīzijai tomēr ir primārs," stāstīja Dons.

KONTEKSTS:

37 valstis ir apstiprinājušas savu dalību gaidāmajā 2024. gada Eirovīzijas dziesmu konkursā Malmē, Zviedrijā.

31 valsts sacentīsies divos pusfinālos – 7. un 9. maijā, bet finālā – 11. maijā – par vietām cīnīsies 26 valstis.

No katra pusfināla 10 valstis iekļūs Eirovīzijas finālā, tādējādi 20 valstis pievienosies 2024. gada Eirovīzijas uzvarētājai Zviedrijai un "lielajam piecniekam" – Spānijai, Apvienotai Karalistei, Vācijai, Itālijai un Francijai.

To, kurš pārstāvēs Latviju Eirovīzijā, ik gadu žūrija un skatītāji nosaka Latvijas Televīzijas konkursā "Supernova". Šogad par tās uzvarētāju kļuva Dons ar dziesmu "Hollow", tā izskanēs Eirovīzijas dziesmu konkursa otrajā pusfinālā 9. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti