Dienas ziņas

Pasaules diktātā piedalās arī neredzīgie

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Jūrmalas ēku kokgriezumi skatāmi izstādē

Izstādē Jūrmalā apskatāmas «koka mežģīnes» – senie ēku dekori

Izstādē Jūrmalas kultūrtelpas un vides dizaina centrā aplūkojami Jūrmalas gadsimtu seno vasarnīcu ēku kokgriezumu dekori. Izstāde atgādina par vēstures liecībām un kalpo kā palīgs arhitektiem, lai senu ēku īpašnieki namus varētu atjaunot pēc to autentiskuma.

Šīs koka detaļas nereti dēvē par "koka mežģīnēm", jo to mērķis ir pat necilu koka ēku padarīt daudz greznāku. Balkona margas, greznas jumta savilces un logu rāmju apdares – Jūrmalas ēku kokgriezumi bija raksturīgi pagājušā gadsimta kūrortpilsētas ēkām, kad šeit attīstījās jūgendstila vasarnīcu būvniecība.

Ēkas atjaunojot, fasādes kļuva vizuāli nabadzīgākas, un daudzas no šīm koka detaļām kā vēstures liecība nonāca pie Jūrmalas būvvaldes kultūrvēstures darbiniekiem, kuri jau deviņdesmitajos gados sāka tās vākt, lai šo vēstures liecību nepazaudētu. Šobrīd kolekcija aplūkojama Jūrmalas kultūrtelpas un vides dizaina centrā.

Centra pārstāve Anete Piņķe skaidroja, ka ekspozīcijā redzamās koka detaļas izgatavotas pirms vairāk nekā 100 gadiem no vietējā priedes koka: "Tās visas ir izgatavojuši vietējie meistari, un senāk visas šīs koka detaļas ir rotājušas Jūrmalas mājas."

Ar roku un siluetzāģīti grieztās detaļas ir ar savu stāstu un atšķiras no šodien rūpnieciski izgatavotajām.

Vieni no populārākajiem krāsu toņiem toreiz Jūrmalas ēkās bijuši zaļi un dzelteni, norādīja Piņķe.

Jūrmalā ir vairāk nekā 300 kultūras pieminekļu un vairāk nekā tūkstoš vēsturiski vērtīgu ēku. Nereti īpašnieki, atjaunojot savas Jūrmalas mājas, tās vienkāršo dizainā, jo autentiskā renovācija būtu ļoti dārga.

Lai veicinātu īpašniekus saglabāt ēku pirmatnējo izskatu,

nodibināta Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras balva, lai godinātu un izteiktu atzinību tiem, kuri tomēr izvēlas saglabāt ēku autentiskumu.

Kultūras darbinieki aicina saglabāt unikālos ēku kokgriezumus, savukārt savāktā koka detaļu kolekcija ir arī kā palīgs arhitektiem, kuri izmanto tās kā oriģinālos paraugus dažādu māju renovācijas procesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti